Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr ampérmetru

Od: kutilek odpovědí: 14 změna:

Dobrý cečer,chtěl bych se zeptat na autonabíječce mi odešel ampérmetr kvůly zkratu,tak jsem si chtěl koupit jiný ale na internetu mají bud s nějákým bočníkem nebo bez a já se ptám jaký je lepší,nebo spíše jaký ampérmetr vydrží chvilkový zkrat nebo oba dva shoří ampermetr bude 10A,a nabíječka je taky 10A ale ve zkratu dává i víc než vypadne pojistka.otázka zní jaký ampérmetr je lepší nebo jaký je v nich rozdíl

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Bočník slouží k tomu, aby ampérmetr měl žádaný rozsah. Na autoakumulátorovou nabíječku je potřeba 10A. Pokud má rozsah ampermetru s bočníkem nebo bez má ten 10A rozsah, tak se jedná o to, že ten bez jej má v sobě a ten co je popsán jako s bočníkem jej má mimo jako sučást. Ten co jej má mimo, má to výhodu, že bočník se zařadí někam na silný kabel a k vlastnímu měřidlu se mohou použít mnohem slabší vodiče. Pokud jej má v sobě, musí se silné vodiče vest až k měřidlu.

gumidek*
hodnocení

0x

Každý ampermetr má bočník. Jedná se o kus kovu s desetinami ohmů a přes něj proud protéká. Měřič pak měří úbytek napětí na onom bočníku (měří napětí) a stupnice je ocejchovaná n ampéry. Buď je bočník uvnitř nebo při větších proudech venku.

doplněno 02.01.15 20:53:

gme.cz/... do serie dejte rychlou pojistku PP6 F8A (automobilové nožové jsou pomalé)

doplněno 02.01.15 21:16:

bmbx to pěkně popsal :)

stonek*

Vždycky jsem si myslel, že bočník se nazývá až ten druhý rezistor připojený pro ulehčení paralelně k tomu, na kterém se měří onen úbytek

stonek:

samozřejmě i tomu se říká bočník. A jaké ulehčení? Prostě každý paralelní odpor navíc zmenšuje celkový odpor a zvětšuje rozsah ampérmetru - neulehčuje *smich*

stonek*

Samozřejmě že ulehčuje, (ampermetru) však jste to sám popsal *frajer*

Já napsal že ulehčuje? Bočník zvětšuje rozsah, dalo by se to nazvat ulehčením, ale to bych asi použil při vysvětlování nějaké blondýně :-D

stonek*

Nikoli "napsal" ale "popsal" ("Prostě každý paralelní odpor navíc zmenšuje celkový odpor a zvětšuje rozsah ampérmetru"). *jasne*

Ale ano, ale nazývat zvětšení rozsahu ampérmetru, nebo zmenšování odporu jako "odlehčení" mi příjde poněkud zvláštní *smich*

kutilek
hodnocení

Diky chlapy za vysvetleni k cemu je bocnik,koupim ten. ktery ma bocnik uvnitr,a jeste se chci zeptat ja totiz tu nabijecku pouzivam na prenosky a ruzne veci na 12v v dilne,a chci se zeptat kdyz tam dam tu pojistku 8A tak ona stejne shori az kolem tech 10A. Ale musi tam dat pomalou nebo rychlou.a jeste posledni dotaz vydrzi ten ampermetr chvilkovy zkrat nebo hned shori.a ted jsem nasel digitalni ampermetr za 150kc na aukru.muj posledni dotaz je jaky ampermetr je odolnejsi,a presnejsi.moc dekuji
gumidek*

No u toho digitálu, pokud enní funkce HOLD, tak se může stát, že hodnoty se budou rychle měnit a na tom digitálu, když ti bude blikat 5,25A až 5,52A, tak uvidíš 5,88. ˇudaje nebudou čitelné, ale u nabíjení by se to stát nemohlo. Analogový bude jen nepatrně kmitat ručičkou.

U toho zkratu záleží, kolik A dá zdroj do zkratu. Pokud klidně 30A, tak to ampermetr nevydrží. Rychlá pojistka je sychr, že to zavčas přeruší. Pomalá má určitou dobu přepálení a používá se hlavně u motorků, kdy při rozběhu je nejprve velký proud a pak postupně klesne. Rychlá pojistka by s motorkem odešla. Tedy volil bych pojistku rychlou a pokud bude při normální provozu nabíječky přehořívat, tak rychlou 10A a v nouzi pomalou. Trochu bych experimentoval a navíc jinak radit nelze, když neznám ten vnitřní zdroj ani nabíječku jako takovu.

kutilek:

na 10A je už vhodnější bočník venku než uvnitř, krátkodobě zkrat ampérmetr vydrží, přesnější je samozřejmě digitál a s tím skákáním posledních míst to není tak hrozné, sám nabíjím autobaterku laboratorním zdrojem co ukazuje miliapéry (3 desetiná místa) a je to v pohodě, spíš je problém v tom, že digitální ampérmetr potřebuje svoje napájení a nemuže být odvozeno od zdroje nabíječky, musí být zvlášť, galvanicky oddělené.

tesyk*

Ještě doplním z praxe. Digitální ampérmetr používám u solárního dobíjení v karavanu a jako externí zdroj používám destičkovou 9V baterku. Vydrží tak půl roku a pak ji musím vyměnit.

kutilek
hodnocení

aha,tak tos tím digitálním ampérmetr jsem nevěděl,že musí mýt jiný zdroj pro svoje napájení.tak koupím ten analogový tento: ges.cz/... mají tam i dopravu zdarma.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]