Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat co by se stalo, kdyby někdo omylem přepojil dráty v zásuvce a dal fázi místo země?
Mohlo by dojít ke zranění? Mohl by být třeba někdo ve vaně.
Děkuji, učím se elektriku tak se ptám.
Všechno už bylo řečeno. jen doám jednu věc.
V TOMHLE PŘÍPADĚ SE NIKDY NEMŮŽE JEDNAT O OMYL!
Jak kdy.
Kdyby se v takové zásuvce použil spotřebič, který v zástrčce nemá zdířku na ochranný kolík (nabíječky telefonů, holicí strojek, rádio apod.), nestalo by se nic.
Kdyby se použil spotřebič s uzemněnou kostrou (přívod má ochranný vodič), tak by to mohlo být nebezpečné. Ve starých rozvodech se používaly jen 2 vodiče, nulák se v zásuvkách spojoval s ochranným kolíkem. Při přehození těch dvou drátů by se proto fáze dostala na kolík a tím např. na kostru pračky - situace dost nebezpečná. Ve 3drátových rozvodech by přehození nuláku a fáze opět nemuselo vadit.
Jinak fáze na ochranném kolíku by byla nebezpečná už přímo na zásuvce, hrozí nechtěný dotyk při připojování/odpojování spotřebičů.
Děkuju za poučení,
chci se ještě zeptat, kdyby byl někdo ve vaně, stalo by se mu něco? Vana je přece také propojená se zemí ne?
Děkuji
Teda já elektrice absolutně nerozumím, takže předpokládám, že pro takový případ jsou v obvodu pojistky-jističe ! Čili já se domnívám, že po takovém zapojení vůbec nepůjdou nahodit pojistky-jističe.
pokud budete mít jen přehozené dráty v zásuvce ( a to zároveň příchozí i odchozí vodiče této zásuvky, pokud je v sériovém zapojení zásuvek v okruhu), tak to možné je a žádný jistič ani chránič to nepozná, že ten a ten drát je tam a tam pod tím a tím šroubkem
Jističe půjdou nahodit. Fáze je na kolíku a v bodu rozdělení jsou Na PE spojeny. Takže nyní se spojí spotřebičem a nic se neděje. U nových instalací s chráničem se také nic neděje, ale pokud se dotknu fáze, tak vypadne chánič a nic se nestane. Chránič chrání člověka a jistič jistí vedení. Vedení je v pořádku i když je špatně zapojené, ale uvedené zapojení ohrožuje osobu a tak vypadne chránič. Jelikož se snažíme omezit úrazu elektrickým proudem vlivem napětí na kostře, tak se montují chrániče. Ve staré instalaci mě to pěkně kopne a v nové to ani neucítím. Tak to jen velice stručně.
Sériové zapojení zásuvek neexistuje. Smyčkují se.
jo jasně že ne, to je nesmysl, co jsem napsal, něco jiného bylo v hlavě a něco jiného na screenu, jasně že se smyčkují, do série by to nešlo, omluvám se
Takže já mám v baráku dvacet samic a když na jedné dám "cvičně" fázi v zásuvce na zem, žádný spotřebič nepřipojím, tak to půjde přes všechny jakési pojistky jističe chrániče nahodit? Dyť to je jakobych něčím vodivým s minimálním odporem propojil = skratoval fázi se zemí v zásuvce, néééééé? A ihned by to vše vyrazilo ! Nebo se mýlím?!
moula:
tazatel má na mysli prohození země a fáze, ne propopjení, i když to v nadpisu vypadá jako propojení.
Tohle se nesmí člověku zapojujícímu zásuvku stát!
Prostě tak jako v češtině máš vyjmenovaná slova tak v elektrice máš zapojení zásuvky.
A když zásuvku zapojuješ, tak si prvně musíš tu práci po sobě zkontrolovat. Kontrolu uděláš ještě při stavu bez napětí.
Další kontrola následuje po přivedení napětí. Tou kontrolou je proměření jestli je fáze ve správné zdířce.
Když si po sobě práci zkontroluješ a ověříš si, že je všechno správně zapojený, můžeš od takové práce v klidu odejít a víš, že taková instalace nikomu neublíží.
colombo:
v životě jsem zažil 3x takový omyl od elektrikářů profesionálů, jednou prohodili nulák z fází v jedné vesnici a všem vyhořely spotřebiče neboť měli v běžných zásuvkách 380V, podruhé prohodil elektrikář fázi s nulákem pro jednu kancelář, odneslo to naštěstí jen rádio a naposled elektrikář prohodil nulák s fází v kabelu pro připojení letadla a viděl jsem člověka jak natáhl pěknou jiskru, když se letadlo snažil uzemnit ochraným zeměním, naštěstí se toho letadla nikdo nedotknul.
Já bych za to sekal ruce
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.