Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Udávaný výkon reproduktoru

Od: ondra97* odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

do rukou se mi dostali reproduktory od mikrosystému ECG XENON D 555 a jelikož z nich byly vyvedené dráty ulámané tak jsem je rodělal. Po rozdělání jsem zjistil že na reproduktorech je označení ROHS MSF-3.5"-6ohm-10 nikde jsem ho nenašel a nevím jestli mám věřit hodnotám které jsou na štítku a to že má 15W. Mým záměrem je ho připojit jako bedničky k PC a dát si k němu zesilovač ,ale nevím jestli mám věřit štítkovým hodnotám a dát tam třeba 10W zesilovač.Jestli bude mít aspoň těch 10W. Proto se ptám jestli máte někdo podobnou zkušenost s reproduktory a jestli o jejich výkonu lžou jako o výkonu zesilovačů.

doplněno 04.12.14 22:42:

Aby jsme si rozuměli ta hodnota je na štítku který je na celé bedně ne na repráku. A já bych klidně dal i méně než 10W ,ale IO který by pracoval se správnou impedancí reproduktoru a neměl třeba jen 2W moc není. Ale co kdykoliv můžu na vstup ještě přidat trimr za potenciometr a tím si ještě omezit výstup. Tedy pokud to nezjistím až poté co udělám z repráku dýmovnici :D

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

2x

Těch 15W je solidní údaj tak zv.přebuditelnosti,což je maximální sinusový výkon,než se reproduktor zničí.

Výrobci dnes udávají nesolidní údaje,(na př. 500W) které slouží spíše reklamě.

JABRAKA

hodnocení

0x

Tam není důvod lhát, údaj na reproduktorech značí jen kolik snesou, takže je to vlastně jen o síle drátu v jejich cívce, aby neshořel :)

tomi463*

přesně tak na reproduktorech je maximální výkon, který snesou, pokud se nebavíme o nějakém noname zmetku, takže tam můžeš dát teoreticky zesilovač o výkonu 15 w ale nechal bych těm reprákům nějakou rezervu těch 10 w k PC bohatě stačí, teda jestli si z toho nechces udělat diskotéku *smich*

figurek*
hodnocení

0x

Možná nevíte, že reproduktory mají účinnost kolem tří procent, takže abyste dosáhl akustického výkonu 15 W, potřebujete ho napájet elektrickým příkonem 400-500 W. A to jsou ony hodnoty, co se někdy objevují na štítku reprobeden. Reprobedna označkovaná jako 1200 W má potom akustický výkon přibližně 35-40 wattů.

Vy máte na repru napsáno 15 W a to je maximální jmenovitý akustický výkon. Ono to vypadá jako malé číslo, ale 15 W je docela dost velký rámus.

Tak směle do toho, základ pro zapojování beden je tento :

1/ dodržujte impedanci. Když použijete repro s větší impedanící, z reproduktoru nedostanete celý výkon zesilovače. Když použijete repro s menší impedancí, přetížíte zesilovači koncový stupeň a to je hodně špatný nápad.

2/ reproduktor musí být vždy nadimenzovaný na větší výkon než zesilovač. Váš patnáctiwattový reproduktor klidně můžete za desetiwattový zesilovač zapojit.

3/ dejte pozor na dráty, protože do reproduktorů tečou dost velké proudy.

figurek od kdy se na bednách a reprácích uvádí maximální akustický výkon? Vždy je to elektrický výkon připojeného zesilovače, který reproduktor bez úhony snese.

Vždyť si odporuješ v celém svém příspěvku *smich*

figurek*

Hm. Vidím že si rozumíme. Jen s tím rozdílem, že já mluvím o koze a ty o voze. V čem si odporuji? Elektrický příkon reprobeden je mnohonásobně větší, než jejich akustický výkon. To si opravdu myslíš, že reproduktorová bedna s nápisem 1200 W má akustický výkon 1200 W? Takový rachot by tě zabil.

Když na reproduktoru najdeš nápis 15 W, pak se jedná o 15 akustikých W.

Když na výstupu zesilovače najdeš napsáno 2x10 W, pak se jedná o 2x10 akustických W.

Normální televize v normálním pokoji bývá puštěná tak nějak na 2x2 W (pokud tedy nejsi hluchý jak poleno), bedničky u monitoru maximálně na 2x1 W atd. To nevíš?

figurek:

Tak ahaaaa...

když je na výstupu zesilovače napsáno 15W tak se jedná o 15W akustických, hmmmm...*smich*

takže TV která má 2x2W podle tebe akustických, při nízké učinnosti repráků musí mít téměř 2x100W zesilovač, to ta zvuková část bude mít několikrát větší spotřebu než obrazová u 1,5m úhlopříčky TV *smich*

Máš to hodně popletené, ale vymlovat ti to nebudu *smich*

doplněno 05.12.14 12:03:

figurek:

takže aby jsme si ujasnili pojmy tahle soustava má podle tebe jaký výkoon? :

alza.cz/...

To figurek : Tvůj velký omyl bude asi ta 3% účinnost reproduktorů !

aloisb:

ne figurek má v tomto pravdu, učinnost repro je asi 1-5%, ale nikdy se neudává jejich akustický výkon. U repro se udává jejich elektrická zatížitelnost a u zesilovačů elektrický výkon ve watech při sinusovém průběhu, takové ty nadsazené hodnoty jsou tkzv. hudební výkon, ale ten nelze nikdy brát vážně, ten bývá sice opravdu vyšší, ale někteří výrobci jej z reklamních důvodů až mnohonásobně nadsazují, neboť na to není žádná objektivní metodika jak to změřit :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]