Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zářivkové trubice T5 a T8

Od: kemo® odpovědí: 9 změna:

Proč se "tlustým"zářivkovým trubicím říká T8 a "tenkým" zářivkovým trubicím T5?

Obě trubice mám před sebou,ale at měřím jak měřím,tak tyto rozměry nemohu nikde naměřit.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cl
hodnocení

1x

Dle me je to rozteč patice.

hodnocení

Tak rozteč patice to rozhodně není

stanley110*
hodnocení

0x

Asi bych si tím nelámal hlavu,je to prostě jen typové označení,tak jako odstíny zářivek.

hujer123*
hodnocení

0x

mohl by to být přibližně obvod v centimetrech, i když smysl nechápu.Snad pro výpočet činné plochy. T5 má průměr 16mm, T8 - 26mm.

hodnocení

0x

Je to jen domluvené označení.

Zářivky T8 mají patice G13 s roztečí 13mm a průměr trubice 38mm.

Pak přišly trubice s průměrem 16mm s paticí G5 a roztečí 5mm. Tak se výrobci rozhodli pro označení T5. Ale zda je to podle uvedené rozteče, tak to jen odhaduji, ale je to pravděpodobné.

doplněno 25.01.15 21:02:

Jedna malá oprava.

Nevím jak jsem přišel na průměr 38mm u trubice T8. Správně je 26mm.

Pokud si z průměru vypočítáme obvod, tak zjistíme, že si tazatel správně odpověděl sám a získává bod *slunce*

hodnocení

Já bych se spíš přikláněl k tomu,že se jedná o obvod v centimetrech.

Trubice T8 - obvod 8 cm

Trubice T5 - obvod 5 cm

Ještě se vyrábí trubice T4,které jsou menší než T5. Obvod mají 4 cm

Dříve se vyráběli trubice T12 (převážně firma tesla) a dnes jsou nahrazovány trubicemi T8 jelikož mají stejnou rozteč patice 13mm.

Tož můj názor :)

jofa*

Tady máte detaily v rozdílech: ladavrska.com/...

hodnocení

Děkuji za odkaz,ale odpověd na mojí otázku tam nenaleznu :)

jofa*

Písmeno -T- je začáteční písmeno tubular (trubice). Čísla od průměru trubic ( nějaké násobky nebo palce). Nevím.

doplněno 25.01.15 20:19:

T5 má průměr 0.65", T8-1" a T12- 1,5".

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]