Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet spotřeby kotle

Od: gdfxb odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

Já bych se ctěl zeptat, jak by šlo spočítat kolik spotřebuje elektriky elektrokotel, který bude mít 45Kw.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Kotel s příkonem 45 kW bude mít spotřebu 45 kW za hodinu, pokud celou hodinu poběží na plný výkon... To zřejmě jen v čase zatápění a ohřívání náplně UT. Nebo vytápění do prostoru mimo objekt.

Jinak kotel 45 kW je na byt či malý RD poměrně dost silný. Kolik m3 vytápíte, počítal někdo ztráty? Na baj očko nespoléhejte...

doplněno 31.12.14 09:55:

Němému dítěti ani vlastní máma nerozumí...

pokud se chcete více dozvědět, musíte dát více informací... Třeba jen obestavěný prostor, teda kubíky, množství, velikost a kvalita oken, materiál, ze kterého jsou obvodové stěny a strop, či okolní prostor je závětrný či v cestě severáku, ve městě či na samotě u lesa, a plno dalších informací, jako např. intenzita ochlazování a větrání, pohyb osob atd atd...Také požadavek na tepelnou pohodu, někomu stačí 18 stupňů, někdo topí na 23 a více...

doplněno 31.12.14 10:09:

Cena za 1 kWh elektřiny se liší v závislosti na konkrétním dodavateli elektrické energie, ale také distribučním území nebo celkovém množství spotřebované elektřiny.

předpokládejme, že to vyjde do 5 korun za kilowat. potom 45 x 5 vychází 225 korun... samozřejmě za jednu hodinu!

teda jednoduché počty. Vlasy vstávají hrůzou už při přepočítání na den či týden topení...

fds
hodnocení

Ztráty jsem nepočítal, nevím vzorec

hujer123*

Pokud neznáte ztráty objektu, zjistíte spotřebu jedině za provozu. Objekt je třeba vytopit na požadovanou teplotu a pak odečítat elektroměr. Bude to závislé na venkovní teplotě, takže pak je třeba udělat průměr. Na plný výkon vám vezme

1080 kWh za den.

doplněno 31.12.14 09:56:

To Honza - mám dojem, že jste se spletl o řád. Kdyby to bylo 10 korun, tak ruším plyn a jdu do elektiky.

sazba D45 na přímotopné topení vychází v průměru kolem 2-3 Kč/kWh, čím větší je spotřeba, tím levněji, nikdy to ale nebude 5 Kč/kWh

hodnocení

0x

Za jednu hodinu plneho vykonu spapa cca 10kč. Nikdo nevi jaky mate dum , jake mate ztraty , jak dlouho za tu hodinu ten kotel pojede. Pokud ale nemate dobre zatepleny dum tak vas ten kotel sezere. Radeji bych se zajimal o tuhe paliva. Kotel lidi jiz tak vyhazovalo ten elektrokotel...

doplněno 31.12.14 10:20:

jo mate rech , utekla mi nula ... to by pak bylo moc levne :-D

ted jsem koukal a vychazi cca 2,5kc za kw , takze cca 115kč za hodinu bez pausalu. Takze pekne vyhozene penize oknem. Rozhodne bych se kouknul na tuhe paliva.

fydcxbg
hodnocení

Takže říkáte, že by mi to žralo ten 45kw kotel 115 kč za hodinu?

Zhruba tak..
Nicméně o skutečných nákladech na topení Vám to mnoho neřekne..K tomu je potřeba znát jiné údaje a provést složitější výpočet.

hodnocení

0x

Zdravím, spousta věcí tady bylo již řečeno předemnou tak nebudu opakovat, dá se zapátrat na internetu a dozvíte se spoustu věcí jak to vypočítat aspoň přibližně. Zadává se spousta údajů jako je třeba i poloha. Na jižní moravě je to jiné se zimou než v krkonoších. Osobně si ale myslím že 45kW je strašně silný kotel. Nevím zda ho budete teprve kupovat a instalovat ale povede k němu solidní kábel = solidní cena.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]