Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zapojit el. infra panely

Od: ondra5556* odpovědí: 13 změna:

Potřeboval bych poradit ohledně zapojení infračervených zářičů, každý zářič má příkon 2kw (8.7A), napájení 220V, potřebuju jich zapojit 6ks za sebou abych měl jen jednu vidlici. Zásuvka na 220 takový příkon nemůže snad vydržet, zeškvařili by se mi kabely. Jak to zapojit? Nějak na 380 nebo jak? Poradte prosím, díky.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Poradím ti jedině to, abys na takové zapojení pozval zkušeného elektrikáře.

A pokud zakládáš nějakou pěstírnu, tak takovým lidem radit nikdy nebudu.

ondra5556*
hodnocení

Pěstírna to ani tak není, spíš vysušování v lakovně :)

hodnocení

0x

A máte na to jističe? A rozvody?

doplněno 28.01.15 13:34:

Jistič na baráku to tedy utáhne. A co zásuvkové okruhy? Mimochodem, zásuvka má co dělat s 10A. A je vůbec nutná? Nebylo by lepší připojení "nafurt"?

doplněno 28.01.15 14:33:

Pokud jde o lakovnu - není nutné nejiskřivé provedení?

ondra5556*
hodnocení

Jističe máme 3x50 ovšem 220 rozvody jsou 5mm2

vy máte kabely k zásuvkám 5mm2?

do jaké zásuvky máte takový drát připojený?

jaký jistič máte před tou zásuvkou?

jedinná varianta jak toto zprovoznit na jedné zástrčce je připojením na 3 fáze

doplněno 28.01.15 14:12:

5mm2 rozhodně není standart... 2,5mm2 ano a vydrží maximálně nějakých 25A.

takže jesli máte 6x 9A tak potřebujete minimálně 3x 2,5mm2 drát a 3x16A jistič.

Nehledě na to že takto velký oběr by měl být instalovaný napevno, bez pohyblivých přívodů.

doplněno 28.01.15 14:15:

3x16A jistič je samozřejmě nesmysl, chtěl jsem napsat 3x20A

ondra5556*
hodnocení

5mm je snad standart ne? Před zásuvkou si nejsem jistý, ale předělalo by se dle potřeby. Jde mi o to že 220 rozvody to nemohou vydržet. Zeptám se v klidu nějakého eletrikáře co doporučí, připojení na furt je taky možnost.

paw*

Je dobre mit ty infrapanely napevno. nebo rozdelit okruhy na jednotlive faze - vzdy 2 zasuvky na 1 fazi. kazda zasuvka na panel svuj jistic. Pokud by mely bezet vsechny pospolu.

Je to sice lakovna, ale pokud by mely byt panely pouzivane na topeni a chtel bys zadat o nizky tarif, tak musi byt navic napojene na blokovani pres HDO.

Mimochodem, vodice na 230V se dellaji standardne Cu 2.5mm a prenesou max 3.6 kW. Proro kazdy panel svou zasuvku a svuj jistic.

Troj fázový istič 3×16A je bežne ku kúpe,pred chvíľov som sa na neho pozeral v skrini.

jestli to je odpověď na mě, tak ano 3x16A se běžně prodává, ale 3x 2x9A = 3x18A, takže proto potřebuje 20A

ondra5556*
hodnocení

Jojo, nejiskřivé provedení mám i v lakovací kabině, v panelech je ochrana IP 65 je to přímo pro lakovny. Radil jsem se s otcem, řikal že určitě napevno s několika okruhy ( abych mohl zapínat jednotlivé panely) přes nějaký krabice a pak do rozvodové skříně, tarif mám docela dobrý, eletrikou vytápím i na dílně (zámečnická).

doktpr365*
hodnocení

0x

No asi nějaký překlep CYKY 5mm jsem neviděl. A standart k zásuvce 230V je 3x2,5mm

hodnocení

0x

Ja by som dal rozvodnú skrinku trojfázový istič 3×20A alebo 3×25 Aa z neho by som z každej fázy ťahal cez ističe 1×10A alebo 1×16A po dva vodiče až k žiaričom,takže na jednu fázu pôjdu dva žiariče a každý so samostatným istením,vypínať ich budeš mocť po jednom alebo naraz.Ešte si môžeš pred istič namontovať vypínač.Do rozvodnej skrine si dotiahneš 380V od skrine ti potom stačí ťahať meď 2,5mm- 7 vodičov,ak je s ochranou tak 8 prislušnej farby.

hodnocení

0x

Tak trochu k normám. Nejedná se o motorový přívod, takže rozfázovaný motorový přívod 400V se samostatným jištěním fází z rozvaděče jako sdružený přívod do rozbočné krabice, kde se připojí jednotlivé infrazářiče. Spínání tlačítkem na impulsní relé pomocí třífázového stykače. To je nejelegantnější způsob.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]