Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Fritovací hrnec

Od: vlazy* odpovědí: 19 změna:

Zvažují koupit fritovací hrnec a potřeboval bych poradit jaký. Chtěl bych aby nebyl příliš drahý (do 1400 Kč), ale aby byl dobrý a trochu kvalitní. Včera jsem si v prodejně OKAY prohlížel ORAVA FR-101 za 1149 Kč. Na datart.cz/... jsem ho našel za 999 Kč kde při vyzvednuti v trafice by byla doprava zdarma. Nemí to asi nějaký super fritovací hrnec, ale za tuto cenu mi připadá být docela dobrý. Trochu mi u toho vadí, že nemá vyjímatelnou nádobu. Jaký názor máte kdo na tento fritovací hrnec nebo přímo zkušenosti s ním? Jaký jiný konkrétní fritovací hrnec by jste mi mohli doporučit?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mmtaar
hodnocení

1x
1) At ma co nejvetsi litraz oleje. Zalezi kolik toho snite, ale cim vice ufritujete najednou, tim lepe.
2) Rozmery. Nekam ho musite uklidit, lepsi jsou hranate nez kulate fritaky, tzn vice se tam vejde a zaberou mene mista.
3) Doporucuji fritaky, ktere se daji rozebrat a ze kterych se da nadoba s olejem vyjmout... poznate pri cisteni. Neni nad to vylit olej, vytrit papirovym ubrouskem nadobu, oplachnout za pomoci jaru neco malo po stenach nadoby a sup s tim do mycky=prace na 5 minut pro zacatecnika. Nasi maji pevny a k tomu kulaty a na ten aby si vzali kvuli cisteni volno. Nemuzete ho zkratka ponorit do vody, jsou tam elektro-streva.
Tot vse...
vlazy*
hodnocení

mmtaar: Děkují za rady. Ten mnou uváděný ORAVA FR-101 by měl být maximálně na 2 litry oleje. Nepřipadá mi být nějak malý (jsou i menší) a myslím, že pro občasné použití pro 1 - 3 osoby by snad mohl být dostačující. S fritovacími hrnci nemám příliš zkušenosti, ale myslím si, že spotřeba oleje také bude mít určitý význam, protože ve větším množstvi oleje se toho sice ufrituje asi trochu více, ale také asi za trochu vyšší cenu. Také mi připadají fritovací hrnce s vyndávací nádobou být praktičtější a lepší z hlediska čištění (mytí) a vylévání oleje, ale ty obvykle bývají trochu dražší. Nedovedu si příliš představit vylévání oleje z fritovacího hrnce ze kterého nádobu s olejem nejde vyjmout.

uska*
hodnocení

0x

Co si 300,- Kč doplatit a koupit multifunkční hrnec, který využijete na více způsobů

elektricke-hrnce.heureka./...

vlazy*
hodnocení

Ten multifunkční hrnec Concept CK 7010 vypadá dobře, ale nevím jestli bych dostatečně využíl všechny jeho možnosti využiti.

hodnocení

0x

Možno to pride trochu čudné,no spotrebu oleja by som veľmi neriešil.Hrniec je lepší 2 l.Ak olej precedíš tak ho môžeš vo fritéze používať rok,dva.Stačí ho len po rysku dolievať,no nutno použiť fritovací olej,napr. ja Fritol.Fritézu tak prevadzkujem cez dvadsať rokov a nestalo sa,aby niejako niekedy bolelo brucho,na hranolky ani necedím stále,len povyberám malé kúsky,aby sa neprepaľovali.Možno je to čudné no nikomu nič nebolo a fritéza sa používa len občas na hranolky alebo šišky.Iné využitie na jedla nedodáva na chuti jedla.

vlazy*
hodnocení

Jaký máte kdo názor na DeLonghi F 26237. Je sice trochu dražší než jsem si původně stanovil, ale líbí se mi na něm, že by měl být rozebiratelný včetně vyjímatelné nádoby V recenzích na Heureka jsou na něho docela dobré ohlasy.

doplněno 09.01.15 10:18:

A co např. Unold 58746? Z mého pohledu plusem u toho fritovacího hrnce je asi dobrá cena a vyjimatelná nádoba. To ovládání v zadu mi ale připadá trochu nepraktické a objem oleje 3 l pro moje účely by asi bylo zbytečně trochu moc.

uska*

Můj názor - Unold nebrat - těleso je ponořeno v oleji, no to bude parádní čištění. Velký objem oleje, poloprofesionál, doma málo využitelný.

DeLonghi - velká neskladná obluda, použitelná pouze na fritování.

Stále mi vychází nejlépe multifunkční hrnec. Uděláte v něm hranolky, osmažíte řízky jako na pánvi, uvaříte těstoviny a nakonec se můžete i zdravě stravovat - vaření v páře.

doplněno 10.01.15 10:53:

vlazy - s tebou je to těžký. Chceš jen slyšet a potvrdit tvoji verzi. To chceš říci, že doma nepoužíváš pánev, že nevaříš těstoviny, brambory atd? Tak nevím co bys nepoužil. Možná vaření v páře a to je jen jeden drátěný pařáček. Za stejnou cenu mám vše v jednom - hrnec. pánev, friťák atd. Ale kup si jen friťák, možná budeš spokojen.

doplněno 10.01.15 18:35:

vlazy - friťál už šel z domu a mám multifunkční hrnec. Takže mohu srovnávat.

vlazy*
hodnocení

U toho Unold 58746 se mi take příliš z hlediska čištění nelíbí, že má těleso ponořené v oleji i když by mělo jít vyjmout. Nemyslím si ale, že by byl doma mélo využitelný. Každý ho využije snad natolik kolik potřebuje. Já alke nepotřebují nějaký profesionální (většinou asi i dražší) s funkcemi které bych možná všechny ani plně nevyužil.

Ten DeLonghi F 26237 mi nepřipadá, že by byl nějak příliš velký. Já nechci nějaký miniaturní sotva pro 1 osobu, ale také ani nic velkého pro celou restauraci. Proč myslíš, že je použitelný pouze na fritování? Mne to připadá, že se snad dá použít na všechno co jiné běžné fritovací hrnce a né pouze na fritováni.

Ohledně toho multifunkčního hrnce jsem už psal, že bych asi dostatečně nevyužíl všechny jeho možnosti využiti. Nerad bych investoval peníze do něčeho co pak bych využil asi jen částečně.

doplněno 10.01.15 16:05:

uska: Mne zase připadá, že je to těžký s tebou a že se snažíš prosadit názor, že fritovací hrnce jsou k ničemu a pouze multifunkční hrnec je to pravé co má význam koupit a nic jiného slyšet nechceš. Nemá význam se ale kvůli tomu zbytečně dohadovat. :(

Já jsem spíše čekal, že zde mi budou nabídnute některé konkrétní fritovací hrnce a získám nějaké názory na ty které jsem zde uvedl a ne, že zde budu přesvědčovaný, že pouze nějaký jiný konkrétní produkt je to pravé co má význam koupit. Vypadá to ale, že nakonec si asi budu muset vybrat nějaký podle vlastního uvážení.

doplněno 10.01.15 20:19:

uska: Děkují za srovnání, ale já bych radějí nějaké srovnání fritovacích hrnců.

Vlazy já mám právě ten Unold. Mám ho tři roky a vůbec není problém s čištěním té spirály. Na ni se totiž nic nechytá. Možná si někdo může představovat, že když je ponořená v oleji, tak se na ni něco chytá. Tak já tvrdím, že se na ni nechytá vůbec nic. Prostě ji vytáhnete a pohodlně otřete. Já teda tu spirálu mám jako novou. Možná, že tady někdo technicky zdatný vysvětlí, jak je to možné. Toho oleje dávám dva litry, a občas přecedím do sklenice, umeji nádobu v myčce a jedu dál. Jsem sama, a nepřijde mi, že by byl nějak moc velký. A ještě, k tomu oleji. Opravdu se vyplatí koupit ten specielně určený k fritování. Rozhodně ne slunečnicový, ten je přímo nevhodný a na opakované použití dokonce zdraví nebezpečný. nesnáší vysoké teploty. Jinak jsem Vám chtěla říci, že u těch frit. hrnců, kde musíte vyměňovat ve víku ten "lapač pachů", tak ten jsem měla předtím a nebyla jsem vůbec spokojená. Smrdělo to i tak. A nevím jak to je teď, ale to bylo dost drahé.

doplněno 13.01.15 10:39:

A ještě jsem chtěla dodat, ona má uška zase své zkušenosti. To víš, že každý bude vychvalovat co sám užívá. A abych pravdu řekla, tak já, jelikož jsem tak trochu ujetá na všelijaké domácí spotřebiče, tak zrovna já bych ten její hrnec koupila. Ale je to proto, že zase já zrovna uvažuji o koupi pomalého hrnce. Když mám ten friťák, tak bych ho využila spíše na pomalé vaření a vaření v páře. A už jsi něco koupil? Já jsem si otázky všimla až dnes.

vlazy*
hodnocení

suzymon: Děkují za za informace a konkrétní zkušenosti s konkrétním fritovacím hrncem. Na tom Unold 58746 se mi líbí, že má vyjímatelnou nádobu což mi připadá být praktické a jako dobrá věc z hlediska vylévání oleje a čištěni. Také je pro mne u toho plusem i ta nižší cena. Nelíbí se mi na tom ale to, že má to topné těleso ponořené v oleji. I když píšeš, že to není problém s čištěním, což nemám v úmyslu zpochybňovat, tak je to asi čištění navíc oproti jiným fritovacím hrncům které to mají asi někde pod nádobou. Navíc je to asi neoddělitelnou součástí ovládacího panelu a při mytí bude třeba dávat pozor aby se voda nedostala do něho nebo aby se nepoškodil. Také se mi trochu nelíbí ten ovládací panel vzadu což možná může být oproti těm, co to mají vepředu trochu méně pohodlné a praktické. Ten příkon 2200 W to asi bude dobrý „žrout“ elektřiny. Jiné fritovací hrnce mají příkon běžně 1600 - 1900 W. A jak je to s teplotou při používání? Nerozehřeje se celý, tak že jsou jeho stěny na dotek příliš teplé? A jak je to s držákem košíku? Dá se sklopit dolu? Podle obrázků mi to připadá, že bohužel asi ne. Jsou to moje názory na tento fritovací hrnec z pohledu někoho kdo se v tom příliš nevyzná.

Zajímalo by mne pro kolik osob se přibližně v tom asi dá na jedno fritování připravit např. hranolků.

Ohledně toho oleje by mne zajímalo jaký konkrétní určený k fritování je dobrý. Příliš se v tom nevyznám.

Prozatím jsem nic nekoupil, ale nějak se mi nejvíce zamlouvá ze všech fritovacích hrnců které jsem si v internetu prohlížel ten DeLonghi F 26237. Patřím k lidem kteří před koupi něčeho mají ve zvyku si o tom pozjišťovat co nejvíce informaci a řídí se zásadou „dvakrát měř, jednou řež“. Někdy ale může člověk měřit i třeba 100 x a i tak nakonec zjisti, že neuřezal příliš dobře. Já na ten fritovací hrnec příliš nespěchám a tak než něco nakonec koupím tak bych si chtěl předtím o tom pozjišťovat co nejvíce informací.

Vlazy, tak odpověď č1. Ano musíš to topné těleso vysunout směrem nahoru. Jde to velice lehce. Ale s tím čištěním, ač se to zdá divné, to je jednoduché jako facka. Ono je totiž to těleso úplně čisté. jenom je "mokré" od oleje. Takže to jenom otřít a případně otřít ten zbytek. Ono se lépe dělá, než vysvětluje. Za druhé, i když má vysoký příkon, nemusíte ho rozpalovat na maximum, je tam termostat. Ale já si ho právě kvůli tomu koupila, protože v předešlém hrnci se mi stávalo, že se hranolky spíše vařily, než smažily. Koš na hranolky a třeba karbanátky je prostorný a dobře se v něm potraviny manipulují, vidíte dovnitř, nemusíte stále otvírat víko a tím asi také kolísá teplota uvnitř hrnce. Teď mluvím o těch ostatních. A tady také můžete smažit s víkem, ale nedoporučuje se to, aby nekapaly do oleje kapky sražené páry. U tohohle to je jako to vidíte v restauracích, tam také není žádné víko. Držák se během smažení u toho mého sklopit nedá. Ale já mám starší typ, třeba tenhle už bude mít i sklopné držadlo. jinak se na mytí a uskladnění dá lehce vysunout. Ale mně to nikdy nevadilo a nebude Vám to vadit také, uvidíte, nepřekáží vůbec. Že je ovládací panel jakoby naproti a ne vepředu, tak to je mnohem lepší, protože se nemusíte sklánět, je nad nádobou, kde fritujeme, a máte ho přímo před očima. Já když rozehřívám olej, tak nastavím vyšší teplotu na chvilku a pak snížím, všechno vidíte na tom panelu svítí Vám tam kontrolka. Hranolků se tam určitě dá připravit minimálně na dvě velké porce. Na tuto otázku asi správně neodpovím, protože já to nějak neměřím, ale když jsem si koupila, druhý den pro něj běžela i sousedka a oni jsou tři, někdy čtyři a žádné stížnosti jsem od ní neslyšela. Já v něm smažím karbanátky i řízky, když přijde syn a dělám jich víc. Smažím obalovaný květák, no prostě všechno, co se smaží lépe, když je to potopené v oleji. Je to rychleji hotové a dobře osmažené ze všech stran. Za chvíli se naučíte regulovat si teplotu oleje. Já bych si tedy už ten kulatý uzavíratelný friťák nekoupila. Je to sice na pohled hezký přístroj, ale tomuhle se co se týče kvality připravovaného jídla nevyrovná. To je ovšem můj názor, nechci aby mne kvůli tomu zase někdo začal napadat a vyvracet mi mé zkušenosti. To nemyslím samozřejmě Tebe, ale někoho, kdo to bude číst. Já ho tenkrát koupila v nějaké akci a myslím, že jsem za něj nedala ani tisícovku. Tak jsem ho koupila a řekla si, že když mi nebude vyhovovat, tak ho vyhodím a dneska bych už jiný nechtěla. Tak si to rozmysli a uvidíš. Stejně se každý nakonec rozhodne sám za sebe. Ale já se také raději zeptám, když mám možnost, proto čtu ty recenze a přemýšlím u nich. Oni tam lidi většinou napíší skoro všechno co jim nevyhovuje, když jsou fakt na výrobek naštvaní. Ale u všech spotřebičů recenze také nejsou, nebo jich je málo. Tak zatím ahoj a dej vědět. Teď se budu modlit, abys byl spokojený a nepřišel mi vynadat. *smich*

doplněno 13.01.15 16:44:

ještě jsem zapoměla na ten olej. Já už nemám láhev, ale kup si co je na něm napsáno olej určený k fritování. Je většinou vě větších lahvích, minimálně 2 litry. Já už ho dlouho nekupovala, ale stejně budu kupovat, tak Ti to sem pak napíši. A také jsem zapoměla, že se samozřejmě nedá ta spirála odundat od té ovládací hlavice, ale není to potřeba do vody není nutno ji máčet. Ta spirála zůstává čistá, jen se někdy zacáká právě ten ovládací panel, ale tam stačí když to po smažení otřeš. A bmbx má pravdu je to úspora energie oproti těm druhým hrncům, co mají spirálu pod plechem, i když mají nižší výkon. Vždyť Ty si ho můžeš regulovat a nakonec smažit při nižším výkonu, než v tom druhém hrnci, právě proto, že ta spirála je přímo v oleji.

vlazy*
hodnocení

suzymon: Opět děkují za rozsáhlou a vyčerpávající odpověď. Nejlepší odpovědi jsou asi od lidi kteří mají s nějakým konkrétním výrobkem osobní zkušenosti a dokážou to i trochu popsat. Nevím ale jestli opravdu u některého fritovacího hrnce se dá regulovat výkon topného tělesa. O tom bych velmi pochyboval. Spíše si myslím, že tou regulaci se reguluje (nastavuje) teplota oleje na kterou se ho chce rozehřát a ne výkon topného tělesa. Výkonnější topné těleso může mít za následek to, že olej asi rychleji rozehřeje na požadovanou teplotu.

Vlazy, určitě to bude s tím tělesem jak píšeš. To víš, a já technicky správné výrazy. já to prostě se snažím nějak vysvětlit podle svého laicko-logicky fungujícího rozumu. *smich* Já to posuzuji podle toho, že prostě světýlko zhasne a tím pádem už neodebírám proud a přesto vařím, smažím...

vlazy*
hodnocení

suzymon: Nevadí, ne každý se ve všem vyzná. Já jsem pouze chtěl upřesnit nebo spíše opravit to co bylo podle mne nesprávně napsané.

umístění spirály přimo v oleji musí být velká energetická úspora

vlazy*
hodnocení

bmbx: Jestli velká to nedokážu posoudit, ale nějaká asi ano.

rebeka*

I já mám Unold, kdysi ho prodávali v Lidlu a jsem s ním maximálně spokojená. Měla jsem Tefal kulatý a nešla vyndávat nádoba a už bych nikdy takový nechtěla. Mám ho asi 5 roků, ale kdybych si měla kupovat teď nový, tak bych asi dala přednost tomu multifunkčnímu.

ronyx*
hodnocení

0x

Zdravím,
moc zkušeností s friťákem nemám, ale kdysi jsem si koupil poměrně levný friťák, který nemá vyjímatelnou nádobu na olej. A postupem času to vidím jako velikou chybu - vylít z toho olej je neskutečný opruz. Mastný je vždycky všechno okolo, jak je friťák těžký, tak se to blbě drží... Takže moje doporučení by bylo - koupit pouze přístroj s vyjímatelnou nádobou.

vlazy*
hodnocení

ronyx: Douhlasím s tebou i když s tím nemám žádné zkušenosti. I já se na to dívám podobně a vyjimatelná nádoba mi připadá být z hlediska vylévání oleje, ale také asi i čištění (mytí) mnohem lepší a praktičtější. Bohužel ale ty levnější fritovací hrnce mají většinou nevyjimatelnou nádobu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]