Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak snížit stejnosměrné napětí

Od: pepa224 odpovědí: 15 změna:

Dobrý den, prosím o radu jak snížit stejnosměrné napětí ze 38V na 12V tak, aby mohl obvodem téct proud 5-6A, někdo tvrdil pomocí KD617 a MA7812, nevím jak zapojit, pořeboval bych nějaké levné řešení. Pokud odpovíte a zanecháte tlf.kontakt,zavolám, moc děkuji za každou pomoc. Pepa( pepikcervik@seznam.cz)

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

A proč tahle hloupě? Je nějaký důvod?

pepa224
hodnocení

jen sem napsal co mi kdo poradil, pokud znáte vhodnější řešění, budu moc rád

Je nezbytné dělat těch 12 V z 38? Není k dispozici něco střídavého?

doplněno 08.01.15 10:57:

A co nějaký zdroj z 24 V střídavých na 12 V stejnosměrných?

pepa224
hodnocení

Může být k dispozici 27 V střídavých, jinou možnost nemám.

host*
hodnocení

0x

Chceš srazit napětí 38 V na 12 V, to znamená, že se někde musíc srazit napětí U = 38 - 12 = 26 V. To by technicky šlo.

Ale při proudu 5 A je ztracený výkon P = U . I = 26 . 5 = 130 W. Zkus si sáhnout na běžnou čtyřicítku nebo šedesátku žárovku, jak pálí. Natož stovka nebo dokonce těch 130 W. To už je pěkný výkon, kdyby se to mělo chladit, tak by jsi musel koupit hodně velký žebrovaný chladič, nehledě na ostatní součástky.

Nejjednodušeji získáš 12 V s 5 A například z autobaterie a pravidelně ji po asi pěti až osmi hodinách (podle její kapacity) dobíjet, nebo se dá pořídit napájecí zdroj stejnosměrného napětí 11,8 V= (nebo 12 V=) pro halogenová světla. To je spínaný zdroj bez velkého transformátoru nebo chladiče.

Pro původní sražení ze 38 V na 12 V při proudu 5 až 5 A by se možná dal sehnat moderní step-down (buck) konvertor, což je v podstatě regulátor s pulzní modulací, který je takřka bezztrátový, lehký... možná bude problém se vstupním napětím, například tento ti.com/... má max. vstupní napětí jen 36 V.

Možná s ním už někdo má zkušenosti a poradí.

doplněno 08.01.15 10:41:

Jen pro inspiraci se podívej na konvertor DC-DC (ze stejnosměrného dělá stejnosměrné) se vstupním napětí až do 40 V, má proud sice jen do 3 A, ale je to ukázka, jak to asi vypadá a že možná najdeš i na vyšší proud, jak píšeš 5 až 6 A.

viz amazon.com/...

hodnocení

0x

jak píše host, srážet takové napětí při takovém proudu linearním stabilizátorem je neefektivní, provád se to pulzním staiilizátorem, nebo se o taky nazýva DC-DC step down konvertor. Zde je odkaz na 5A:

aliexpress.com/...

JInak není problém jej posílit tranzistorem (nejlépe mosfetem) a ten proud mnohonásobně zvýšit.

Pokud ti dělá problém objednat to na Aliexpresu, tak to lze koupit na Aukru, ale stejně ti to příjde rovnou z Číny.

jofa*

Nevím jak je tazatel zdatný a co to má za trafo. Pokud má 27 V střídavých, odmotal bych ze sekundáru cca třetinu závitů na 16-18V a pak realizoval s 7812 a KD 617. Pokud je ale také na 5-6A /12 V stavěné trafo !.

jofa:

Odmotávat z trafa? To je snad lepší si pro ten stabilizátor zajít pěšky do Číny *smich*

jofa*

bmbx: Došel by jste tak na kraj většího města a zpátky a měl bych to hotové. Nadělal jsem se takových traf desítky a desítky.

jofa.

to ti nikdo nebere, já jsem taky nějaké trafo vinul / upravoval, ale jak je vidět, tak pro tazatele top stejně není řešení.

pepa224
hodnocení

Jsem 50% elektrikář- silnoproud profesionálně,slaboproud okrajově...Bohužel je to pevně daná situace,buď mám k dispozici ze staré svářečky 27V střídavých, po usměrnění a vyhlazení tam naměřím 37-38V stejnoměrných, koukal sem na vinutí trafa,a to dává cca 300A, je tam jen odbočka pro napájení pomocných obvodů,ze které dříve bylo odebráno toto napájení pro řízení otáček 12V motorku pro posuv drátu, elektronika na posuv drátu vyhořela, tak jsem koupil stavebnici na řízení SS motorku na 12V, to mi jede, ale ten obvod potřebuju krmit 12V. Mám jen k dispozici 2 napětí viz výše. jak zapojit MA7812 a KD617--udělat z toho spínaný zdroj 12V nevím, neumím.

Nebude tohle jednodušší? gme.cz/...

buss
hodnocení

0x

A jak se bude ochlazovat ta ztráta na tom tranzistou? Otázkou je, o kolik by kleslo napětí z trafosvářečky při zatížení, už to bylo vyzkoušeno? To bych raději hledal příhodné trafo. Zadat inzerát (web pro elektroniky), sledovat aukro, Co tak zdroj z PC?

buss:

proto je nejlepší a nejjednodušší řešení pulzní stabilizátor, jsou na něm minimální ztráty a proto potřebuje i minimální chlazení.

pepa224
hodnocení

Navedli jste mně na správnou vlnu a moc Vám všem děkuji...asi půjdu tady do tohoto:

ebay.com/...

Napájení je možno AC i DC, výstup regulovatelný, takže cena je skvělá, uvidím jak to dopadne, pokud mi zdraví poslouží, dám zde vědět.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]