Nejste přihlášen/a.
V paneláku jsme měli odjakživa klasickou televizi na anténu, koaxiál, analog, pak se přešlo na digitální signál, pořídili jsme si settop boxy. V obyváku mám TV a signál byl vždy v pohodě. Odtama to vede do dětskýho pokoje, tam taky vše v pohodě vše jsme chytli, možná občas trochu blbl signál na některých kanálech jako na Primě a Nově, že to někdy psalo že není signál, ale ČT1,ČT2,ČT24,Prima Zoom to jelo vždy v pohodě a na těch dalších to třeba někdy blblo ale chytl jsem spoustu kanálů. Druhá větev vede do ložnice a kuchyně, v ložnici taky byl signál normální a v kuchyni, tam to bylo trochu horší ale v poslední době jsme chytali všechny kanály bez větších problémů. Nedávno jsem zaznamenal u sebe v obýváku že na Prima Zoom začal vypadávat signál (píše prostě že není signál) a tak se na to nedá dívat, ale pak se to zase třeba za dvě hodiny zpraví. Jak kdy. Současně jsme ale zjistili, že v kuchyni a ložnici nejdou naladit všecgby kanály co u mě. Tedy všechny jdou kromě ČT1,ČT2,ČT24 nebo tak nějak. Dopodrobna jsem to nezkoumal.
Tak se chci zeptat čím to může být. Ještě dodám, že asi před dvěma lety jsem na té druhé větvy co vede do kuchyně a ložnice omylem přerušil kabel jak jsem vrtal do zdi, ale opravil jsem to tím, že jsem vadný vodič nahradil kouskem vodiče o délce asi 30 cm, izolovaná jednolinka a tu jsem prostrčil stěnou a pak to teda jelo vše bez problémů, je to zaizolované a pod kobercem a nehýbalo se s tím takže by tam neměl být žádný problém.
doplněno 24.12.14 09:13:A co kdybych koupil nějaký zesilovač?
Pomohlo by to?
Zkontroluj všechny spoje, odbočovače, rozbočovače a případně všechno prostříkni Kontaktolem. Pokud to fungovalo tak se zřejmě jedná o nějaký přechodový odpor ve spoji. Opravené místo bych doporučoval nahradit izolovaný vodič kouskem stíněného kabelu a správně propojit. Pokud to ale jelo tak by to neměl být kámen úrazu.
Ty kontakty nejsou zoxidované a nastavené místo je sletované a zaizolované. Nemůže to být délkou kabelu? V obyváku kde je signál relativně dobrý koaxiál má délku asi 8m, do druhé místnosti + cca 4-6m, druhá větev má cca 6m + 10m až 12m + pokračování do kuchyně cca 4-6m. Kdyby tam byl velký odpor tak by to možná nechytilo žádný signál ne? Nemůže to být i televizí že by si neporadila se slabým signálem?
Jak to máte rozbočeno? Každý pasivní rozbočovač má určitý útlum a ten se při seriovém řazení sčítá. Jaký použváte koaxiální kabel? Jestli účastnické šňůry, ta samy o sobě mají také větší útlum než propoje vyrobené z koaxu s F konektory.
Když všechno z účastnické zásuvky odpojíte a zapojíte jen jeden TV, je signál v pořádku?
Délka kvalitního koaxiálního kabelu v jednotkách až desítkách metrů nehraje roli.
Zesilovač by vám pomohl, pokud signál na jeho vstupu je v pořádku a jeho zesílení je spočítáno tak, aby pokryl útlum v rozvodu.
Na účastnické zásuvce je první pasivní rozbočovač. Odtud vede "problémová" větev: dlouhý koaxiální kabel až k pasivnímu rozbočovači a od něj vede účastnická šňúra (vlastně dvě účastnické šňúry které samy o sobě nebudou moc dlouhé - ty vedou přímo do televizí). Jaký koaxiální kabel to je to nevím, má zelenou vnější izolaci to je tak vše co k tomu mohu říct.
Zkoušel jsem zapojit televizi, kterou používáme v kuchyni k rozbočovači a z obou stran je dobrý signál, česká TV tam jela bez problémů.
Signál na vstupu je vpořádku 100%, ale nevím jaký zesilovač by bylo třeba pořídit. Problém je v tom že nevím jaký je ten útlum - ani pro jednu větev. Na jedné větvi je signál relativně dobrý, dneska třeba žádný problém. Na druhé větvi je ten problém že tam hraje jen Barrandov, Nova, Nova Cool, Prima. Ty ostatní se sice naladí, ale když vyberu kanál, třeba ČT 1 a potvrdím tlačítkem OK, tak se nic nezobrazí jen hláška že není signál. Co z toho jste schopen vyčíst, když některé kanály jdou a jiné nejdou? Já si myslím že tam bude větší útlum, nebo může být jiný problém? A jak je možné že část kanálů hraje a zbytek ne? Může to být útlumem nebo rušením?
doplněno 27.12.14 19:05:U té "zdravé" větve co mi televize jedou tam je 2x3.5 db úbytek na rozbočovačích a kabel k první TV má 75 ohm tak nevím jaký tam je úbytek. Ohledně té "vadné" větve jsem už psal, nevím jaký tam je úbytek, ale je to starý zelený koaxiální kabel.
U digitálního signálu jsou větší nároky na rozvody jak u analogového !
To je základ pěkného signálu a obrazu v TV!
Obecně!
Kolik by stál nový koaxiální kabel, hádám tak 30-32m? A dvě F propojky k tomu? A po jakém koaxiálním kabelu se mám ptát?
propojky kolem 20-30 za kus,ale spíš míň, kabel kolem dvacky za metr, impedance 75 ohm/m, třeba tento omko.cz/...
kupujte někde u odborníků, kde prodávají satelitní a anténí techniku ..
Dík za odpověď. Je moc drahé. Pokud ten kabel co tam je je vadný (už jsem psal, že byl přerušený, ale nahradil jsem vadnou část zřejmě stínění zeleným izolovaným kablíkem) pak bych potřeboval změřit jaký má celký odpor a z toho vypočítat jaký má mít útlum [dB]. Případně bych koupil ten zesilovač na anténu což by pomohlo i mě do obyváku aby byl lepší signál. Předpokládám že ztráta na zdravém vedení je 10.77dB pokud počítám správně. Takže zesílit signál o 11dB by snad mělo být bezpečné, ale nejdříve bych změřil odpor na koaxiálu (ale jak na to když měřák má krátké kable?).
Můj výpočet celkového útlumu na zdravém vedení:
rozbočovač 3.5dB + F koncovka odhad 0.5dB + 3.77dB (75 Ohm kabel) + 0.5dB F koncovka odhad + rozbočovač 3.5dB = 10.77dB celkem (údaje jsem se pokusil dohledat).
Předpokládám že na tom koaxiálu je teda odpor větší než 75 Ohm.
Teda nevím, ale zdá se mi, že tu jde o jakási nedorozumění. Udávaný odpor kabelu není odpor (a nelze jej měřit ohmmetrem) a nejde o stíněný vodič.
doplněno 28.12.14 10:22:Zjistěte si, co je koaxiální vedení a jak funguje. A zjistíte, že bláboly o rušení jsou jen bláboly.
Tam není třeba stínění? K čemu se teda používají koaxiály, na snížení toho útlumu ne? Je lepší kabel bez stínění nebo koax se stíněním?
Ale třeba tady v té tabulce je nějaký útlum stíněním a ten je vyšší než ty čísla na řádcích výše digizone.cz/...
Nedělám si iluze že by ten koaxiál co používám měl 5mm jádro, to spíš tak 1mm.
Já jsem za posledních 10let utratil za měřáky na pozemní vysílání cca 180tis Kč.
Kdybych dříve věděl, že www.poradte.cz mi je nahradí, tak je nekupuji.
Kvalitní vybavení je jen prostředek pro dobře odvedenou práci. Bez něj v tomto oboru nelze ručit za provedenou práci a tedy za výsledek.Tvrdit, že s tím umí každej blbec je více než odvážné. To je jako tvrzení, že operovat s perfektním vybavením na sále umí každý blbec, ale provézt transplantaci jater při svíčce to chce fortel.
Ne tomu se říká fušerství.
Ano může se to povézt,když pomůže souhra náhod, ale výsledek je nejistý.
doplněno 28.12.14 12:07:Tak on můj příspěvek ohledně investice do měřící techniky atd. byl také myšlen s nadsázkou. To je snad z toho poznat.
Ale jestli já jsem nafoukaný, tak ty jsi zase trucovitý, když se raději nebudeš dívat na nic.
V tomto dotazu raději neradím nic, protože tazateli prakticky nefunguje ani jedna TV. Problém bude nejspíše mimo jeho byt. A nebo také ne. Pokuď je v rozvodu dodrženo min 60 dBuV v celém spektru na zásuvce, tak to bezproblémů pokryje 4tv i s nekvalitním kabelem a rozbočovači. Další hodnoty signálu MER, CBER, VBER, PRE-ECHO už nemůže řádově vnitřní rozvod ovlivnit, pokuď tedy není použita dvoulinka a nebo zde není silný zdroj rušení. Další problém může třeba dělat zemní smyčka. atd.. atd..
:
s dokonalým vybavením to umí každý blbec, ale dokázat to bez něj, to chce fortel
:
kdo chce chápat, tak pochopí, že to bylo myšleno s nadsázkou, zde je poradna, zde si lidi radí například, jak dojít k nějakému uspokojivému výsledku aniž by si museli kupovat vybavení za mnoho bankovek
A ještě doplním - u příjmu TV nejde o život a abych si k řešení problému volal odborníka a ten by byl náhodou ještě k tomu nafoukaný jako tak to se radši nebudu dívat na nic
h4ever:
Anténní technika byla vždy do určité míry duchařina a příjem digitálního vysílání obzvlášť. Teď jsem zkoušel takovou všesměrovou anténu s horizontálním i vertikálním příjmem, se zesilovačem, nejen že vykazovala nejlepší příjem otočená o 90° což je nehorázný nesmysl, ( byla všesměrová ve vertikálním kruhu a horizontálně směrová ) a také vykazovala na každém TV tuneru / settoboxu (zkoušel jsem 4 výrobce) zcela odlišné výsledky v kvalitě příjmu jednotlivých multiplexů - při stejném nastavení / umístění antény mi na něčem šly lépe úplně jiné kanály než na druhém zařízení a naopak
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.