Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výměna tlumiče u pračky Bosch

Od: taquile odpovědí: 19 změna:

Věděl by někdo, jak vyměnit tlumič u bubnu pračky Bosch WFO2442BY? Měl jsem ji rozebranou, ale na horním úchytu u bubnu není žádný šroub, jen jakoby plastový trn, který nejspíš prochází skrz oko tlumiče. Trochu se bojím, že se bude muset rozdělat celý buben. Více je vidět na přiložených fotkách.

Pokud to půjde, chtěl bych si výměnu provést sám, počítám, že tlumiče vyjdou kolem 1200Kč. Pračka je bezproblémová, stačilo zatím jen vyměnit uhlíky a manžetu. Na druhou stranu není nová a investovat do ní několik tisíc za opraváře a tlumiče se mi moc nechce, když se může kdykoliv podělat cokoliv jiného.

Výměna tlumiče u pračky Bosch
Výměna tlumiče u pračky Bosch #2

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

honzik*
hodnocení

2x

není to snadné. Před rokem jsem měnil ložiska, Bosch WAE ta je podobná. Po 4,5 letech odešla ložiska. Opraváři do toho nechtěli jít a když, tak odhadovali cenu na cca 6 tis. Opravil jsem si to proto sám, za cenu materiálu 180,- (2 ložiska a gufero). Blbé je, že se musí rozebrat pračka prakticky komplet, abyste dostal buben ven, jinak to nejde. Proto je oprava tak drahá. Demontáž jsem si krok za krokem fotil, případně pečlivě poznamenával.

Dalším problémem je rozdělání bubnu. Podle fotek to vypadá, že je to stejný princip. Po vyndání z pračky a vyšroubování šroubů-vrutů jsem zjistil, že nejsem schopen plastový buben "rozlousknout". Drží pomocí velkého množství plastových západek. Zaboha jsem nebyl schopen buben rozlousknout, rozpáčit. Vyřešil jsem to tak, že jsem cca polovinu plastových západek ulomil. Poté se mi již podařilo buben rozebrat. Zpětnou montáž jsem provedl tak, že jsem do drážky mezi poloviny bubnu vytlačil silikon. To by samo o sobě nestačilo a buben by netěsnil. Naštěstí po obvodu bubnu je dostatečné množství prázdných (nepoužitých) děr pro vruty. Zjistil jsem, že tam skvěle padnou tzv. nábytkové vruty. Buben je tak zatěsněn a dostatečně sešroubován.

Když už do budete mít rozebrané, vřele doporučuji výměnu ložisek. Já koupil obě ložiska (menší vnější i větší vnitřní - ty sjou standardní), gufero také není exotické, lze nahradit standardním. Já jsem koupil v HRK ložiska v Brně za cca 180,- vše. Dokonce nové ložisko je lepší, protože je těsněné gumou proti vlhkosti. Myslel jsem si Bosch to je značka pane! A jak jsem demontoval z bubnu gufero z Indie a úplně obyčejná ložiska z Polska. Takže tak. Bohužel montáž i demontáž není snadná, kdo s tí nemá zkušenosti. Vnější malé ložisko a gufero je lehké, ale na vnitřní je třeba stahovák - přípravek. Měl jsem od kolegy strojaře takový přípravek v podstatě velké podložky vhodných rozměrů + matice na závitové tyči. Tím lze ložisko krásně demontovat i zpětně namontovat, bez rizika poškození. Doporučuji takovýto přípravek si vyrobit. Kladivo, palici apod. silně nedoporučuji. Nové se lehce poškodí a to staré ložisko se mi ani nedařilo vymlátit. Nicméně úsilí se vyplatilo, protože pračka pere dál, přestože hřídel byla již korozí poškozená. Zatím pere a až začne hrkat, půjde bez opravy z domu.

doplněno 08.01.15 08:29:

u mé to bylo tak, že trn, který drží tlumič, je součástí bubnu. Nicméně pokud bych chtěl jen vyměnit tlumiče a měl nové, asi bych ty čepy odvrtal a nahradil to třeba šroubem. Vyhnul bych se tak rozebrání bubnu. Záleží na tom, jak jste zručný a o co Vám jde, případně jak je pračka stará a co má za sebou. Já jsem kvůli těm ložiskům jí musel rozebrat komplet a musel jsem rozebrat buben, ale vše jsem díky tomu vyčistil "do novoty". Vy nutně nemusíte, ale vše bylo opravdu dost zanešené, čerpadlo, zásobník, hlavně vnitřek bubnu, těsnění a hlavně také spirála a navíc všude prach z uhlíků.

taquile
hodnocení

Vypadá to, že máte pravdu a skutečně musí buben ven. Našel jsem video, kde je výměna ložiska a je tam vidět, že tlumiče odpadnou až po rozdělání bubnu (

- čas 6:55).

Díky za tip s odvrtáním. Asi to tak nakonec dopadne. Pračka má za sebou kolem 8 let, doteď s ní nebyl žádný problém, jen jsem vyměnil uhlíky a těsnení dveří, pročistil hadici. Vodu máme měkkou, takže prakticky žádný vodní kámen.

Jen mi vrtá hlavou, proč výměnu tak znesnadňují. O víkendu pračku vyndám a pořádně ji ještě prozkoumám.

honzik*

mnoho nových praček má plastový buben záměrně nerozebíratelný. Nemyslím teď to co popisuju u Bosch, ale skutečně nerozebíratelný. Proč by si to měl někdo opravovat, když si může koupit novou pračku a točit ekonomiku ne? Existují, ale firmy, které za slušný peníz nabízí rozebrání (rozříznutí) a pak svaření.

opravypb*
hodnocení

2x

Dobrý den, uchycení tlumiče na plast. bubnu pračky BOSCH dle servisního manuálu od výrobce lze odvrtat nebo horší a pracnější cesta rozpůlit plast vanu.. Tlumič se dodává v sadě s novým (výměnitelným) trnem, který nahradí odvrtaný kus. 1 tlumič orig. BOSCH vychází cca 180 Kč vč DPH.

taquile
hodnocení

Vámi uváděná cena za originální tlumič Bosch mě překvapuje. Do toho bych šel okamžitě. Jenže mně ze skladu BSH domácí spotřebiče odpověděli, že tlumič stojí 1908Kč (1 kus!). Číslo dílu 448032.

Na zahraničních webech jsem podle čísla dílu našel ofocenou stránku ze servisního manuálu s návodem na výměnu - např.:

i652.photobucket.com/... nebo obrazki.elektroda.pl/...

Takže jsem z eshopu koupil 2 neoriginální tlumiče s trnem za cenu 510Kč i s dopravou a o víkendu jsem výměnu provedl. Vše šlo hladce, jen oproti servisnímu návodu bych doporučil vyvrtat trn hlouběji než těch 30mm. Pak půjde snadněji vyklepnout.

Díky všem za rady a nakopnutí.

hodnocení

0x

Ten trn bude vsunutý a zacvaklý - předpokládám, že v místě jeho hlavy jsou nějaké západky, možná to bude na pootočení jako bajonet.

taquile
hodnocení

Přikládám ještě jednu fotku, kde je vidět lépe "hlava" trnu. Není to kulaté, takže s tím otočit nepůjde. Nejspíš ani vycvaknout, protože mi to všechno přijde jako jeden kus plastu i s bubnem. Jediný způsob zatím vidím v tom rozebrání bubnu :(

Výměna tlumiče u pračky Bosch #3
hujr

Ano, je potřeba buben rozdělat. Aspoň se to tam vyčistí od kamene a na závěr doporučuji nalít 4 litry octa a dát vyvářku 90°C.

hujer123*

Počítám, že klíčové jsou ty tři obdélníkové otvory v tom čepu. Zrejmě v nich je nějaký zámek, který by mohl jít odblokovat zasunutým šroubovákem, Nebyl by detailnější pohled kolmo na ten čep, aby bylo vidět do těch otvorů? Mimochodem, není třeba nový čep přiložen k novému tlumiči?

hodnocení

0x

Kdyby to mělo být z jedoho kusu, tak nevidím důvod, proč by to mělo z té jedné strany tak relativně složitý tvar, pro mě za mě si ten buben klidně rozeberte, alespoň zjistíte jak se to vyndavá, při skládání se to bude hodit, montovat dohromady buben i s tlumiči bude náročnější než si jej v klidu smontovat a pak tam dát tlumiče :)

To co píše honzík mám za sebou není to legtrace, ale stojí to za to - kvalitní ložisko s guferem stojí oravdu kolem dvou stovek.

doplněno 07.01.15 15:36:

Proto jsem psal, že ten čep je z jedné strany složitý, bude to tak jak píše hujer...

tomas11*
hodnocení

0x

Taky to vidím tak že to bude nějaký čep , (na nějaký spešl klíč) možná se závitem nebo jinak , ale půlit nádrž kvůli výměně tlumiče se mi také jeví jako ůplná blbost.Zdar.

doplněno 08.01.15 15:43:

elektrahk.cz/...

dle mne něco jako tady

doplněno 08.01.15 16:00:

kovacek.cz/...

něco jako zde asi

maclover
hodnocení

0x

Je to skutečně tak, že čep, na kterém drží tlumiče na vaně, je součástí jedné poloviny vany. Nedá se jinak odstranit, než odvrtat vrtákem 13 mm. Strávil jsem výměnou tlumičů dnešní odpoledne, v přesně stejném modelu Bosch. Demontáž proběhla následovně: Samozřejmě odpojit pračku ze zásuvky a zavřít vodu. Pak horní víko, ovládací panel, odstranění struny s pružinou, co drží manžetu dvířek na čelní stěně, manžetu nahrnout dovnitř, odšroubovat elektrickou závoru dvířek, sundat spodní plastový panel okolo filtru, demontovat čelní stěnu i s dvířky, odšroubovat přední horní kovovou výstuhu nad násypkou na detergenty, odpojit hadičky, co přivádí do násypky vodu, odpojit hadici z násypky do vany, násypku vyndat. Demontovat výstuhu pod ovládacím panelem, odpojit svazky kabelů k topnému tělesu a k motoru. Na motoru je očko, ke keterému je svazek připevněn stahovací páskou, tu přestřihnout. Postupujte opatrně, ať nepřestřihnete i vodiče. Ostatní úchytky jdou pomocí kleští vycvaknout z dírek. Jde to blbě, ale jde. Vpředu na vaně je plechové očko, to lze odšroubovat. Odpojit hadičku presostatu z redukce, co vede z výpustní hadice z vany, vyvléknout z pod úchytek na sranách vany, z presostatu odpojit konektor a i s hadičkou vyndat. Odšroubovat horní betonové závaží, dál vyšroubovat 3 vruty, co pojišťují přední závaží, povolit kovový pásek, co drží přední závaží a odstranit jej. Povolit objímku hadice z vany do filtru, ale ještě nestahovat! Nejdřív odšroubujte kryt filru a vyusťte zbývající vodu ve filtru a čerpadle. Jinak se stane to, co mně. Ve výpusti z prací vany je kulička, ventil, který slouží k tomu, aby při napuštění vody na praní neutekla většina pracího prostředku do odpadu. A když hadici stáhnete z hrdla vany a stisknete ji, zbývající tlak vodního sloupce v odpadních hadicích způsobí malý gejzír, voda může natéct do dna pračky, kde se nachází plovák aquastop systému a nastane problém. Takže voda je vypuštěna, sundat hadici z hrdla na vaně. Povolit a vytáhnout šrouby, které drží spodní konce tlumičů v plechových očkách na dně pračky. Jde to blbě, ideálně ze zadní strany držet matku klíčem a z přední povolit golou. Nyní je možno odšroubovat horní kovovou lištu, ve které jsou navlečené pružiny, co drží celou prací vanu a opatrně ji vytáhnout ven. Pokud byste vanu chtěli mít ještě o něco lehčí, můžete odmontovat motor, ale není to nutné, většinu váhy tvoří dva betonové bloky, které máme sundané. Teď tedy opatrně odvrtat 13 mm vrtákem pseudočep, samozřejmě z přední strany, tam, kde nečouhá kolík. Měl jsem novou, kousavou 13, takže to šlo prudce :) buďte opatrní, ať zbytečně nepoškodíte očka i vanu. Nebojte se vrták zanořit skrz očko tlumiče, až ke druhému plastovému očku na vaně. To už provrtávat nemusíte, alespoň se v něm nebude zbytečně zvětšovat otvor. Tlumič by měl jít poměrně snadno vypáčit a zbytek čepu vytáhnout. Teď stačí vyvrtané otvotry očistit od špon, do očka vložit tlumič a zajistit plastovým čepem, který je u nových tlumičů přiložen. Zkontrolujte, jestli zacvakla západka na čepu a to samé udělejte s druhým tlumičem. No a nyní je možno vanu vložit zpět do skříně pračky, vše postupně připojit v obráceném pořadí, než při demontáži, pečlivě zkotrolovat všechna elektrická a vodní připojení a je to :) Je to práce na celé odpoledne, ale pro zručnějšího chlapa to myslím nebude problém. Budiž vám útěchou, že až odejdou i tyto nové tlumiče, bude stačit demontovat přední stěnu, vysunout čepy u vany, odmontovat šrouby na dně pračky a dát tam nové tlumiče. Ještě pro pořádek - tlumiče jsem koupil u firmy Elektra Dvořák za pěknou cenu 180,- Kč za kus, balení obsahuje dva kusy tlumičů plus dva kusy plastových čepů. Takže 360,- Kč a jedno odpoledne práce a Boschka je jako nová :)

zdenek68*

Zdravím všechny domácí údržbáře. Mám pračku BOSCH WFX 2040 (Maxx). Je to tak, že čep je součástí jedné půlky bubnu a není se důvod toho bát. Někdo tu dal video demontáže pračky a to úplně stačí jako návod. Já jsem nerozdělával buben, protože ložiska nebyla potřeba měnit, jen tlumiče. U nových třecích tlumičů je dokonce návod na odvrtání, kde se uvádí vrták 13,5 mm, já použil asi jen 13,2 a stačilo to. Čep jsem nejdříve odvrtal a zbylou stěnu odříznul plátkem pilky z obou stran oka. Starý čep drží v gumovém oku pouzdra tlumiče docela dost, proto nedoporučuji snažit se to vytlouci ven. Kdo se chce válet po zemi a dokáže to odříznout v malém prostoru, nemusí ani buben vyndávat ven. Zavazet vám bude čerpadlo a to musí ven určitě. Je to lepší vyndat, vše si očistíte a překontrolujete. Nový čep jsem nasadil v opačném směru, těsnější díra, jinak vám bude zavazet výztuha bubnu pro zpevnění. Kde jsem vrtal je nyní špice čepu, aspoň si překontrolujete zacvaknutou pružnou pojistku proti vysunutí. Odkaz náhradního dílu dílu:
elektrahk.cz/...

walexw

Ahoj, našel jsem toto vlákno a chtěl bych se informovat dříve, než to začnu rozebírat. Pračka skáče a tak bych si chtěl nakoupit dopředu všechny díly. Tlumiče snad seženu a co se týče ložiska - při otáčení hluk nevydává, ale při ručním zatlačení bubnu dovnitř to skřípe. Je to ložiskem, nebo tam může být jiná zrada?

walexw:

pokud pračka nevydává při praní hluk, tak je málo pravděpodobné, že skřípění vyvolané zatlačením na buben bude způsobeno ložisky. Tím zatlačením na buben se samozřejmě působí na celou vanu pračky, která je na tlumičích, takže zvuk budou vydávat tlumiče, nebo pružiny v závěsu vany.

jurap*
hodnocení

0x

Zaujalo mě Vaše vlákno, protože jsem řešil tento problém taky a vlastně ho ještě řeším. Pokud Vám mohu poradit, nebo Vás alespoň inspirovat, jen proboha nevyndávajte vanu s bubnem, nebo jak Vám poradila nějaká dobrá duše neřežte čepy s jejich následným odvrtáním! Čepy by měly jít vydělat pootočením speciálním klíčem (bajonet), který servisáci mají a vy pochopitelně ne. Zkoušel jsem to a neuspěl. A můžete se ptát, proč to tak asi je. Oprava tlumiče je v zásadě prostá, pokud se zamyslíte nad tím, co je příčinou toho, že je chcete vyměnit. Nedoporučuji náhradu tlumičů za kulaté! V podstatě jsou ošoupané třecí podložky. To ale ještě není důvod měnit hned celý tlumič, potažmo u takto kapitalisticky vyfikunděné konstrukce. Takže v zásadě stačí vyšroubovat spodní šrouby a vysunout spodní díl z těla tlumiče ven a ten následně buď vyměnit (horní zůstává tam, kde je), nebo v tom lepší případě, pokud je seženete, stačí vyměnit pouze třecí vložky. Ale pozor, ty musí být mazány speciálním tukem. K tomuto účelu je v běžci tlumiče hned za třecími podložkami na každé straně vanička. Zkuste se zeptat tak, jak to hodlám nyní udělat já, zda by na tento model, kterým taktéž disponuji, tedy WFO2442... nešly použít tyto díly: kupaoprav.cz/... Do teď děkuji tomu dobrákovi, který mi poradil řezat čepy a následně vrtat díry do vany...:(.. Opravám zdar. Jura

jat
Dobrý den, jaké tlumiče jsou na pračce Bosch WLX20462BY MAXX 5?

bartos*
hodnocení

0x

Dobrý den, jak poznám, že tlumič je vadný? Odšrouboval jsem konec tlumiče, který je upevněný do spodku rámu pračky a rukou zjistil odpor který při vysouvání a zasouvání klade, následně za oko tlumiče táhnul digitální váhou a hodnoty v rozmezí 8-11 kg ( tedy 80 až 110N ) jsou podle mne správné. Stejné to bylo i u druhého tlumiče. Pračce je něco přes deset let, doteď naprosto bez problémů, jen lehce zaprášená. Při odtřeďování lítá buben ze strany na stranu než se ustálí, ale i pak je odtřeďování hlučnější než dřív. Buden se točí volně a plynule, zdá se že bez vůle v ložiskách. Poraďte, je to i přesto že se jeví dobrými chyba tlumičů? Děkuji

Buben může v pračce lítat, to je v pořádku, nesmí lítat pračka. Pokud nelítá, jsou tlumiče v pořádku.
Hlučnost při odstřeďování dělají načatá ložiska, ke kterým se přez načaté gufero dostala voda.
Hlučnost se bude časem zhoršovat, až to nevydržíte a ložiska s guferem vyměníte sám, nebo to necháte opravit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]