Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Multimetr DT-9205A

Od: cazal* odpovědí: 5 změna:

Dobrý podvečer. Koupil jsem dnes synovi tento multimetr a zarazila mě jedna věc. Měřák jsem zkoušel a při měření voltů na monočlánku je vše OK. Při zapojení do sítě - 220 V měřák ukazuje od 196 V až po 299 V. Je to tak v pořádku nebo je někde něco špatně? Nerad bych dal synovi dárek, který je rozbitý. Děkuji za info

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

podle mne to v pořádku není, pokud jinde ukazuje konkrétní U, měl by ho ukazovat i na střídavém rozsahu, zkusil bych ještě na trafu.. jak se to bude chovat...

cazal*
hodnocení

Bohužel trafo doma nemám, ale zkoušel jsem měřit U starýn měřákem co má doma syn a hodnoty jsou v pořádku (jsou ustálené). Hold budu reklamovat. Díky moc

trtr

Zdravím, normální to není. Bohužel i levnějších přístorjů se to stát může s vyšší pravděpodobností, že přístroj bude vadný. Měl jste doufám nastaven rozsah pro měření AC napětí (vlnka)? Měřit vždy od největšího rozsahu po nejmenší.

Častá závada je také často v tom, že přepínač rozsahu není úplně přesně na svém místě-při mírném pohybu ve směru a proti směru pohybu hodin se hodnota změní.

cazal*
hodnocení

Jj přepínač jsem měl tam kde měl být, i sem se pokoušel s ním pootáčet a různě s ním hýbat, ale nepomohlo to.

host*
hodnocení

0x

Multimetr viz levneveci.eu/... vypadá dobře, má všechny potřebné funkce a rozsahy pro běžnou amatérskou práci. Co se týče vašeho měření síťového napětí, tedy 230 V, měříte ho pravděpodobně správně na střídavém rozsahu 700 V~.

Pokud máte nějaké měřicí pracoviště, kde můžete vyzkoušet i ostatní funkce, tedy stejnosměrná a střídavé napětí, stejnosměrné a střídavé proudy, odpory, kapacity, zkoušečku diod i měřič h21e tranzistorů, zjistíte, že je měřicí přístroj zřejmě dobrý a možná jste při měření síťového napětí dělal nějakou chybu. Pokud ho k dispozici nemáte, můžete ho pokusně vyzkoušet například měřením stejnosměrného napětí baterií, nebo odporů a kondenzátorů, které máte doma a také přezkoušet zkoušečku vodivosti.

Pokud máte elektrotechnické vzdělání a kvalifikaci pro práci na elektrických zařízení a može k dispozici nějaký jiný zdroj střídavého napětí, například regulační transformátor nebo alespoň jiný transformátor, můžete si přezkoušet i rozsahy přo měření střídavého napětí 2 V~, 20 V~ a 200 V~. I pokud nemáte vy nebo syn elektrotechnické vzdělání, musíte dodržovat elektrotechnické předpisy a hlavně bezpečnost a vyhnout se možnému nebezpečí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]