Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Existuje průchozí prodlužovačka?

Od: zajda888® odpovědí: 29 změna:
Dobré ráno,
nevím zda jsem v názvu otázky použil vhodnou formulaci,rád bych věděl,zda existuje nebo spíš, zda je technicky možné, aby na prodlužovací šňůře s několika zásuvkami na konci,mohly být někde uprostřed délky kabelu ještě další dvě zásuvky v rozestupu třeba půl metru od sebe.
Díky,hezký den.

29 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nic takového se neprodává - aspoň o tom nevím. Udělat by to jistě šlo, akorát by bylo potřeba to udělat i mechanicky odolné - aby se to nevyškublo.

hodnocení

Šlo mi o to,zda je to možné takhle zapojit,nejsem elektrikář,nerozumím tomu.Jasně ze to nikde nekoupim, špatně jsem formuloval dotaz.
Diky

hodnocení

2x

Jako takové se to asi neprodává, ale není přeci problém kdekoli na trase kabel přerušit a vsadit další zásuvky.

hujer123*
hodnocení

1x

Nejjednušeji do prodlužovačky s více zásuvkami zastrčit další s potřebnou délkou kabelu.

doplněno 28.12.14 15:18:

Určitě se to dá napojit uvnitř zásuvky. Co se týká proudu, odvíjí se od toho, co do těch zásuvek zapojíte.

mkat*

A k čomu to má slúžiť?Ale najjednoduchšie je ,kúpiť si viac predlžovačiek.Ale potom treba dať pozor ,aby to tie predlžovačky aj prúdove zvládly.

hodnocení

Nechci zapojovat další prodluzky do stávající prodlužky.Mám bohužel trosku nesikovne umístěné dva spotřebiče.
A jak by to vycházelo proudove, tak to naprosto netusim.

dusger*
hodnocení

0x

Dalším řešením by mohlo být rozšíření stávajícího zásuvkového okruhu o další zásuvky, třeba v lištách. Podle popisu by tohle stejně suplovala ta chystaná prodlužovačka.

buss
hodnocení

0x

Nepochapuji. Ano, když kabel přerušíš a instaluješ další zásuvky. Ale proč, když jsou různé délky kabelů s více zásuvkam?

hodnocení

Celé je to omezeno tím,že v prostoru je pouze jedna zásuvka 220V.Na konci prodlužky bude zapojeno vice přístrojů a po trase prodlužky jsou další dva spotřebiče, které maji krátkou přívodní šňůru. Proto mě napadlo řešení,které jsem navrhl původně.
buss

OK, platí, že jsou různé délky s více zásuávkami. Takže pohledat jaké délky vyhovují a pozapojovat za sebou, jednu do druhé..

ladinpraha*

Zajdo, z tebe furt ne a ne vypadnout, co za spotřebiče na to hodláš navěsit. Použít prodlužovačky, zásuvkovou lištu nebo prodlužku vyrobit, to je to nejjednodušší. Co je ale podstatné pro vhodné řešení, je celkový příkon těch spotřebičů. Od něj by se mělo všechno odvíjet.

Vlazy - já jsem taky pořád ještě zvyklý říkat 220 a myslím si, že každý ví, o co jde.

hodnocení

Na konci bude komp,monitor,tiskárna,stolní lampa,někde "po cestě" by byla ještě jedna lampa a mozna ještě jeden menší spotřebič, celková spotřeba asi žádná hrůza,jen tenhle kabel nepůjde od zásuvky ve zdi ale z jiné prodluzky,na kterou bude napichnuta audio technika,TV,zesak,deck nebo dvd player.V místnosti je jediná zásuvka,vedeni ve zdi je hliník,tak to nechci odpálit.Asi nebude vše zapnuto najednou.

vlazy*
hodnocení

0x

Udělat něco takového určitě jde a není to žáden problém. Pokud ale nejsi elektrikáž a nevyznáš se příliš v takových věcech tak bych výrobu něčeho takového doporučil zadat nějakému šikovnému elektrikářovi. Koupit něco takového hotového asi nikde nekoupiš. Nevím, že by se něco takového vyrábělo.

doplněno 28.12.14 16:06:

"v prostoru je pouze jedna zásuvka 220V" Opravdu 220 V a ne 230 V? :)

buss

Může klidně napsat síťová zásuvka a je fuk, kolik v ní je.

vlazy*

buss: Pro někoho kdo se možná na elektrikařině vůbec nevyzná tak pro toho asi opravdu bude fuk kolik V v zásuvce je, ale pro někoho kdo o tom alespoň něco málo ví to fuk nemusí být. Pokud už ale konkrétní napěti napsal tak nevidím nic špatného ho upozornit na to, že to už dávno není pravda.

doplněno 28.12.14 17:02:

majstrjoe: Pro někoho by možná bylo jedno i kdyby tam měl třeba 500 V nebo 1000 V, ale pro každého to jedno být nemusí. Kolik přesně mám doma v zásuvkách nevím, protože jsem to ještě nikdy neměřil, ale mám za to, že podle platných norem by v Česku mělo být v zásuvkách 230 V a ne 220 V tak jak to bylo kdysi dávno a mnozí si to asi stále myslí. Samozřejmě, že to asi nebude přesně, ale nějakých +/- 230 V by to asi mělo být. U zkoušky z elektrikařiny by jsi s odpovědi, že je jedno jestli v zásuvce je 220 V nebo 230 V asi těžko uspěl.

majsterjoe*

I pro člověka který se vtom vyzná, je jedno jestli 220V nebo 230V. Krom toho 224V,226V,234V Kolik máte v zásuvce vy?

buss

A jak to spotřebitel ovlivní, co mu zásuvka nabízí, he?

praivo*

Ale uspěl by. Tolerance je +/- 5 %, což cca. 219 až 242 V. V mé zásuvce je teď 232, ale občas jsem naměřil i 237.

karel123*

Tak,že když se mi rozbije zásuvka v obýváku tak musím změřit napětí na zdířkách a pak v obchodě říci 1 x zásuvka na 235.4 V? Jaký je rozdíl v zásuvkách na 220,225,230 V? Já na chatě mám 225 V

dusger*

Norma stanoví napětí v zásuvce na 230V +/- 10% a věřte, že i v tak velké toleranci se napětí těžko udržuje. Na výrobu prodlužovaček jsou různé názory, mně známý výklad normy výrobu z kvalitních součástek a kvalifikovaným pracovníkem umožňuje. Přesto tazateli doporučuji (jak jsem psal výše) rozšířit pevný rozvod zásuvek. Prodlužovací šňůru považuju za krátkodobé řešení, třeba abych se vysavačem dostal po celém bytě.

kikincuk
hodnocení

0x

Všichni odborníci.
Dle norem elektrikář prodlužovák dělat nesmí :) Od toho jsou hotové výrobky

vlazy*

kikincuk: A co je to za norma? Proč by elektrikář nesměl dělat prodlužovačku? To ji snad má dělat kominík, pekař, zedník atp.? I ten hotový výrobek snad musí někdo vyrobit. :(

Tak tu Vaši "normu" bych rád viděl... A i kdyby náhodou existovala, tak norma není závazná, takže je úplně jedno co by se tam psalo.

Hotové výrobky jsou od toho, aby si prodlužku mohl koupit kdokoli a nemusel kvůli tomu volat elektrikáře.

praivo*

No... danyk.cz/...

doplněno 29.12.14 00:45:

A momentálně mám počítač zapojený v prodlužovačce, na které nefunguje vypínač (resp. funguje jen když se mu chce, přičemž se mu převážně nechce).

pfpetr*
Dobry sluha spatny pan. Vzdy je lepsi mit to bez prodluzky ale u tech zarizeni co tazatel napsal bych se pouziti i vice prodluzek nebal.

vlazy*

pfpetr: Těch prodlužek se bát nemusí, ale pouze za předpokladu, že nepoužije nějaké podobné na které odkazuje praivo. Pokud se v tom sám nevyzná tak raději aby mu ty prodlužky zkontroloval nebo vyrobil nějaký šikovný elektrikář.

hodnocení

0x

U prodlužek je problém v řetězení na délku - třeba přívod k sekačce přes celej palouk, tam se už může projevit odpor vedení a s tím úbytek napětí na konci vední. Na to je lepší jedna, dostatečně dimenzovaná šňůra, než více kratších. Tam je nebezpečí, že se použije nějaká poddimenzovaná.

Pevné vedení ve zdi je lepší v tom, že je u něj daleko nižší nebezpečí poškození.

Pro takovéto použití, když na vzdálenost tří metrů použiješ 2 jedenapůlmetrové prodlužky, v tom by taky neměl být žádný problém. I když jistě by bylo lepší do zásuvky ve zdi připojit jednu krátkou a druhou delší prodlužku, i když by tam byly 2 kabely vedle sebe. Ale zase zapomeň na rychlovarnou konvici, nebo třeba topinkovač atp.. *plac*

Průchozí prodlužka by se opravdu musela dát/nechat vyrobit. Tam bych viděl problém v tom, že je potřeba rozholit šňůru, přičemž je nebezpečí poškození izolace žil a žíly by měly zůstat nepřerušené - jen smykované.
Nechci říkat, že to nejde, spíš bych to nedoporučil. *modla*
Opravdu by byly nejlepší ty 2 prodlužky připojené rovnou do zdi.

Jak píše praivo, že má potíže s vypínačem, tak to právě vypadá, když se vypínačem vypíná větší proud, než na který je dimezovaný - konstrukčně stavěný. I když dlužno přiznat, že vypínače v prodlužkách fakt nejsou nic moc. *hi*

gumidek*

Hlavně bych doplnil, že několik prodlužovaček má problém i s přechodovými odpory v místě styku propojení. Na těch kolíkách se klidně ztratí i 1V dle zátěže a to tam protopí a prodlužovací přívod naruší a ještě více vyhřeje a zvětší ten přechoďák, až je požár - když se takto zapojpračka, trouba,přímotopy,bojlery,...s vysokým příkonem.

jakubk*
hodnocení

0x
půl metru od sebe- tak průchozí zásuvku neřešte-pro zařízení s nižším odběrem bych si sám koupil 2 prodlužky s patřičným počtem zásuvek ( s kabelem procházejícím skrz zásuvku se nevyrábí a vyrobit se nevyplatí) ( dotaz chtělo upřesnit už v úvodu - spotřebiče, vzdálenost od zásuvky . Ale hlavně ctění polovzdělanci , když chci někomu radit tak k věci nemá význam machrovat - blbnout někomu makovici procenty a voltíky, hlavně když vaše znalosti jsou takové , že vás další machr musí opravovat a tazateli pak blbnout hlavu ještě vic !)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]