Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Náhrada mosfetu

Od: blechta® odpovědí: 33 změna:

Dobrý den,

Mám problém ohledně opravy spínaného zdroje v jednom LCD monitoru, vlivem zkratu mezi šasi a chadičem odešel tranzistor P7NC70Z, co je ale problém,je ten, že jsem ho nikde nenašel, takže... ...Není nějaká náhrada tohoto tranzistoru, co by se dala koupit v GME?

33 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

0x

Co IRFBC40?

hodnocení

Dík, má i stejný pořadí pinů, nějak jsem se na t nestihl podívat...

hodnocení

Vyměněno, a šlape dál...

hodnocení

Tak, první monitor, jsem opravil, vyměnil jsem ten mosfet, a kondenzátory na sekundáru, monitor běží, ale občas bliká, a vzpamatuje se až na facku, takhle zlobil už předtím, a dodnes nevím čím to je... Monitor díky výměně tranzistoru při startu mírně píská, ale pak utichne a jede ok.

Teď je ale ten problém, že mi odešel ještě jeden monitor: BenQ FP71G+ Po vytažení ze zásuvky se už nerozjel. Proběhla nouzová výměna kondenzátorů, a po zapojení do síťe se monitor nachvilinku rozsvítil, dokonce zobrazil plochu, ale hned zas zhasnul, druhý den nereagoval zase už vůbec... Proto jsem se rozhodl při té výpravě do GME koupit těch kondíků víc, a vyměnit je (všechny kondíky jsou samozřejmě LowESR) takže jsem je vyměnil i v tomhle, udělal jsem takový mix, například tam byly dva paralalně spojené 35V 470uF a já udělal mix, že jsem dal oba nové, a to sice 35V 820uF paralalně s 35V 470uF, obojí nové), monitor jsem složil a zapojil do sítě, ale se stejným výsledkem, furt nereaguje, rnic senezměnilo, furt malinko píská (jako ten první) ale po stisknutím knoflíku zapnout pískat přestane, ale jen po dobu co knoflík držím, nic se na něm nerozsvítí, ani ledka, jen při držení knoflíku nepíská *smich* ... Podle návodu na internetu, má skusit proletovat výstupy všech trafíček a primárního kondenzátoru, beze změny, furt to samé prd...

Vzhledem k tomu že píská, bych ekl že tranzistor je v pořádku, předtím taky pískal, když neběžel, a to fungoval... Takže tranzistor je v pohodě, nemohl by za to moct ten primární kondenzátor? Ptám se jen proto, abych ho nekoupil, a bylo to k ničemu...

Předem děkuji, za pomoc...

praivo*

Jestli neukazuje vůbec nic, zkontroluj hlavně plochý kabel k LCD panelu a konektory.

hodnocení

konektory, jsou ok, konektor panelu s talčítkama, jsem drátek po drátku přeměřil multimetrem... Plochý kabel je zasunut nadoraz... Tak už nevím...

No když píská jako před tím když fungoval a nic se neděje, tak snad by bylo vhodné proměřit všechna napětí na výstupu zdroje a podle toho pokračovat dál...

hodnocení

K tomu nemám dostatečnou odvahu, do zapojenýho zdroje šahat nechci...

Ne do zdroje, ale co z něj leze, jinak je to opravdu loterie nevědět jestli z něj něco leze a hledat závadu :-D

Když píská, tak je předpoklad, že mrtvý není, ale otázka je zdali z něj něco leze a pokud ano, tak jestli alespoň všechno a správně velké.

hodnocení

Mno, pochopitělně, že z něj nic nepoleze, protože se nesepne... Jinak by něco dělal, ale nedělá...

Ještě že tenhle monitor, jde celkem snadno rozebrat, a nemusim vyndavat cely LCD panel... Mimochodem, ani nevíte, jak je úžasně věc si hned ze zásuvky vyvést šnůru, tu zapojit do 10A bakelitovýho jističe, a z něj napájet celej pokoj, alespoň už nikdy nevyhodim, pojistky v okruhu, ve kterém je můj pokoj (ten je na 15A, ale ten jistič, mi přijde že je tam spíš na parádu, protože nikdy nevyhodí včas, vždy to vylítne až ve sklepě) Takže kvůli nahození, nebudu muset opouštět pokoj.. *smich* Ještě mne napadlo, něco takovýho na prodlužovák, ale třeba jen na 5A...

Pochopitelně, že z něj nic neleze.

Proč pochopitelně? Něco tam píská, co by to asi mohlo být?

hodnocení

žeby ten tranzistor? *smich* ale jako asi z něj nic nepoleze, když to nedělá vůbec nic,aspoň ba se rozsvítila ledka, nebo alespoň podvícení... Ok, já dneska uklidím ten neskutečnej bordel, co mám v pokoji, najdu ten monitor, a podívám se na něj znovu...

Pokud píská tak si myslím, že zdroj běží (i když správně by slyšet neměl být) a buď z něj nic neleze, nebo leze málo, nebo ne všechno (většinou nedává jen jedno napětí)

hodnocení

Právě že asi neběží, protože kdysi pískal i ve vypnutém (standby) režimu... a píská naprosto stejně... Nemohl by být problém v dvojdiodách na sekundáru, nebo v optronu?

Já teda tomu nerozumím pískal ve stby a teď teda píská kdy? :) Vzheldem k vysoké učinnosti spínaných zdrojů, nemají většinou zdroje žádný STBY režim, běží pořád. A už si změřil výstup zdroje?

hodnocení

Tak jsem změřil výstupy zdroje a 3V větev a 5V větev jsou funkční na obou je správné napětí... Tak už nevim, čím to může bejt, proměřil jsem o tlačítko zapínaní, a to je taky, ok... Jenže to nedělá vůbec nic...

:) No to bylo řečí a nakonec tam to napětí je :)

Pokud se nepletu tak si psal, že po stlačení tlačítka nepíská, změříl bych ty větve během stlačení tlačítka co to udělá, pak je divné, že nesvítí STBY ledka. Asi bude mrtvá hlavní deska a to už bude tvrdší oříšek.

hodnocení

Tak napětí se na obou větvích při máčkání tlačítka ani nehne, jen při držení ten (tranzistor?) píská méně, nebo vůbec, špatně slyším, je to vysoký tón...

doplněno 31.12.14 14:32:

Ono je hlavně zajímavý, že normálně se monitor po zapojení do síťe vůbec nezapnul a musel jsem ho zapnout tlačítkem pak se přepnul do Standby rezimu ve kterem piskal a na noc jsem ho musel obcas vypnout tim tlacitkem zepredu a pak uz nepiskal ani ledka nesvitila, ted ho zapojim do sítě a hned píská, ledka nesvítí, což taky normálně nesvítila, ale po zmáčknutí tlačítka by mělá svítit zeleně na obrazove se zjevilo že do něj nejde signál a pak se přepnul do standby a kontrolka svítila oranžově... Teď tedy po zapojení do síťe píská hned a nepíska pouze při držení tlačítka...

No on ten zdroj musí pracovat pořád, tlačítkem se zapíná zbytek. Kdyby tam nebylo žádné napětí tak by nemohlo fungovat ani tlačítko. Závadu je potřeba hledat někde dál, zkusit změřit odběry po zapnutí do zásuvky a pak po stlačení tlačítka. Pokud to má vliv na pískání, tak to vypadá, že zmačknutím tlačítka se mění odběr...

hodnocení

nemám bohužel watmetr do zásuvky, tak odběr ze sítě nezjistím, jinak mezi ze zdroje do řídící desky nejdou jen výstupy zdroje, ale pin pro zapnutí podsvícení, pin pro regulaci jasu a pak nějaké dva, které by v mě verzi měly být nevyužité, nebo jsou využité, ale řídící deska je nevyužívá (má to mít co dočinění s reproduktorkama, který tam já nemám...)

mimochodem tady je schéma celýho zdroje (bez měniče na podsvícení lcd): elektrotanya.com/...

Ale jestli tomu rozumím dobře, tak jsme zjistili, že zdrojem to není? Mám jeho výstupy skusit něčím zatížit?, ale to asi nemá smysl, normálně by asi nenaskočil...

Nač watmetr? Myslel jsem změřit proud ve větvích, ne spotřebu zdroje. právě že to vypadá že zdrojem to není, tak je potřeba pátrat dál...

hodnocení

no jo, ale ono uz jaksi neni skoro kde... Konektorem k displeji to nebude, to by se ledka aspon rozsvitla, a navic jsem ho uz kontroloval... Tlacitko zapinani, jsem promeril, od neho samotneho az k dps, a funguje... Jeste mne napada jestli se nezaseklo jedno z ostatnich tlacitek, ale to asi ne, pak uz mne napada jen vzmenit pidi elyt. Kondenzatorky na te ridici dps... Prijde mi vazne divne, ze to odeslo jen tak, v tu dobu co odesel jsem zapojoval pokoji hromadny jistic, jen jsem ho vypojil ze zasuvky a zapojil pres jistic...

blechta:

Ale ne všechny závady spočívají v konektorech, tlačítkách a ve vyschnutých elytech :-D

A lecos odejde jen tak...

Pohlídnout, kam až vedou na hlavní desce ta napětí, většinou to není napájené jen z nich, ale odvozujií se z ních mnohdy hodně pomocných napětí pomocí step-up a step-down měničů, i tam může být vada.

Jedna z věcí je ošahat to na hlavní desce třeba osciloskopem, jestli tam něco trochu žije.

hodnocení

No, mně hlavně jde o to, jestli by se ta závada pořád mohla nacházet na desce zdroje, nebo jestli je to vážně v té druhé...

No pokud zdroj dává co má tak asi v něm problém nebude...

hodnocení

jenžeon je na zdroj připojen ještě invertor na podsvícení..

Invertor na podsvícení je řízen z hlavní desky, pokud deska nedělá nic, tak invertor neinvertoruje. Pokud je vada v invertoru a vše ostatní by chodilo, tak je na LCD na jasném okolním světle zřetelná "stínohra" toho co by měl zobrazit.

hodnocení

No, tak mi řekni co s ním mám udělat?

Vždyť jsem to napsal. Třeba vysledovat kam až napětí ze zdroje jde, zdali tam není nějaký step-up, nebo step-down stabilizátor ( pozná se dle malých tlumivek ) a jestli za nim něco je / není. Není to jednoduché, proč asi "umělci" v servisech mění celé desky? *smich*

hodnocení

Vtp je v tom, že napětí jsem naměřil i na konekturu mezi řídící dps a zdrojem, a na řídící dps řádná stabilizátor není, ten je (jeden) na zdroji a ten funguje, to je ten co obstarává 3V větev...

doplněno 04.01.15 17:39:

Tak jsem zjistil, že jsem zapoměl změřit třetí větev a to aice tu pro invertor (napájení podsvícení) naměřil jsem 16V orig kondenzátory byly simenzovaný na 35V, tak nevim, jestli je tam správně napětí, ale já myslim že ano..

hodnocení

Tak, já se z toho po*eru... K*rva, do pí*e, mně fakt nemůže nic doma fungovat, ten druhej monitor, kterej jsem opravil, už zase zlobí, vžydky pomohla facka, teď to něj mlátim pěstí, a furt jen bliká, možná ho zachvíli skusm hodit z okna, třeba se chytne. Momochodem, když dochází zbytkový proud v monitoru, tak když si na panel přisvítim baterkou, tak když dohasíná panel, tak se tam při tom blednutí ukazoujou slova, znaky, jakési tabulky, a je to česky. Po deslší analýze jsem zjstil, že je to nějaký systém z nějaké kasy, je tam tabulka, v ní je i řádek s nadpisem Celkem, atd, dokonce, je tam i jméno kdo byl přhlášen, akorát to nejde moc přečíst, ale je tam i DPH, další čísla, datum i čas, taový to MsDosový rastrový písmo.. To mne fakt překvapilo, kde ten monitor pracoval.. nicméně, už fakt nevim, co s ním... furt bliká, a já potžebuju taky něco vidět... Navíc když vidim ty pálky za nový monitory, tak bych brečel... Takže teď se mi tu u skříně valí dva nefunkčí monitory zn. BenQ, série FP, a oba stávkujou, ani u jednoho se nepodařilo zjistit příčinu úmrtí, U prvního hlavní tělěsný orgán (zdroj) funguje, u druhého nemohla ani proběhnout pitva, protože sebou ještě škube...

Takže, kdybyste se někdo chtěl zbavit svého starého LCD monitoru, tak ho nevyhazujte, raději mi napište do vnitřní pošty. Měl bych zájem i o nefunkční... (sračk* BenQ už ale vidět nechci takovýchto monitoru mé ruce spatřili desítky, bohužel všechny mrtvé)

praivo*

Jestli máš ty rozbité monitory kompletní, měl bych o ně zájem.

hodnocení

Tak ten jeden ten větší monitor jsem vyhodil, nejen že obrazovka měla uprostřed skoro po po celé výšce hluboký škrábanec. Navíc jeho závada byla neopravitelná, pravděpodobně odešla řídící elektronika, a tak jsem ho vzteky opravdu hodil z okna a následně venku dodělal, neber to tak, že bych ti ho nechtěl dát, ale opradu na něm nebylo nic co by se z něj dalo použít. Nicméně jsem dneska při procházce se psem še okolo kontejneru na elektroodpad od asekolu (takovej ten s kolíbkou), jenže on ho někdo rozpáral a přední stěnu vyhnul ven nahoru, takže je kontejner naprosto otevřený, takže až zítra půjdu okolo, tak se do něj kouknu... Nicméně ho nejspíš vyrabovali sběrači kovů. Stejně já pořád nechápu, proč jsou ty kontejnery tak zabezpečený, vždyť je mnohem lepší abysi člověk mohl vzít z kontejneru něco, co může bez složité recyklace použít znovu, než, aby se to někam sváželo a drtilo a jen malá část použila znovu... Jde mi o to, že i velkou část obsahu kontejneru tvoří i plně funkční elektronika, proto se neustále snažím přesvědčovatlidi, co chtějí vyhodit starou elektroniku, tak ať ji raději dají mně, já jí za pár korun opravím a jede se dál, viz můj notebook ze kterého právě píšu, nebo zdroj ketrý jsi mi poslal ty, někdo ho vyhodil a po naprosto primitivní opravě funguje dál, díky chápavým lidem dnes mám to na co bych jinak šetřil desetitisíce korun...

Proto, jak jsem říkal v měm předchozím příspěvku, kdyby někdo chtěl vyhodit nějaký monitor, tak ať mi ho raději věnuje (bydlím v Praze, takže pokud se tu někdo takový najde, rád si pro to i zajedu, pokud to není desítky kilometrů daleko...)

Omlou vám se ti praivo, že jsem tě možná zklamal, ale opravdu by to byly vyhozeně peníze za balík...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]