Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Věž - kam připájet aux?

Od: chemi odpovědí: 13 změna:

Na obrázku níže je fotka desky z věže spolu s popsanými vstupy/výstupy. Potřeboval bych poradit, kam mám napájet audio káblík, aby se to chovalo jako aux. Na obrázku je "svorkovnice", do který vede káblík z tape decku. Jelikož jinej kabel z tape decku nevede, předpokládám, že i zvukovej výstup z decku vede skrze tenhle kabel (tzn., že by tam měl jít dodělat ten aux). Myslím, že bych měl jack připojit na piny s popisem GND (ten, který se nachází mezi popisky REC-R a L-OUT) a na L-OUT a R-OUT - je to tak? Dík za radu, nerad bych to dokurvil...

Věž - kam připájet aux?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pfpetr*
hodnocení

0x
Tohle reseni je dost brutalni jinak je spravne r/l out a gnd. Vstup predzesilovace je ale delanej na mnohem nizsi napeti nez tam pustis jednou to zapomenes ztlumit a neco odpalis. To ta vez nema konektory aux? Jak je stara?

To není ani o odpálení, přebuzený zesilovač by neměl odejít. Problém je spíš v tom, že tento vstup je diametrálně víc citlivý než by měl být AUX, takže to bude nepoužitelné, bude to přebuzené pořád a už na vstupu, takže to bude chrastit, chrochtat praskat při jakékoliv hlasitosti.

chemi
hodnocení

A který GND? Jsou tam tři - nebo když je to země, tak je to jedno?

Věž je stará asi deset let a Aux vstup opravdu chybí (také mě to nemile překvapilo).

Říkáte, že to bude přebuzený. Nejde to "zatlumit" třeba nějakým odporem nebo tak něco? Jak vidíte, moc se v tom nevyznám, ale postupnými krůčky se do toho snažím proniknout.

Napadá Vás snad někoho jiné řešení, jak do toho dostat "externí" signál? Věž umí pouze CD nebo MC nebo rádio, nic víc zde není...

Jo, GND je prostě GND, takže pokud je jich víc, tak je to jedno, protože jsou propojené. Citlivost pro AUX by šla poupravit odporovým děličem, ale co mě ještě teď trklo, je další dost velký problém - vstupní předzesilovač z TAPEDECKU nemá rovnou kmitočtovou charakteristiku (úplně hrozně by to basovalo). Pro přidání vstupu AUX bych na desce hledal zcela jiné místo než toto. Kdyby bylo schema, nebo alespoň jaký je to model, dalo by se možná poradit lépe ;)

chemi
hodnocení

Aha - s tou "rovnou"charakteristikou a citlivostí - to je asi něco podobného, jako u gramofonu, ne?

Servisní manuál jsem uploadoval zde:

uloz.to/...

Ano, je to podobné jako u gramofonu, ale jen u magnetodynamických přenosek, neboť se jedná o generování napětí magnetem na cívce, čím je změna mag. pole rychlejší (vyšší kmitočet) tím je napětí větší, proto jsou zvýrazněny nízké kmitočty a potlačeny vysoké. Podívam se na schema a dám vědět. Ještě by mě zajímalo, jakým způsobem by se měl vstup AUX zapnout, nebo se něco z těch zdrojů signálu (CD, TapeDeck...) nebude používat?

doplněno 05.12.14 23:01:

Tak jsem to v rychlosti zkouknul a vypadá to nadějně, korekční předzesilovač je v části TapeDecku, takže v tom místě kde je výše zmińovaný konektor by už neměla být tak velká citlivost a měla by tam být i rovná frekvenční charakteristika, takže zapojení AUX vstupu by mohlo být v těchto místech reálné.

doplněno 05.12.14 23:08:

I myšlenka, že pokud nebude signál z TapeDecku bude použitelný AUX by mohla v tomto případě vyjít *palec*

thezelda
hodnocení

Takhle daleko jsem se v úvahách nedostal. Moje představa byla, že se to připojí na ten kazetový výstup a že tomu předzesilovači bude jedno, jestli dostává signál z hlavy kazety nebo z jacku (maximálně bych na kabelu s jackem udělal nějakej spínač). Ale pokud by to šlo dobastlit, tak bych to viděl na nějaký přepínač (jak ta věž bude vypadat je jedno, půjde to do garáže) - případně bych byl ochoten obětovat vstup tuneru...

Jinak Vám děkuji za pomoc a ochotu :)

chemi
hodnocení

To tedy znamená, že mám kabel opravdu napájet tam, kde jsem to původně zamýšlel?

Ano, mohlo by to fungovat, možná jde malinko o to co se do toho AUX bude pak připojovat jako zdroj signálu.

doplněno 06.12.14 01:26:

pokud by to bylo na způsob přehrávače MP3 nebo mobil, tedy sluchátkový výstup, možna by stálo za to dát tam odpory v přibližné hodnotě běžných sluchátek a navázat to do toho vstupu malými kondenzátory kolem 5-10μF

chemi
hodnocení

Mohl byste se rozepsat podrobněji o tom, jak mám dané součástky připojit? Sériově na plusy od obou kabelů? (viz schéma na obrázku) nebo nějak jinak?

A čeho zapojením daných součástek dosáhnu? Tuším, že získám takový odpor na vstupu, na která jsou dělaná daná zařízení (MP3, mobil...) - proč ale ty kondenzátory? Jak říkám, bohužel mám jen znalosti ze středoškolské fyziky, ale elektrika mě baví, takže se do toho postupně snažím proniknout...

Věž - kam připájet aux? #2

odpory mezi GND a živý přivod levého a pravého AUX, z levého a pravého AUX pak kondenzátory na levý a pravý OUT na desce. Odpory jsou pro správné zatížení výstupu zařízení které se do AUX připojí, mobil , nebo počítač při malém zatížení ani neodepne svůj reproduktor. kondenzátor je pro oddělení a odfiltrování případné stejnosměrné složky ze signálu.

chemi
hodnocení

Takže pokud to chápu správně, mělo by to vypadat takhle? (schéma)

Impedance sluchátek bývá do 100ohmů. Při tomhle zapojení (když je tam společná země) jsou odpory spojeny paralelně nebo sériově? (nebo nijak)?

Věž - kam připájet aux? #3

Ano takto je to správně, odpory jsou každý pro jinou větev, takže nejsou vzájemně nijak...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]