Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spojení výstupů transformátoru

Od: ondra97* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,

mám transformátor 230V / 2x 15,5V 1,5A a bylo mi řečeno že pokud se výstupy spojí mělo by z něj jít něco okolo 21 V , snažil jsem se něco o tomto spojování najít , ale neúspěšně . Proto bych se chtěl zeptat jestli někdo neví jak se výstupy na transformátoru spojí a případně jak se výstupní I a U vypočítá ( po spojení ) .
Napadlo mě že by se 2 výstupy spojily a poté ze napětí odebíralo z dalších 2 zbylých vývodů ,ale nejsem si jistý jesty by na výstupu nebylo větší napětí než potřebuji.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111®
hodnocení

0x

zapjí se od každého vinutí jeden konec a ze zbývajících se odebírá. Ale je třeba zapojit začátek jednoho vinutí s koncem druhého vinutí aby se to sečetlo. Pokud se zapojí omylem 2 začátky, nabo 2 konce, tal se to napětí odečte...

buss
hodnocení

0x

Sériovým spojením se zvýší napětí (sečte, správně zapojit vývody, měřit), pralelním dostaneme větší proud. Při paralelním musí být ovšem obě vinutí identická, aby nevznikaly ztráty (jedno U vyšší, druhé nižší, zahřívání).

ondra97*
hodnocení

Takže na výstupu budu mít 31V , což je pro mojí potřebu až moc velké , no nic asi budu muset připojit nějaký stabilizátor . Jinak všem děkuji za odpovědi.

hodnocení

0x

Pravdepodobne ide o získanie jednosmerného vyhladeného napätia. Ak je vinutie vinuté bifilárne, je možné zapojiť vinutia paralelne, usmerniť a vyhladiť, bez hrozby zahrievania vinutí, ich vzájomným ovplyvňovaním. Ak bifilárne vinuté nie sú, nič nie je stratené, len treba jednotlivo striedavé zložky najprv usmerniť a až potom zlúčiť a vyhladiť.

jabraka*
hodnocení

0x

Využití tohoto transformátoru by bylo nejlépe ho využít na symetrický usměrněný zdroj,kdy se napětí na výstupu rovná 2 x 0,7 x 15V. ss

JABRAKA

ondra97*
hodnocení

No konkrétně budu zapojovat za trafo zesilovač který nepotřebuje symetrický zdroj, dá se tedy symetrický zdroj použít pro napájení přístroje který je na nesymetrické napájení? A jestli se můžu zeptat co je v tom vzorci těch 0,7?

doplněno 08.02.15 13:05:

Podle toho co jsem tady dohledal by šlo zřejmě připojit zařízení na + větev a zem , ale nebyl by problém v tom že by - větev nebyla nijak zatížena?

jabraka*

Po usměrnění střídavé složky se počítá s využitím pouze 70% výkonu usměrněné sinusovky.

Pokud se toto zapojení použije pro zesilovač,většinou se tyto zesilovače realizují s operačními zesilovači a u těch je symetrické napájení výhodné.

cs.wikipedia.org/...

JABRAKA

ondra97*
hodnocení

Děkuji moc za objasnění :) Ale ze zesilovače mám jen 2 vývody a to +Vs a GND takže - větev tedy nemám zapojovat? Nebo mám výstup z transformátoru usměrnit dvoucestným usměrňovačem?

mkat*

Tak skús usmerniť len jednú časť sekundára. 0- 15.5V .Druhú nechaj nezapojenú.(čiže tretí káblik zo sekundára)

Daj tam greatz , (4 diody ),alebo mostík.+kondenzátor ..Zmeraj kolko máš na výstupe a uvidíš či ho môžeš použiť.Pozri sa do katalogu súčiastky ktorú chceš napájať,či napätie neprekročí danú hodnotu.

Tu máš aj nejaké zapojenie.

google.sk/...

111®

a proč nepoužít vinutí obě a jen 2 didy na dvocestné usměrnění..?

ondra97*
hodnocení

Vím jak vypadá geretzák , jsem na střední elektro v druháku , ale tam se bere teorie a z toho co jsem brali jsem si na to neuměl odpovědět. Je blbost posílat do zesilovače 15.5 V to pojede skoro na polovinu výkonu a to mi je k ničemu. Pokud spojím konec 1. a začátek 2. vinutí a pak budu odebírat z větve kde je spojený konec 1. a začátek 2. vinutí a další bod pro vývod bude konec 2. vinutí tak to bude jako kdyby ten konec 1. a začátek 2. vinutí nebyl ani spojen ne?

111®

pokud ti stačí 15V, není nutno nic spojovat, pokud zespotřebuje kolem 30V tak spojit a zbylé konce dát na gretz

doplněno 08.02.15 14:49:

a nemusíš to brát proti středu, ale na 0 potenciál dáš -U a pak máš na kladném potenciálu 2 x +U

Spojení výstupů transformátoru
Spojení výstupů transformátoru #2
ondra97*
hodnocení

No ideální by bylo tak 20-25 V takže těch 21 při symetrickém zapojení by bylo ideální. Ale ještě mi nikdo neodpověděl jestli by se dalo při vytvoření symetrického zdroje napájet spotřebič jen z + věve a GND bez toho aby se tím nějak nezměnilo výstupní napětí. Nebo by se tím v podstatě změnilo zapojení na to popisované výše a na výstupu by bylo 15.5V?

ondra97*
hodnocení

Takže v tom případě by jsem měl na výstupu 20 V?

111®

tak to doplním, zapojil bych to podle obrázku, buď 4 diody nebo rovnou hotový můstek, za to kondík a pak stabilizaci třeba pomocí 7825 viz fyzikalnisuplik.websnadno/...

tenhle je na 24V a 2A s chladičem.. ges.cz/...

snad to bude jasné... místo kde se spojí obě vinutí to se nezapojí...filtr bych asi uděla C D C tedy kondík-dioda-kondík, má to tu výhodu, žer dioda málo hřeje a na výstupní kondík dodá energii až při poklesu o 0,7-1V pro křemík...samozřejmě diodu použít podle odběru. Nakonec i ta stabilizace se dá posílit výkonovým tranzistorem.

Spojení výstupů transformátoru #3

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]