Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
Máme doma již delší problém s tv. Stačí zapojit vysavač, nebo zapnout mikrovlnku, čí zapnout moje silné trafo na experimenty, nebo jen rychle rozsvítit a zhasnourt žárovku, či zapálit pllynový sporák, piezo v zapalovači tv ruší také a to se nemusím ani dotýkat sporáku... Co jsem tak poslední dobo viděl, tak tv rušilo a mavání kusem igelitu ve vduchu, a už mne to fakt se*e. Nejde o to, že by mi vadilo, že jí něco ruší, ale vadí mi to, že nemohu používat elektriku jak bych si představoval, protože se matka nemůže koukat na televizi. Už mi to nedalo, a zapojil jsem si před trafou odrušovací desku s tlumivkami a kondenzátory... Nic se však bohužel nezlepšilo. Dokonce jsme vyměnili pokojovou anténu se zesilovačem na malo prutovou anténu s droboučkýým zesilovačem v základně, který napájím malým trafíčkem, ke kterému jsem připojil a veliký cca 4000uF kondenzátor a beze změny. Myslím si že TV ruší i sousedi. Také jí ruší piezo v kotli, a netuším, co mám udělat, abych rušení co nejvíce potlačil... Jinak mimochodem máme LCD s digitálem bez set-top boxu... V případě zájmu napíšu model, značka samsung...
Děkuji za odpovědi...
Dobrý den, co je to ruší - obraz "kostičkuje" a zvuk se seká? Chtělo by to hlavně pořádnou venkovní anténu a bude klid. Experimenty s pokojovkou asi nemají velký význam. Zdravím!
doplněno 29.01.15 16:51:No, rušení po el. síti to není. Je to tedy rušený DVB-T signál. Co anténa venku na okno?
doplněno 29.01.15 17:04:blechta - nemyslím strkat pokojovku ven, ale půjčit si nebo při nejhorším i koupit anténu venkovní (na okno či balkon) a k ní přiměřeně dlouhý kabel. Jak to tam řeší sousedé v domě? Co na to majitel nebo SVJ a nová společná anténa? Co zkusit jenom koaxiál a bez antény? Možná tím zesilovačem v anténě znehodnocujete jinak pěkný signál.
Ano, signál vypadává, "kostičkuje" a zvuk vynechává, venkovní anténa není možná, protože bydlíme ve vile, kde je 5 bytů a my jsme až druzí ze shora. Anténa pro celej barák byla, ale pak byla zrušena kvůli přechodu na digitál, ptotože nebyla použitelná... Dneska by už nikdo na nvovu fasádu anténu znovu netáhnul, a ti nad námi by si v bytě vrtat kvůli anténě nenechali... Na pokojovku, vše vždy běhalo super, až před rokem to začalo být horší se mi zdá..
U DVB-T příjmu je skoro nemožné,aby se projevilo rušení signálu.Proto byla zavedena digitální televize,aby se venkovní rušení odstranilo.Pokud dochází ke kostičkování obrazu,je to důsledek zeslabování a zhoršení kvality signálu.Na toto nemá rušení cizím signálem(mikrovlnkou,vysavačem a pod)žádný vliv.Je potřeba zkusit vyřadit přídavné zesilovače,protože spíše ty mají na zhoršení kvality signálu rozhodující vliv.Telekomunikace tvrdí,že pokrytí signálem s dostatečnou kvalitou je dostatečné na 90% území ČR.Je potřeba kvalitní a správně nasměrovaná anténa a správný a dobře připojený koaxiální kabel.Je potřeba myslet na to,že anténa musí být naladěna na kanál vysílače,tedy spíše širokopásmová,aby obsáhla celé přijímané pásmo.
JABRAKA
Rušení v DVB-T se projeví právě rozkostičkováním až rozpadnutím obrazu - kakmile je rušivý signál dostatečně silný. Na příjem digitální televize potřebujete anténu tak jako na příjem analogové - oba signály se přenášejí rádiovými vlnami. Jednou z výhod digitální televize je lepší využití šířky pásma, které je k dispozici - do daného rozsahu lze nacpat více kanálů digitálních než analogových - to je hlavní důvod přechodu na digitál.
V anténářské technice platí pravidlo, že nejlepší zesilovač je anténa. Kvalitní kabel a jeho správné přizpůsobení je samozřejmostí. Různé tzv. bytové antény nebo venkovní elektronické "ploutve" hlavně nekvalitní zesilovač s velkým zesílením. Čím širší pásmo anténa přijímá (širokopásmová), tím větší je pravděpodobnost rušení. Základem je proto zjistit, na jakých kanálech bude příjem realizován a tomu přizpůsobit anténu typem, ziskem a směrováním.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.