Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrcadlovka pro amatéra

Od: ernie® odpovědí: 26 změna:

Pro začátek do 15 000.- přístroj se setovým objektivem nebo tělo s extra a případným dokupováním skel? Nikon?

26 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Pro obyčejný focení není špatný toto a k němu vzít objektiv, a na většinu focení to stačí. Je to teda o trošku dražší, ale zase trošku víc muziky :)

realista*
hodnocení

2x

Přesvědčovat někoho, kdo se rozhodl (!) pro zrcadlovku o její nevhodnosti, je jako přesvědčovat někoho, kdo je na blondýny, že lepší jsou černovlásky. Tedy pokud je fotografie dotyčného "jeho láska". To samé je, když se někdo rozhodne koupit si Mercedes (má na to...), přesvědčovat ho, že mu k ježdění stačí Škodovka...

V celku bych se zhodoval s názorem nade mnou @had186 dnes 14:23 - nebyla by to špatná volba. Ale určitě si prohlédnete i jiné výrobce (pokud již nemáte "svoji značku"). V Praze u Foto-Škody (nejen tam) půjčují foťáky za poplatek třeba na 1/2 dne či na den... Můžete si aparát vyzkoušet, nechat si poradit a doma na PC se podívat co jste si nafotil, jaká je kvalita, jesti to Váš PC zvládne. Hlavně v kvalitě RAW (velikost souborů !). U některých zrcadlovek je "chyba" v pomalém načítání do paměti (nutnost čekat 3 - 6 sec), některé nemají stabilizátor pro video (dnes skoro nutnost), některé mají špatné (někdy i hlučné) motory k zoomování, některé mají posun trhaný. Pokud chcete natáčet i videa, mohla by ta zrcadlovka umět natáčet Full HD v 50p.... Je toho dost, co se dá ještě o zrcadlovkách dovědět. Je otázkou, co od ní očekáváte, k čemu ji chcete používat, co bude Vaše priorita. Pokud někdo chce jen fotit přes základní objektiv, fotit na AUTO - tak volba zrcadlovky v tomto případě není to pravé ořechové. Ale "proti gustu žádný dišputát"...

realista:

pokud se někdo rozhodne pro zrcadlovku, tak se neptá jakou :-D

Asi podobně jako když má rád blondýny, trak se taky nebude někoho ptát kterou si vybrat :)

hodnocení

Děkuji za odpověď. Priorita nebude natáčení videa. A i kdyby, tak stabilizátor nepotřebuju. Nehodlám nic cvakat na auto, chci vidět přes objektiv bez blikátek a podobných kravinek. Jestli jste někdo fotili Zenitem na kinofilm, tak asi tak nějak podobně. Ten měl jedinou fíčuru-expozimetr.

Zajímalo mě spíše, zda volit pro začátek setový objektiv nebo jak psal @had186 přikoupit k foťáku ještě další.

Přestože si cením odpovědí, o kompaktech mi nepište. A taky jsem čekal od @martincakl něco víc, než se se bez váhy vylije moře :)

pokud jde o objektivy, tak přibrat s delším ohniskem, ode mne dva

ernie: napsal bych daleko víc, ale jsem teď jen na mobilu..A mimo to, o fotografování a fototechnice se bavím raději osobně.., ale potom nevím, kdy přestat:)
doplněno 04.02.15 21:12: P.S. kupte jen záklaďák..18-55 je sice mizerný, ale zase skoro zadarmo.Až se trochu otrkáte, můžeme dát řeč o jiných objektivech, pokud naznáte, že je potřebujete.
hodnocení

Asi jo. Já nepochybuju o "kvalitě", ale pro začátek to asi stačit bude. Jen by mě ještě zajímalo, proč profíci doporučují mimo jiné jako další pevnou padesátku sklo?

Pevné sklo je konstrukčně jednodušší, ale hlavně opticky lepší než zoom objektiv.Pevný 50mm objektiv je pro FF snímač základní ohnisko, u APS-C je to 35mm.Jsou i fotografové, co vystačí s jedním pevným sklem.
hodnocení

Trošku jste mě zavedl do španělské vesnice, nicméně díky za strejdu gugla. Ale s pevným objektivem se asi kupříkladu jeleni v lese, skrytě půldne v maskáči v houští, fotit nedají, což?

Technicky vzato je to o úhlech, perspektivě, cloně, velikosti čipu..atd.atd.
Pevným objektivem se dá vyfotit vše..i ten Váš jelen..Ovšem dva zoom objektivy Vám nahradí cca 6-8 pevných skel.Je to tedy vše nejen o ceně, kvalitě kresby, ale také o uživatelském pohodlí, váze..
jdukolem

Proč by to nešlo,záleži jen na ohniskove vzdalenosti objektivu,da se použit treba objektiv TAIR z fotopušky ZENIT

trtr
hodnocení

0x

Zdravím, zrcadlovku jsem viděl tak z vlaku, ale hodně se Nikon propaguje, dále třeba Canon EOS. Lépe určitě poradí nějaký fotograf či známý, či specializovaná poradna fotografů. Při nákupu fotoaparátu si nechte ukázat z dat EXIFU počet snímků na závěrce, případně to zjistíte sám doma-aby náhodou neposlali kus s natočenými 5 000 snímky či hůře. Obyčejně se doporučují objektivy minimálně dva. Snad někdo poradí lépe.

hodnocení

0x

zkuste si odpovědět na pár otázek, případně popřemýšlet

fotoradce.cz/...

fotoaparat.cz/...

doplněno 04.02.15 07:46:

poměrně dost informací, využívám poměrně často

dpreview.com/...

doplněno 04.02.15 07:56:

dlouhou dobu jsem byl zastáncem zrcadlovky, začínal jsem kdysi s foto EXAKTA IIa, později PRAKTICA pak i řady B100, pak najednou kompakt CANON A95, zpátky zrcadlovka (bezzrcadlovka) SONY A5000...vůči klasickým zrcadlovkám mnohem skladnější, lehčí, výsledek porovnatelný a při mém už dnes jen rodinném focení...výstav se neúčastním...ono záleží, co chci "páchat"...

doplněno 04.02.15 10:10:

nebo i SONY RX100; objevuje se už i nástupce - RX100 M3

hodnocení

Děkuji za odpověď, nicméně kompakty opravdu nechci. Prioritou je dívat se objektivem skrz hledáček.

měl jsem stejný názor do doby, než jsem vyzkoušel RX100 (a to není pravý kompakt)...pokud bych se ovšem věnoval fotografii alespoň poloprofesionálně, pak bych byl nucen se dívat po úplně jiných cenových relacích, řádově desítky tisíc za tělo, dále objektivy,...pokud ovšem fotím na cestách s rodinou, přáteli, občas i sám, pak poměrně velká a těžká zrcadlovka po čase začíná překážet...ale rozhodnutí je na Vás...

hodnocení

0x

Všechny značky vyrábějící zrcadlovky jsou v určité kategorii srovnatelné, jen SONY přestala vyrábět klasické zrcadlovky a vyrábí už jen tkzv. bezrcadlovky - foťák který slučuje výhody zrcadlovky (rychlost, výměnné objektivy) s EVF ( velké množství užitečných info přímo v hledáčku a tišší chod ). Otázka výběru už je jen na tobě, co padne do ruky, co se ti víc líbí. U SONY je navíc výhoda, že stabilizace obrazu je v těle, takže stabilizace funguje s jakýmkoliv objektivem, lze používat i objektivy od Minolty.

hodnocení

EVF rovněž ne. Myslím, že přehršel informací v hledáčku neocením. Spíše naopak-méně je více...

Samozřejmě že hledáček nemusí být těmi info zasypán, ale doporučuji zkusit a prohlédnout, mimo jiné je to třeba vodováha nebo přepaly, věci které se běžně člověk dozví až po expozici a to může být pozdě :) Jinak ta stabilizase v těle je neocenitelná.

hodnocení

Proboha na co vodováhu? Já nebudu stavět zdi. A pomocí foťáku už vůbec ne :)

ernie:

asi by ses divil, kolikrát se při focení udělá šikmý horizont, přestože si na to dáváš pozor, asi by ses divil jak se vodováha hodí, když chceš udělat panorama z ruky, pro tyto učely se používá třeba násuvná vodováha do sáněk blesku, asi to chce ještě trochu nastudovat teorii než si pořídíš něco pořádného :-D

Aneb není nad fotografii z které se vylévá moře..je to potom takové velmi akční:)

host*
hodnocení

0x

Nemusíte se hned zříkat kompaktu, zkuste se podívat třeba na SONY Alfa NEX-3 nebo pětku. Kamera za dobrou cenu i s výbornou kvalitou, výměnnými objektivy a fotkami jako ze zrcadlovky. Na krajinky, na lidi, na makrofotografie...

realista*
hodnocení

0x

To rozhodnutí - chci zrcadlovku (důvod neřeším) je Vaše věc. Je to snaha něco mít, co jsem neměl. Dá se s tím žít. Znám spoustu "fotografů"co mají zrcadlovku, protože ji chtěli. Něco jiného je - mít rád fotografii, mít nějaký cíl v tomto oboru. Samo o sobě je to široké spektrum. Někoho baví krajinka, někoho portrét, jiného akty, dalšího makro. Někdo s fotoaparátem leze po horách a nadává na váhu vybavení (zrcadlovka + 2 - 3 objektivy, přídavné baterie, stativ, filtry (!)...a hned je to kolem 5 kg) a přesto nedá na zrcadlovku i přes to dopustit. Jiní preferují kompakty (spíše profi-kompakty). On takový lepší kompakt je dražší než laciná zrcadlovka. A ty "profi-kompakty"stojí řádově desetitisíce Kč. Tak že zase je to něčem jiném. A že dobrý kompakt (profi-kompakt) má i dobrou optiku, o tom žádná (!). Taktéž nemálo profesionálů - fotografů sebou nosí i několik kompaktů. Jeden je lepší na toto, jiný na toto. Jsou lehlé a dá se s nimi dobře pracovat. V "akci“ v kalupu uděláte s kompaktem dříve fotku, než se zrcadlovkou. A pokud jde o rizikovější práci (mnohdy vám aparát na letišti, v hotelu i v akci šlohnou), je levnější model ku prospěchu. Ale to vše záleží na tom, k čemu ten fotoaparát chci. Jaksi z principu není žádný vhodný na vše. Někdo chce zrcadlovku jen prachotěsnou, jiný vodotěsnou. Někomu to je dokonce jedno. A najednou nastanou problémy. Na rozdíl od kinofilmových políček má dnešní zrcadlovka čip. A na tento čip se dosti často dostává špína. Když Vás to potká (a že ano je téměř jisté - otázka je jen za jak dlouho), tak najednou oceníte kompakt s pevným objektivem. Ale zase je to o tom, k čemu ten aparát mám. Je zbytečné si komplikovat život, chtít něco, co nebudu používat - nebo naopak, nemít v aparátě funkce, či provedení (vodotěsnost, stabilizaci...) které mi mohou později přijít k užitku. Jen vyčistění čipu u Nikonu (Canonu...) přijde na 1 000 -1 500 Kč.

Když navštívíte prodejnu (třeba) Foto-Škoda, uvidíte tem objektivy řádově i za 600 000.-KČ. Tělo aparátu 45 000 – 500 000.-KČ (Hasselblad ...Canon...). Vše je o kvalitě a značce. Nečekejte od zoom-objektivu nějaké zázraky. Díky konstrukci čoček skoro vždy vychází lepší kresba u pevného objektivu. Proto někdo má i k zrcadlovce několik „pevných skel“ - třeba 15mm, 50mm (krajinářský...), 80mm (portrétní), 200 – 300mm. K tomu brašnu aby se do ní vše vešlo (když už to mám koupené...). Když počítáte objektivy v běžné ceně kolem 15 000 – 20 000KČ, tak ono to leze do peněz. Proto mnozí volí raději Zoom-objektiv. Ale někdy jim to stejně nedá (touha po lepší kvalitě) a sáhnou do úspor a jdou si koupit alespoň jeden (zatím) fotografovani.cz/...

Zase je to ale vše jen o tom, co od toho očekávám. Pokud budete fotit jen pro potřebu vašeho PC, nebo dělat (tisknout) fotky do A4, postačí Vám asi i ten základní „seťák“

realista:

i kompakty trpí na špínu na čipu, výsuvný objektiv funguje jako pumpička a prach lehce nasaje a doputování nezbedného zrnaka prachu je jen otázka času. Prach na čipu zrcadlovky si lze odstranit svépomocí, pokud není člověk nemehlo, ale u kompaktu už je to problém, tam se musí hodně rozebírat ;)

hodnocení

Nechci zrcadlovku, protože zrcadlovka. Chci se pro začátek víceméně učit fotografickou techniku, kterou kompaktem bez hledáčku prostě nemám šanci. Půjdu do Nikona se seťákem.

realista*
hodnocení

0x

...dobrá volba. Na fotky asi v cenové kategorii nejlepší. Na možnost natáčení videa spíše podprůměr (!) Pokud se někdy dáte do videa (doporučuji - každé video je orginál, kdežto většina fotek tu již byla), je fakt lepší samostatná kamera. Ale jsou zastánci - vše v jednom (tedy ve foťáku). Tento to ale nesplňuje. Ale jak jsem pochopil, o video Vám nejde. - Pokud si chcete pohrát s kompozicí a obrazem , není špatné připojit k fotoaparátu tablet (?!). Někomu stačí i "chytrý telefon". Ono na větším dipleji se toho dá udělalt více. Ač sám jsem zastáncem hledáčku, tak není onen samospasitelný. Je jen více vhodný k něčemu. Na kompozici je lepší displej, na rychlost zhase hledáček. Je fakt, že třeba na slunci je displej skoro k ničemu (potvrdí Vám to ti, co fotili třeba u pyramid...). Tam je hledáček nenahraditelný.

digimanie.cz/...

digitalni-fotoaparaty.heu/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]