Nejste přihlášen/a.
Dobry den, mám dotaz ohledně přepočtu stejnosmerného proudu na střídavý. Jakým způsobem se převod děla?
V praxi otázka zní. Žárovky o výkonu 245W při 12VDC mají proud 20,3A Kolik ale bude proud na 230V?
Děkuji za osvětu.
Tatáž žárovka, určená pro napětí 12 V při připojení na 230 V vyrazí pojistky nebo prostě shoří
Zdali jsem to spravne pochopil, proud na sekundaru je stejny jako proud na primaru s tim ze se pripočte jenom ztrata v trafu a měniči?
Zdali jsem to spravne pochopil, proud na sekundaru je stejny jako proud na primaru s tim ze se pripočte jenom ztrata v trafu a měniči?
Ne, to není správně. Proud na sekundáru nemůže být stejný, jako na primáru - jedině že by to trafo bylo 1:1 - tedy primár i sekundár měly stený počet závitů. Ale z praxe - představte si třeba 60 W žárovku - pokud bude v napájena 12 V, pak bude proud okolo 5A. Ovšem pokud těch 12V získávám třeba trafem, tak pak na sekundáru bude proud 5A, zatímco na primáru, který je na 230V 60/230= 0,26A. Ztráty na trafu pro teď zanedbávám.
myslím že 0,7538461538461538 A musí se to přepočítat na telepný výkon.
takže 230* 1,414 = 325,22V 245W/325= 0,75A
blíže telefon.unas.cz/...
doplněno 27.12.14 14:38:nepochopil...proud na sekundáru a primáru je stejný jen pro převod trafa 1:1
doplněno 27.12.14 14:38:já zase z dotazu nepochopil že tam máš trafo...
Výdledky na 15 desetinných míst jsou úžasné. Přesnost ohromující, jenom vědět co je to za hodnotu 230V, pak už jen změnit hodnotu před desetinnou čárkou.
@blesk1616 popsal vlastní postatu a jen si zjistit účinnost převodníku. Nechá se u kvalitních dosáhnout i 95%, ale je to pak finanční rána.
doplněno 27.12.14 14:44:Porovnávám příkon na primáru s výkonem na sekundáru.
příkon - ztráty = výkon. Tudíž musím brát v úvahu proud a napětí P=U.I
doplněno 28.12.14 11:39:Vážený tazateli pleteš tu různé pojmy a tam bude zakopaný pes. Opravdu to není jednoduché na pochopení a to je tvůj problém.
Trafo 230V/12V ti nikdy neudělá 12V DC, ale vždy 12V AC. Buď tomu nerozumíš, nebo tam máš usměrňovač. Můstek pak může jít do zkratu a pak to jistič neudrží. Máš to opravdu správně zapojené? Zkus přesně popsat celé zapojení a ne jen teoretickou otázku. Vlastně ti jde o padání jističe, ale to v hlavní otázce nebylo položeno. Pak zavádíš odpovídatele na úplně jiný problém .
Lezou z tebe informace jak z chlupaté deky. Pokud padá jen někdy, tak by bylo dobré dát přesnou informaci za jakých podmánek. Vlastní převodník může být vadný (nevíme ani co tam máš), ale jeho odběr ještě jistič nevyhodí. Jakmile něco připojíš je proud na hraně, ale každý jistič má předepsanou určitou setrvačnost (podle charakteristiky) a tepelná pojistka zareaguje třeba za půl hodiny.
Tak jeste jednou, myslel jsem ze to bude jednoduche na pochopeni, ale...
mam nějake trafo/měnic který děla 12VDC z 230VAC. Ucinost dejme tomu 85% na vystupu/sekundaru je zarovka 245W takze 245W lomeno 12VDC je 20,3ADC a moje otazka zní. Kolik amper potece pred trafo/měničem.
230VAC mám namysli co je v zasuvkach a tudíž je to efektivní hodnota.
Takže spotreba bude priblizne 1.25A AC? Proč mi tedy pada jistič 10A. Je nový a je na něm jenom tohle.
Jistič ti padá, protože máš na tom transformátoru nějaký problém, například mezizávitový zkrat.
doplněno 31.12.14 09:34:Leze to z tebe jak z chlupaté deky. Kdy to vypadává občas? Náhodně a nebo při zapnutí trafa na síť? Co je to za trafo? Jestli je to nějaký velký transformátor, vznikne při zapnutí proudová špička větší než vypínací proud jističe.
Padal by pořad, ne někdy.
Je to origo komplet zavesny system prodavany v obchodech. Trafo je klasicke malinke, povesene na zed z ktereho lezou dva draty na zaveseni bodovek. Vypadne to někdy pri uz zaplem a někdy pri zapinením. Proste nahodne.
A co ten proud změřit? Nejlépe do okamžiku vypadnutí jističe.
Pak by se dal porovnat naměřený proud s předpokládaným/vypočteným.
Pokud by proud odpovídal výpočtu, hledal bych chybu v jističi, případně v přívodním vedení.
Pokud by se naměřený proud blížil k 10A, pak jistič padá oprávněně a chyba bude někde na straně spotřebiče.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.