Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr mikropájky

Od: kemo® odpovědí: 5 změna:

Chci si koupit mikropájku na pájení převážně LEDkových pásků. Můžete mi nějakou doporučit?

A čeho se také vyvarovat a jakou koupit min.watáž?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Kolik chceš investovat? Kup si nějakou co má nastavitelnou teplotu (nejlépe s termostatem).

Měl jsem tuto ale už mi podruhé odešla pájecí rukojeť, ta se dá koupit jako náhradní díl za cca 120 Kč. Pájelo se mi s ní dobře, velká houbička není na škodu, sice nemá termostat, ale po nějaké době už člověk ví, kam regulací otočit, aby se mu pájka nepřepalovala.

Potřeboval jsem nutně něco opravit a tahle zrovna odešla, byla neděle odpoledne, tak jediná možnost byl LIDL, pájecí "stanice"za 200 kč, nedoporučuji. Hrot je na ní nejde pořádně očistit a hlavně se sám upaluje, takže místo špičky už mám zakulacení.

doplněno 07.02.15 09:58:

Výkon 50W na běžné pájení DPS bohatě stačí, i 40W, ale déle se rozehřívá.

Přemýšlím teď že bych zainvestoval a koupil tuhle, měli jsme je ve škole a dělalo se s nima parádně, hlavně má i termostat. Navíc se používaly denně studenty po několik let a vydržely :)

hodnocení

A jaký máte zkušenosti s mikropájkami bez nastavení teploty? např. giganto.cz/...

stonek*

Špatné. Hrot se přepaluje, špatně dohřívá, nejde regulovat teplota = musí se upravovat doba pájení, což je špatně.

ja1
hodnocení

0x

V práci máme SOLOMON SL-20 a SL-30, jsou to držáky a na doma jsem si koupil jen jednou jedinkrát použitou ERS50 s kompletním balením, je to ještě původní výroba Tesly známá pod názvem "Špongiu navlhčiť"

host*

ERS50 se stále vyrábějí viz sagat.vyrobce.cz/... a jsou na ně i všechny náhradní díly. Má zcela dostačující regulaci teploty a pokud to někdo potřebuje i několik druhů pájecích hrotů. Obvykle úplně stačí jeden. Při normálním zacházení i každodenním celodenním používání páječka podle zkušeností vydrží několik let, hrot podle zacházení při tomto provozu asi rok, tělísko mnohem déle. Pro občasné amatérské pájení vydrží velmi velmi dlouho.

Největší chybu dělají lidé, kteří byli zvyklí si čistit hrot o šmirgl nebo ho dokonce upravovat pilníkem. Tím se odrbe pokovený povrch až na měď a to pak už dlouho nevydrží. Při dobrém zacházení a stahování teploty při nečinnosti delší než půl hodiny na minimum, nebo vypínání vydrží opravdu velmi dlouho.

Samozřejmě existují i další druhy mikropáječek, vždy záleží na účelu, ke kterému se bude používat, na způsobu zacházení a na dostupnosti náhradních dílů.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]