Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nahražení starého jističe 10A za 16A?

Od: quidop odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

mám doma ještě staré jističe a rozvod TN-C v hliníku. Na světelné okruhy mám jističe 6A na zásuvkové 10A.

Jeden ze zásuvkovývh jističů je již chycený, nemohl jsem jej nahodit až na cca 10pokus.

Chtěl bych jej vyměnit, kamarád mi dal starý jistič 15A a 16A, mohu jej tam použít místo 10A?

Děkuji, pěkný den

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Záleží na průřezu Al vodiče, který bude tím 16 A jističem chráněn. Pokud má 4 mm2 nebo více, tak ho tam můžete dát.

quidop
hodnocení

Děkuji, stačí se podívat na průřez, který vede přímo od jističe nebo průřez v zásuvce?

Děkuji

No záleží kde zapojujete spotřebič(do pojistek?) :-D,samozřejmě zásuvky a proč tam nedáte tu 10 stojí +-60kč

hodnocení

0x

Ne! Jističe jsou podle průřezu vodiče v jištěném obvodu. Není předpoklad, že vodič byl předimenzován a také stářím ztrácí své vlastnosti. Nový jistič je za 55,-, ale pokud to budete chtít udělat pěkné a předpokládám starý jistič, tak ještě retrokit za 120,-.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]