Nejste přihlášen/a.
Prosím jen o kontrolu úvahy:
10 ks LED (3,2 V/20mA) zapojeno paralelně na stabilizovaný zdroj 3 V ss. Jsem toho názoru, že v tomto případě není třeba žádný předřadný (srážecí) odpor. Stabilizovaný zdroj je dostateně dimenzován na 400 mA, při zátěži 200mA drží 3,15 V.
Děkuji
Samozřejmě, že to jde, pokud napájecí zdroj dodrží napětí ledky, tak charakteristika LED větší proud nepustí, nic se nestane všechny budou vesele svítit
U klasické LED se charakteristika teplem moc nezmění, ani se moc neohřeje, to u laserové je jiná situace, tam ani proudový zdroj nepomůže
Nojo, led lampičky jsou jiná kapitola, tam se ničí jejich účinnost, tím že se do nich cpe uplně zbytečný proud a ten místo na světlo se mění na teplo . Vůbec nechápu proč se do výkonných bílých LED cpou maximální hodnoty a pak se chladí, když jí stačí provozovat na 2/3 proudu a chladit nepotřebuje a svítí stejnou intenzitou :D
Měl jsem rozkuchané LED světlo na 28V, uvnitř speciální čip s 16 malými ledkami odpor, ale rozhodně nezapojený jako omezení proudu a nic víc, napsáno je na ní 19-28V , nevím co si o tom mám myslet. Nikde na internetu jsem nenašel bližší specifikaci, ale ilustrační obrázek jedné firmy to obsahuje.
doplněno 10.12.12 09:44:Poslední příspěvek nechápu, jak je závislý proud na luminoforu?
Pokud jsem laboroval s 1W luxeonkou, tak jsem jí krmil proudem dokud byla studená, pak jsem jí dal ještě víc, abych se dostal na 1W a pak začala topit, ale víc nesvítila.
Vážený kolego, děkuji za Vaši odpověď. Zdá se mi nejpřesnější. Zatím jsem krátkodobě experimentoval a skutečně se nic neděje, protože při paralelním zapojení každá dioda dostává necelých 3,2 V a nepřekročí limit 20 mA. To, že celkový odběr ze stabilizovaného zdroje při 10 LED je cca 200 mA nic přece nemůže změnit na hodnotách napětí a proudu na jednotlivých diodách. Důležité je že zdroj je stabilizovaný a drží cca 3,15 V při těch celkových 200 mA.
Z dotazu je zřejmé, že o potřebě odporu při zapojení LED už jsi něco četl...
Podle tvé úvahy ke třiceti LEDkám paralelně není třeba odpor. Bude třeba odpor k 29 LEDkám? k 28? k 15? ke 3?
a uvažoval jsi nad tím, že je jedno, kolik jich je, když jsou stejně všechny zapojeny paralelně, teda na každé z nich je plné napětí zdroje? To značí, že proud každou z nich nebude ničím omezený... Neberme potaz ve zdroj, ten to vydrží, ale LED dostanou zakouřit...
doporučuji kouknout třeba zajimavebastleni.sweb.cz/...
Asi předpokládá že bude stačit vnitřní odpor zdroje. To je ale nesmysl protože by se proud nerozdělil rovnoměrně na jednotlivý ledky a postupně by odešla jedna pak druhá atd ( podle jejich napětí které se může lišit o cca 0,1 V(teda pokud jsou stejny barvy)) Ten čas postupnosti by byl v řádech 100ms
doplněno 10.12.12 08:44:Při zahřátí se mění charakteristika LED až první z nich odejde. LED se ze zásady napají proudovým zdrojem.
doplněno 10.12.12 09:00:Zrovna si na com svítím LED lampičkou a na futrálu má tak 45 C čip bude mít jistě 80 no a alfa u těhlech bejvá cca 0,007 V na K tzn. na 60 K to je cca 0,4V.
doplněno 10.12.12 09:29:Sem to naschál rozdělal. Zdroj má 4V 0,75A ale vlasní chip má nějaký SMD prvky kolem sebe
doplněno 10.12.12 09:32:Jo a ten proud mít musej protože používaj luminofor bud žlutej to je u modrý LED nebo bílej(tříbarevnej) to je u UV LED
doplněno 10.12.12 09:43:Já to dál kuchat nebudu neb si tím svítím. Ted jsem se ale dočet že led světlo je nezdravé na oči. Má příliž mnoho modrého světla a to neztahuje duhovku.
doplněno 10.12.12 09:54:Tady jsem objevil tabulku jak to je s tou teplotou
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.