Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
potřeboval bych poradit s konstrukcí nabíječky na tužkové baterie, použil jsem v ní Integrovany obvod LM 317, chci nabíjet dvě tužkové baterie 2500 mA, Vstpní napětí mám 9V, proud 560 mA..
Za integrovanýcm obvodem mám umístěn Odpor, a právě bych potřeboval spočítat jakou má mít hodnotu..
Budu vděčný za jakoukoliv radu
Pohledej si na internetu jak zapojit LM317 jako zdroj proudu a odpory si podle toho spočítej aby dával 250mA, pak můžeš dát nabíjet 1 až více (podle vstupního napětí) článků v sérii po dobu 14-16hodin, je to nejúčinnější a nejšetrnější nabíjení článků. Inteligentní nabíječky mají výhodu jen v tom, že jsou rychlé, ale článkům to zrovna moc nesvědčí.
Základní nabíjení Ni-MH a Ni-Cd článků je proudem rovnajícím se destině kapacity, v tvém případě je to 250mA, pokud postavíš zdroj proudu 250mA a články budou řazeny do serie, tak už se nemusíš o nic starat, je jedno, zdali bude jeden, nebo X. To kolik je X, je dáno napětím které do LM317 přivedeš aby ta LM dokázala ustabilizovat proud na X článků.
V případě že chceš 2 články a zdroj ti dává 9V tak bude vše fungovat jak má.
Pokud sestavení nabíječky máte jako koníčka, pak OK. Před pár lety jsem koupil různé značky aku (AA, AAA), žádné šmé, nabíječku také vcelku slušnou. Po 2 letech jsem vše vyměnil za běžné baterie. Ty poslední dobou v sadách po 15-20 ks stojí pár korun a jejich výdrž je v násobcích v porovnání a nabíjecími články.
Vidíte - mně se stále v šuplíku válí 2 nepoužité nabíječky SONY - v minulosti byly v DatArtu akce, že 4 aku s nabíječkou byly za 190 Kč. Nekupte to...
aku:
takový digitální foťák udělá i na kvalitní alkalické články pár fotek, kvalitní externí fotografický blesk se směrným číslem kolem 60 se nabije i na kvalitní alkalické články za několikanásobně delší dobu, o výdrži nemluvě...atd.
A co životní prostředí a plýtvání materiály - já osobně bych primární články snad zakázal
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.