Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Regulace jasu led pomocí napětí

Od: vlk95® odpovědí: 9 změna:

Mám jednoduchý dotaz. Jde realizovat regulaci jasu více led diod v serii, pomocí omezení napětí? Teorie o které uvažuji, je jednoduchá. Zapojím do série třeba 5 led diod, a budu zvyšovat napětí, dokud proud tekoucí led diodami nebude 100mA (5x20mA/diodu).

Vysvětlí mi někdo, v čem můžou být problémy? Vždy jsem reguloval proud pomocí odporu, nebo lm317. Nyní mám doma cca 10ks DC-DC měníčů, a začínám je používat skoro na vše. A proto mne napadla i tato regulace led diod.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

1x

Pokud pominu výše uvedené, nastuduj si VA charakteristiku diody a (snad) pochopíš.

host*
hodnocení

1x

Při svitu LED je na ní nějaké typické napětí Uf. Obvykle asi tak 2 V. U červené, zelené, žluté. U modré, bílé a jasně zelené i přes 3 V. Tato napětí najdeš v katalogu, ale to je vedlejší.

Hlavní je proud, který LED teče. U běžných LED to už historicky bývalo pro plný jas asi 20 mA. Při snižování proudu jas klesá. A přitom je to napětí kupodivu stále skoro stejné, LED se chová podobně jako zenerova dioda. Proud LED a tím i jas se dá mírně regulovat nastavením předřadného odporu, ale tudy cesta nevede. Velmi efektivní je tak zvaná pulzní šířková modulace PWM. Zní to strašně složitě, ale je to jen malý obvod, například s časovačem 555, potenciometrem, dvěma diodami a ještě několika součástkami.

Když jsou pulzy maximálně široké, teče proud LED neustále, svítí tedy naplno.

Když jsou pulzy široké zhruba tak půl na půl, tedy chvilku svítí, chvilku nesvítí (jde to velmi rychle, blikání není vidět), takže se zdá, že jas je poloviční.

Když jsou pulzy velmi uzoučké, teče proud LED jenom po krátký okamžik a pak je zase chvilku tma (v té rychlosti několika set Hz blikání není vidět) a zdá se, že LED skoro nesvítí.

Víc najdeš na webu pod PWM a k tomu dodatek 555, tedy PWM 555 apod. Funguje to na LED, žárovky (LAMP), motorky, topná tělíska apod.

hodnocení

0x

vlku, myslel jsem že o elektrice něco víš. (Nebo ses spíše upsal.) Do serie se proud nedělí.

hodnocení

Máš pravdu, nějak se mi to teď pomotalo v hlavě. Proud v serii bude stejný. Takže bude celkový proud 20mA pro všech pět led diod, s tím že bude vyšší napětí. A tedy... s každou další led v serii, bude pořád proud 20mA, ale bude potřeba zvýšit napětí. Ano?

hodnocení

0x
Dioda přežije 20 mA. Když budou v sérii, nemůže jednou téct 100 mA.
Pět diod paralelně vezme ze zdroje 100 mA. To sedí
Ale v sérii? Máš mezery, studuj nadále.

hm*
hodnocení

0x

Naznačil to @praivo. Při normálním svitu se nachází LED v takovém bodu charakteristiky, že i malá změna napětí způsobí velkou změnu proudu, tzn. regulace napětí by musela být dost jemná. A teď je otázka (když už správné napětí nastavíš), co se stane se změnou teploty (třeba až se LED zahřeje), jak (a jak moc) se proud změní.

hodnocení

Já se omlouvám, blbě jsem položil otázku. Nešlo mi přímo o regulaci jasu, ale spíše o to, aby se led diody nespálily. Tak stejně jako je regulace proudu například odporem, aby se diody nespílily, tak jsem zamýšlel pro mne jednodužší regulaci pomocí napětí.

doplněno 29.12.14 11:15:

Tak jsem ten pokus provedl prakticky. 4x modré LED diody, 1x DC-DC měnič napájený 13,8V, 1x Měřící panel.

Omlouvám se, ale měřící panel neukazuje tak nízký proud. Napětí by mělo být přesně kalibrované.

doplněno 29.12.14 11:24:

Teď jsem ještě měřil proud externě, a při napětí12,2V je proud 19,5mA

doplněno 29.12.14 11:26:

A při zahřátí led diod na 57°C se při stejném napětí (12,2V) zvedne proud na 27mA

doplněno 29.12.14 12:41:

A tohle byl cíl. Jednoduše pomocí DC-DC měniče upravit proud pro led diody které v noci budou lehce přisvětlovat předsíň a kuchyni. Reálně to vypadá lépe než jsem myslel. Na fotce to vypadá blbě. A v předsíni je dost velká tma i teď, ale kamera to vyfotila dost světle.

doplněno 29.12.14 12:42:

Ještě doplním, že fotka je provedena při 4 led diodách, napětí 10,7V a proudu 3,5mA

Regulace jasu led pomocí napětí

vlku:

ale pokud používáš DC-DC měnič, lze jeho zpětnou vazbu, která stabilizuje napětí upravit tak aby stabilizovala proud, ostatně tak se to většinou v případě napájení LED diod dělá a budeš mít po starostech ;)

host*
hodnocení

0x

Jak prosté: pouze tvé zapojení doplň o ampérmetr a nastav takové výstupní napětí z měniče, aby LED tekl vhodný (nejlépe katalogový) proud, tedy 20 mA.

Pak si můžeš pro zajímavost zapsat napětí a podělit počtem LEDek a získat průměrné napětí na jednu LEDku, nebo si změřit napětí na jednotlivých LEDkách, mělo by to být podle tebou uváděného katalogového listu Uf = asi 3,2 V, max 3.5 V.

Při překročení napětí prudce roste proud a LEDkám hrozí přehřátí a spálení. Udělal jsi hezkou ilustrativní ukázku na youtube. Zkus ji ještě doplnit o ampérmetr aby bylo vidět při jakém proudu LED svítí.

doplněno 29.12.14 11:33:

Pochvala za další doplnění experimentu, změření proudu i teploty.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]