Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký průřez drátu od trafa 230/12v

Od: kura* odpovědí: 7 změna:

Ahoj.Poradí mi někdo jaký průřez zvolit od trafa k LED páskům v délce max 2m?

Je možné aby bylo trafo permanentně pod proudem a a vypínalo se pouze 12v?

Děkuji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

Pokud chcete odpověď, tak musííte zadat parametry, proud, příkon. Ano, lze mít furt prímár na síti, ale chce to zkusit, zda se nepřehřívá, dostatečně dimenzované. Na proudové zatížení vodiče najdete na intu tabulky, výpočet.

kura*
hodnocení

input-ac 230v/50Hz

output-dc 12v/4A 48W

Na dva metry při proudu 4A by měl bohatě stačit průřez 1 mm2

stonek*
hodnocení

0x

Ano, rozhodující pro volbu průřezu je maximální proud (zdroje), typ a způsob uložení vodičů či kabelu. Běžně se kvůli dostupnosti k halogenkám a asi i k LEDkám používá cyky 1,5mm - ve Vaší aplikaci zcela vyhovující.

kura*
hodnocení

Je možné aby bylo trafo permanentně pod proudem a a vypínalo se pouze 12v?Bude nějaká spotřeba?Nebude se zahřívat?1mm nebo 1.5mm?Děkuji.

Mluvíte pořád o trafu, ale já bych řekl, že by se mohlo jednat o spínaný zdroj... to je ale důležité vědět, jinak vám nikdo neodpoví.

hodnocení

0x

Použití CYKY je zbytečné a na práci nepohodlné. Postačuje kabel z řady H03. Používáte přece 12V. Podle proudu postačuje průřez 1mm2, ale je rozhodující i délka = celková impedance a tím vzniklé ztráty. Používat vypínání sekundáru je sice možné, ale nestandartní. Dáváte LED pro úsporu a trafo vám běží. Z kotle mám vyvedenou signalizaci HDO ze stykače a bez topení mi to vezme týdně 1kWh. I z hlediska bezpečnosti vypínat primár.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]