Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím utlumit vibrace elektroniky (nas server)

Od: ja* odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer,

máte nějakou osvědčenou radu, jak utlumit vibrace elektroniky? Jedná se mi o utlumení vibrací nas serveru, které se přenáší od disku. Zkoušel jsem dát pod nožičky nasu, takové gumové přísavky, co se používají např. v koupelně, ale moc to nepomohlo..Naopak, když dám pod Nas server bublinkovou fólii, tak je klid, ale nevypadá to moc dobře...Proto bych potřeboval poradit, co esteticky přijatelného dát pod nas server, respektive vůbec pod elektroniku, která z nějakéh odůvodu rezonuje..Nas server mám v obávací stěně (dřevotříska).

Děkuji za osvědčené tipy...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ja*
hodnocení

Zkoušel jsem i takové samolepící plstěné podložky a taky moc nepomohlo..

ladinpraha*
hodnocení

0x

Mám NAS postavený přímo na bedně PC a nic mi nevibruje. Pokud bych potřeboval utlumit, tak bych použil pod celou stanici podložku z měkké gumy, cca 5mm silnou. Ta by vibrace určitě utlumila. Ve tvém případě bych doporučil NAS otevřít a zkontrolovat upevnění HDD. Zřejmě se dotýká něčeho, čeho nemá. Může to dělat i špatně usazený kryt nebo něco uvolněného. Rozhodně není normální, aby od disku vibroval celý NAS.

hodnocení

0x

Základ je koupit tlumící prvky mezi disk a nas samotný... řešil jsem tím hlavně problémy v kasickém pc...

Dobře "gumový" blok na uchycení disku dokázal uděla divy, je třeba akorát hlídat teplotu ale nas by měl být dobře větraný.

Pokud je tam hlučný křáp v křápkřáp krabičce z chinaplastu tak nepomůže ani metr bublinkové fólie...

ja*
hodnocení

Ačkoliv Vám se to bude zdát jako blbost, tak jsem si místo Synology DS114 koupil Qnap HS-210.

Je to z důvodu, že u synology byl i hlučný větrák, ačkoliv rychlostně byl na tom o dost lépe. Bohužel mám NAS v obýváku (nemám prostě jiné místo, kde bych nas dal), tak jsem uvítal, že existuje i nas bez ventilátoru i za cenu toho, že přenosová rychlost nebdue tak rychlá...Prioritou byl pro mě klid, což se částečně splnilo, protože NAS až na ty nepříjemné vibrace je zcela tichý. Četl jsem zahraniční recenze a nikdo si nestěžoval na nějaké přehřívání, takže jsem do toho nasu šel..Samozřejmě, až budou dostupné SSD disky ve vyšší kapacitách za normální ceny, tak pak bude po problému...Jenže to si bohužel počkáme ještě tak minimálně odhadem 5 let.

Teplota disku je tam cca 35-40 (v zátěži) stupňů. WD RED disky snesou až 60-65 stupňů...Takže teplota mi přijde celkem OK..V tom synology s ventilátorem byla teplota 32 stupňů...

Jsem si jistý, že šroubky mám dobře utáhlé a popravdě v tom řešení NASu od qnapu není už žádné místo, kde bych mezi disk a vysouvací šuplík ještě cokoliv dával...Vibroval mi předtím i ten synology..

Kdybych měl doma nějakou technickou místnost či kumbál, tak bych to neřešil, ale vážně nemám kde jinde nas dát než do obýváku..Navíc ten qnap vypadá fantasticky a hodí se vyloženě pod televizi...

i když nas již dlouho plánuji stále nebyl nějak čas vybírat atd... takže synology vs cosi je pro mne jen adidas vs adidos ale nic mi to neříká... nicméně pár NASů jsem slyšel a jedno vím jistě, nejlépe se oplatí najít někoho kdo už se v tom štoural, našel jsem nějaké případy kdy byroci bud originál celý rozebrali a díky tomu dodali jak hmotu tak chlazení navíc...

Jinak to celkem chápu výrobce si nepřeje nějaký uživatelův zlepšovák neb by nebyl důvod pro prodej mnohem dražší a tišší verze.

Snad jen doplním že když se kdysi skládalo echt tiché PC dal se dovnitř 2,5 disk a kolem něj byl tlumící stavba která z něj zároveň udělala 3,5 verzi.

A jinak malinkou perličku ze života.

Viděl jsem NAS ve skříni, pasivní chlazení s kupou děr kdy dotyčný nas zavřel do cca 5-10cm tlustého polystyrenu ze zateplení paneláku, na obou koncích udělal dírky kde ještě s polystyrenu udělal cosi jako výfuk, no na skrze malo 5V trafko z nějaké USB nabíječky připojil na jeden výfuk asi 40-60 mm? větrák 12V verzi, který jednoduše narva do oné díry aby držel, to celé bylo absolutně nehlučné ač to mělo 2x 7500rpm disky, pouze to děsivě vypadalo ale dotyčnému kutilovi bylo jedno...

paw*
hodnocení

0x

Celkempekne to utlumis treba pridanim hmotz. Tim preladis celou soustavu tak, ze frekvence hmoty bude mimo budizi frekvenci. ja sveho casu, kdyz mi vibrovalo PC pokladal na nej 2x strojnicke tabulky. dost to pomohlo. Takze treba pekny plat oceli, 5mm silny by ti pomohl tez. Ale kvetinac na NAS nestav, ac by tez pomohlo.

au1
hodnocení

0x

já mám NAS v kuchyni nahoře zavřenej v lince, protože taky vibroval, a je ještě položenej na kusu linolea pro tlumení. Teplota je OK, nějaké to větrání tam je zajištěno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]