Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řetězová pila

Od: jirka3 odpovědí: 14 změna:

Proč se u řetězové pily točí řetěz , když přestanu řezat . Díky za radu.

výtka
Upozornění od sys ladinpraha 06. 12. 2014 20:14:03
Jedná se o elektrickou pilu.

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

2x

Protože ti nefunguje brzda...

hodnocení

2x

Elektromotorem, nebo se spalovacím motorem?

doplněno 06.12.14 19:55:

praivo:

není pila jako pila a není brzda jako brzda *smich*

hodnocení

2x

tak elektrika to asi nebude tam se přeruší vypínačem(pokud teda funguje)proud.V benzínové buď vysoké volnoběžné otáčky nebo spojka v háji.Brzda oipravdu néé

magor:

přesně to jsem měl na mysli, když jsem se ptal co je to za pilu, protože pokud vím tak brzdu mívají pily se spalovacím motorem a její použití je pouze nouzové. Brzda je spřažena s chráničem ruky u hrazdičky za kterou se pila drži a v připadě nebezpečí se do chraniče drcne a brzda zabrzdí řetěz a pila chcípne. V normálním provozu se při ubrání plynu rozpojí odstředivá spojka a řetěz stojí. Proto souhlas s tebou, pokud je se spalovacím motorem tak vysoký volnoběh nebo kouslé ložisko na spojce. Pokud je elektrická jak zde upozorňuje sys ladinpraha, tak je asi opravdu včudu vypínač :)

praivo.

asi mám hodně starý strojový park u žádného elektrického nářadí žádnou doběhovou brzdu nemám, když je bržděno, tak se to dělá vyzkratováním motoru při vpnutí a on se zastaví - takže zase vypínač ;)

praivo*

Tak mi teda vysvětli, jak funguje tohle:

solenza*

To vypadá, jako by tam byla odstředivá spojka jak u benzínových pil.

praivo*

Ale ta ten řetěz taky přece neumí zabrzdit okamžitě. Tohle sám Bosch popisuje jako "bezpečnostní brzda řetězu Quick Stop". Spojku tam ani nikde nevidím - bosch-do-it.de/...

praivo:

řetěz stojí a motor ještě dobíhá, jak by to asi bylo možné? ;)

praivo*

Tak jsem šel pro pilu a ostředivá spojka tam opravdu není. Pokud s vypnutým motorem rukou zatáhnu za řetěz ve směru jeho normálního běhu, roztočí se motor a ozývá se nějaké cvakání. Pokud za něj zatáhnu směrem opačným, jde víc ztuha, ale bez cvakání a motor se ani nehne.

praivo*

Ale ano. Ani elektromotor, ani spojka nedokážou řetěz po vypnutí pily okamžitě zastavit, právě k tomu se používá tzv. doběhová brzda (stejně jako u jiných druhů el. nářadí).

doktpr365*
hodnocení

0x

asi je to řešeno nějak přez elektriku,máme dvě Makitu a Hecht. Makita nešla tak se koupila nová hecht. Vypneš spoušť a ihned se zastaví. Makitu jsem rozebral ty mikrospínače vyházel a už řeže,ale po puštění spouště se ještě řetěz dobu dotáčí.

doktpr365:

jak už jsem psal u strojů s elektromotorem se často používá vyzkratování motoru spínačem ve vypnuté poloze, motor se zabrzdí sám, to na tom videu má zjevně spojku - řetěz stojí a motor je slyšet jak dobíhá.

trochu technické fantazie ;) - nejjednodušší je odstředivá spojka, ale možná tam cpou elektromagnetickou, proč ne, když se montujou dnes do všeho "kurvítka" *smich*

doplněno 06.12.14 22:49:

praivo:

tak není odstředivá ale nějaká jiná, ale spojka to je, nebo to nazývej jak chceš, ale motor se jedním směrem nehne *smich*

praivo*

Však já netvrdím, že tam není žádná spojka. Je jasné, že něco tam být musí. Já jen tvrdím, že to není klasická odstředivá spojka, používaná u pil benzínových.

doktpr365*
hodnocení

0x

Tu makitu jsem měl kolikrát rozebranou do šroubku a nepamatuji se ,že by tam nějaká spojka byla. Teď jsem koukal na katalogy a taky jsem tam nic neviděl,ale je pravda že se zastaví.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]