Nejste přihlášen/a.
Dobrý cečer,chtěl bych se zeptat na autonabíječce mi odešel ampérmetr kvůly zkratu,tak jsem si chtěl koupit jiný ale na internetu mají bud s nějákým bočníkem nebo bez a já se ptám jaký je lepší,nebo spíše jaký ampérmetr vydrží chvilkový zkrat nebo oba dva shoří ampermetr bude 10A,a nabíječka je taky 10A ale ve zkratu dává i víc než vypadne pojistka.otázka zní jaký ampérmetr je lepší nebo jaký je v nich rozdíl
Bočník slouží k tomu, aby ampérmetr měl žádaný rozsah. Na autoakumulátorovou nabíječku je potřeba 10A. Pokud má rozsah ampermetru s bočníkem nebo bez má ten 10A rozsah, tak se jedná o to, že ten bez jej má v sobě a ten co je popsán jako s bočníkem jej má mimo jako sučást. Ten co jej má mimo, má to výhodu, že bočník se zařadí někam na silný kabel a k vlastnímu měřidlu se mohou použít mnohem slabší vodiče. Pokud jej má v sobě, musí se silné vodiče vest až k měřidlu.
Každý ampermetr má bočník. Jedná se o kus kovu s desetinami ohmů a přes něj proud protéká. Měřič pak měří úbytek napětí na onom bočníku (měří napětí) a stupnice je ocejchovaná n ampéry. Buď je bočník uvnitř nebo při větších proudech venku.
doplněno 02.01.15 20:53:gme.cz/... do serie dejte rychlou pojistku PP6 F8A (automobilové nožové jsou pomalé)
doplněno 02.01.15 21:16:bmbx to pěkně popsal ![]()
Vždycky jsem si myslel, že bočník se nazývá až ten druhý rezistor připojený pro ulehčení paralelně k tomu, na kterém se měří onen úbytek
stonek:
samozřejmě i tomu se říká bočník. A jaké ulehčení? Prostě každý paralelní odpor navíc zmenšuje celkový odpor a zvětšuje rozsah ampérmetru - neulehčuje ![]()
Já napsal že ulehčuje? Bočník zvětšuje rozsah, dalo by se to nazvat ulehčením, ale to bych asi použil při vysvětlování nějaké blondýně ![]()
Nikoli "napsal" ale "popsal" ("Prostě každý paralelní odpor navíc zmenšuje celkový odpor a zvětšuje rozsah ampérmetru"). ![]()
Ale ano, ale nazývat zvětšení rozsahu ampérmetru, nebo zmenšování odporu jako "odlehčení" mi příjde poněkud zvláštní ![]()
No u toho digitálu, pokud enní funkce HOLD, tak se může stát, že hodnoty se budou rychle měnit a na tom digitálu, když ti bude blikat 5,25A až 5,52A, tak uvidíš 5,88. ˇudaje nebudou čitelné, ale u nabíjení by se to stát nemohlo. Analogový bude jen nepatrně kmitat ručičkou.
U toho zkratu záleží, kolik A dá zdroj do zkratu. Pokud klidně 30A, tak to ampermetr nevydrží. Rychlá pojistka je sychr, že to zavčas přeruší. Pomalá má určitou dobu přepálení a používá se hlavně u motorků, kdy při rozběhu je nejprve velký proud a pak postupně klesne. Rychlá pojistka by s motorkem odešla. Tedy volil bych pojistku rychlou a pokud bude při normální provozu nabíječky přehořívat, tak rychlou 10A a v nouzi pomalou. Trochu bych experimentoval a navíc jinak radit nelze, když neznám ten vnitřní zdroj ani nabíječku jako takovu.
kutilek:
na 10A je už vhodnější bočník venku než uvnitř, krátkodobě zkrat ampérmetr vydrží, přesnější je samozřejmě digitál a s tím skákáním posledních míst to není tak hrozné, sám nabíjím autobaterku laboratorním zdrojem co ukazuje miliapéry (3 desetiná místa) a je to v pohodě, spíš je problém v tom, že digitální ampérmetr potřebuje svoje napájení a nemuže být odvozeno od zdroje nabíječky, musí být zvlášť, galvanicky oddělené.
aha,tak tos tím digitálním ampérmetr jsem nevěděl,že musí mýt jiný zdroj pro svoje napájení.tak koupím ten analogový tento: ges.cz/... mají tam i dopravu zdarma.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.