lze udělat z vypínače se signalizační kontrolkou vypínač s orientační kontrolkou ... tedy že nebude doutnavka svítit když se světlo zapne ale bude svitit jako orientační takže při vyplém světle
Tu kontrolku v tomto případě zapojím na ty šroubky, na kterých je přívod fáze a odvod na svítidlo. Teda paralelně ke spínači. V tom případě je na kontrolce z jedné strany fáze a z druhé nulák, ten ovšem přes žárovku. Při zapnutí je kontrolka zkratovaná vypínačem a svítí světlo. doplněno 28.12.14 05:17: cl nemá pravdu. Podle toho doplněného obrázku bych já, elektrikář, odpojil tu kontrolku (zřejmě doutnavku) od svorky označené N, a připojil na tu horní svorku.
petre
mám vypínač 1S a potřebuji ho zapojit jako 1So ... takže jak?
Teoreticky by cl mohl mít něco pravdy.. Pokud je ta kontrolka ve vypínači ABB napevno připojená mezi levou svorku N a tu svorku vpravo dole... Nevím, už si ABB nepamatuji Ale my z praxe si dokážeme poradit se vším. Předpokládám dvě situace: Buď má tazatel ten vypínač už zapojený, a svítí kontrolka zároveň při rozsvícení světla, potom má ve vypínači i nulák, nebo ještě jen chce nový vypínač zapojit, aby mu kontrolka signalizovala, ve kterém místě je vypínač. V prvním případě bych nulák ze svorky N odpojil, zaizoloval a kouskem drátu propojil horní svorku a svorku N. V druhém případě bych propojil horní svorku a svorku N.
petre
Celý den blok s doutnavkou jde odělat a vyměnit ... Ale ano je to tak nahoře vstup a dole dva šroubky vlevo N a vpravo také šroubek. Nemám vypínač zapojený. Chci aby svítil vypínač orientačně tedy aby šlo vidět kde vypinač je.
doplněno 28.12.14 10:30:
Ta doutnavka jde odělat nešla by dát na vypinač č.6 a tu šestku vlastně zapojit jako 1 potom by ta doutnavka měla svítit jako orientační , kde vypínač je ne?
Ta doutnavka bude svítit kdykoliv bude na jejích koncích připojené napětí, teda buď mezi fází a nulákem přímým, nebo fází a nulákem přes žárovku(spotřebič), jak už jsem psal dříve, nebo mezí dvěma fázemi (např v klasickém sporákovém vypínači) Já si téměř vždy při práci i přes mnohaletou praxi vypnu hlavní vypínač nebo jistič. Doporučuji to i jiným kolegům a laikům doporučuji volat elektrikáře. Obvlášť tady na poradně. Není nutné ji překládat z té Vaší 1 na 6. Jako orientační by v 1 měla svítit mezi oběma svorkami neoznačenými jako N. Pokud je na jedné připojen přívod fáze a na druhé drát odcházející do světla. O tom už jsem psal výše. doplněno 28.12.14 11:45: ATo schéma podle honzy je to samé, co tazatel máta nechce. Teda kontrolka ukáže, kdy je světlo zapnuté. Ale tazatel chce potmě vidět, kdetje vypínač. doplněno 28.12.14 11:57: Já jsem napsal, jak bych to udělal já. Jako eĺektrikář s dlouholetou praxí. Podámg informace, vysvětĺím možnosti. Nepíši zásadně ...udělejte to tak a tak... Jediná moje rada je v těchto případech ...zavolejte elektrikáře!... Ani slepé střevo si laik neušmikne podle rady chirurga sám...
No, zavolal jsem elektrikáři a přijede kolem 5té hodiny ... bude to lepší, potřebuji toho víc a raději to nebudu riskovat Díky, za radu kdybych o tom něco věděl tak bych to asi i zapojil podle té rady správně ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.