Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jde udělat vypínač

Od: petre odpovědí: 10 změna:

lze udělat z vypínače se signalizační kontrolkou vypínač s orientační kontrolkou ... tedy že nebude doutnavka svítit když se světlo zapne ale bude svitit jako orientační takže při vyplém světle

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

zajixxx*
hodnocení

0x

Asi ano, pokud je možnost ve vypínači přepojení...

petre
27.12.14 18:22
hodnocení

a to jak?

hodnocení

0x
Tu kontrolku v tomto případě zapojím na ty šroubky, na kterých je přívod fáze a odvod na svítidlo. Teda paralelně ke spínači.
V tom případě je na kontrolce z jedné strany fáze a z druhé nulák, ten ovšem přes žárovku.
Při zapnutí je kontrolka zkratovaná vypínačem a svítí světlo.
doplněno 28.12.14 05:17: cl nemá pravdu.
Podle toho doplněného obrázku bych já, elektrikář, odpojil tu kontrolku (zřejmě doutnavku) od svorky označené N, a připojil na tu horní svorku.
petre
hodnocení

mám vypínač 1S a potřebuji ho zapojit jako 1So ... takže jak?

je to od výrobce ABB řada klasik

Jde udělat vypínač

cl
hodnocení

0x

Bohužel nelze.

Teoreticky by cl mohl mít něco pravdy.. Pokud je ta kontrolka ve vypínači ABB napevno připojená mezi levou svorku N a tu svorku vpravo dole... Nevím, už si ABB nepamatuji
Ale my z praxe si dokážeme poradit se vším.
Předpokládám dvě situace:
Buď má tazatel ten vypínač už zapojený, a svítí kontrolka zároveň při rozsvícení světla, potom má ve vypínači i nulák, nebo ještě jen chce nový vypínač zapojit, aby mu kontrolka signalizovala, ve kterém místě je vypínač.
V prvním případě bych nulák ze svorky N odpojil, zaizoloval a kouskem drátu propojil horní svorku a svorku N. V druhém případě bych propojil horní svorku a svorku N.
petre
hodnocení

Celý den blok s doutnavkou jde odělat a vyměnit ... Ale ano je to tak nahoře vstup a dole dva šroubky vlevo N a vpravo také šroubek. Nemám vypínač zapojený. Chci aby svítil vypínač orientačně tedy aby šlo vidět kde vypinač je.

doplněno 28.12.14 10:30:

Ta doutnavka jde odělat nešla by dát na vypinač č.6 a tu šestku vlastně zapojit jako 1 potom by ta doutnavka měla svítit jako orientační , kde vypínač je ne?

Ta doutnavka bude svítit kdykoliv bude na jejích koncích připojené napětí, teda buď mezi fází a nulákem přímým, nebo fází a nulákem přes žárovku(spotřebič), jak už jsem psal dříve, nebo mezí dvěma fázemi (např v klasickém sporákovém vypínači)
Já si téměř vždy při práci i přes mnohaletou praxi vypnu hlavní vypínač nebo jistič. Doporučuji to i jiným kolegům a laikům doporučuji volat elektrikáře. Obvlášť tady na poradně.
Není nutné ji překládat z té Vaší 1 na 6. Jako orientační by v 1 měla svítit mezi oběma svorkami neoznačenými jako N. Pokud je na jedné připojen přívod fáze a na druhé drát odcházející do světla. O tom už jsem psal výše.
doplněno 28.12.14 11:45: ATo schéma podle honzy je to samé, co tazatel máta nechce. Teda kontrolka ukáže, kdy je světlo zapnuté. Ale tazatel chce potmě vidět, kdetje vypínač.
doplněno 28.12.14 11:57: Já jsem napsal, jak bych to udělal já. Jako eĺektrikář s dlouholetou praxí. Podámg informace, vysvětĺím možnosti. Nepíši zásadně ...udělejte to tak a tak... Jediná moje rada je v těchto případech ...zavolejte elektrikáře!...
Ani slepé střevo si laik neušmikne podle rady chirurga sám...
petre
hodnocení

No, zavolal jsem elektrikáři a přijede kolem 5té hodiny ... bude to lepší, potřebuji toho víc a raději to nebudu riskovat *smich* Díky, za radu kdybych o tom něco věděl tak bych to asi i zapojil podle té rady správně ...

honzajs122

takhle je to přímo tango www117.abb.com/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]