Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
koupil jsem si LED pásek s 300 LED 5050 dlouhý celkem 5 metrů.
Chtěl bych se zeptat, doporučili mi zdroj na 12V - 5A - 72W.
Tento zdroj bude mít odběr 72W? Takovou spotřebu přeci nemají LEDky nebo se pletu?
Děkuji za vysvětlení
Odpovida to, bude to zrat 72W. Dioda 5050 ma prikon 0.25W. Spotreba pasku se udava vetsinou n 1m delky, coz v tvem rpipade je 14,4W/m. Je toto cislo uz lepsi? A protoze mas toho 5m snuru, tak spotreba je 5x vyssi.
Zdroj bych dal ale silneji. Aspon 80 nebo 80W
Opravdu takový velký odběr 72W? Vždyť jsou to LEDKY, to snad není možné
Zkusil jsem LED pásek připojit na zdroj 12V - 2A - 24W a pásek svítí stejně, bude možné tento zdroj použít? Svítí krásně.
Děkuju
Se mrkni do nejakeho eshopu s ledkama. Vsichni maji udany vykon na 1m. Ty mas holt 5m.
Neni pravda, ze pasek sviti stejne. Ten pokles neni linearni, ale sviti rozhodne mene. Zdroj 24W muzes pouzit, ale pocitej s tim, ze pojede na plny vykon. Zalezi na kvalite zdroje, ale muze odejit. Aby byl ten zdroj akorat, musel by sis poridt pasek 4W/m
To je právě to zdání, kdy každý mluví o tom, že Ledky nic neberou ale 1000x nic umořilo osla. Jakmile se to sečte, tak se člověk nestačí divit. Jak už tu bylo řečeno, tak na obalu musí být napsám příkon na metr. Zdroj odebírá ze sítě podle toho jak ho zatížíš + vlastní spotřeba. Klidně připoj pásek na zdtoj 10W, ale věz, že v krátké době ten zdroj odpálíš. Celý se přehřeje a valíš pro novej. U zdroje počítej tak 5% rezervou, aby se v pohodě chladil (osobně používám rezervu 10%). Takže nezapomeň ho dát na volné prostranství a ne ho zavřít do krabičky. Tam ho usmažíš.
doplněno 18.01.15 11:09:Jak už nylo řečeno zdroj 80W při zátěži 50W bude např. odebírat 55W. Jeho oteplení bude menší a nemělo by se nic stát, když ho dám na dřevo. To však odporuje zásadám bezpečnosti při instalaci na dřevěný podklad. Zároveň mi prošlo rukama několik opálených dřevěných podkladů. Šikovný elektrikář má ve skládku kus cemvinové desky, kterou uřízne na míru a dáte mu za to dvacku. Tuto částku raději investuju, než riskovat vyhoření. Takže základní pravidlo bez ohledu zda se bude něco zahřívat nebo ne:
Na každý dřevěný podklad vždy izolační podložku pod jakýkoliv elektrokomponent!
Vyjma komponentů určených na dřevěný podklad a zdroj to právě není.
Otázka už je vyřešena, takže jen poznámka: Když použiješ zdroj o výkonu např. 80 W a pásek by náhodou chtěl třeba jen 50 W, tak ten zdroj bude spotřebovávat méně, dejme tomu jen 55 W. Takže se neboj, že zdroj (přiměřeného výkonu) by zbytečně spotřebovával energii, která není potřeba. Je-li to zdroj napětí (prakticky vždy je), pak údaj o proudu je jen maximální trvale odebíratelný.
Dobrý den,
měřil jsem odběr se zdrojem 12V / 80W jsem připojil LED pásek 5050 - 5m. Odběr byl 38W, jak je to možné? Bylo psáno přeci 72W, jak je to možné?
Poté bych se chtěl poradit, nalepit LED pásek můžu přímo na dřevěnou linku? Nestane se něco? Abych nevyhořel.
Chtěl bych jej nainstalovat i pod sedačku, ale to by byl LED pásek v kontaktu s látkou a to by bylo už asi velikoé riziko požáru?
Děkuji mockrát
Myslím, že ne všem měřákům spotřeby lze věřit, hlavně ne těm za pár korun.
Jinak na osvětlení kuchyňský linky 72W LED to je teda dost luxus, asi by si nikdo na linku nedal žárovky 300W a víc. Udává se pro tento pásek 1030lm/m, pro srovnání obyčejná žárovka 100W má cca 1320lm. Při 5m pásku je to 5150lm, tj. skoro 4ks 100W žárovky. Takže tento luxus musí taky něco stát ve formě odběru, i když jsou to LEDky. Otázka je, zda to je vůbec příjemný, mít takhle přesvětlenou linku.
Díky za Vaše názory a rady, co bych chtěl ještě pořešit, zda jej nutně dávat do Al profilů nebo je mohu přilepit pžímo na linku?
Děkuji
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.