Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám ledničku Baumatic BFE256SS, kompresor HVM86AA. Je cca 7 let stará. Po celou dobu makala bez problémů. Až dneska jsem zjistil, že lednička nemrazí. Displej normálně běží, ale i on ukazuje, že jak lednička, tak mraznička nejede (u obou teploty uvnitř 17, respektive 18 stupňů). Ledničku jsem odmrazil, respektive vytřel, protože vše již samo roztálo, vysušil a znovu zapnul. Žádné typické hučení, jen prostě čas od času uvnitř cvakne. Hodiny dle displeje stále stejná teplota a i dle podívání dovnitř, žádné chlazení. Snad, můj laický odhad, jako by se snažila sepnout, ale nic. Ten černý, kulatý hrnec jak jsou na něj navařeny výstupky (kompresor?), označený HVM86AA docela hřeje, skoro až pálí.
Takže se ptám, co to může být za závadu? A má cenu volat nějaký servis nebo rovnou koupit novou ledničku? Na kolik tak výjde výjezd technika, kdy jen mrkne na ledničku a řekne, že nemá cenu opravovat? Abych za tu "analýzu" nedal třeba 2 tisíce a pak si stejně nekupoval novou ledničku.
děkuji za Vaše odpovědi
Vyřešil jste to dobře; Baumatik byla dost pochybná značka, sedm let byla tak hranice životnosti, a ta firma pokud vím zkrachovala a tím pádem byste těžko sháněl náhradní díly. I kdyby se to povedlo opravit, brzy by pravděpodobně odešlo něco co se dá jen vyměnit - panty, těsnění atd. - a lednici byste stejně kupovali.
h0nz490:
to si malinko pleteš, kompresor nesepne pokud unikne médium z termostatu, ne z chladícího systému
doktpr365:
Vím že nebyla řeč o termostatu, jen jsem si dovolil zmínit, že kompresor neběží / nesepne pokud unikne médium z termostatu a ne ze systému. (reakce na h0nz490, což jsem taky uvedl). Pokud unikne ze systému a lednice to nepozná, tak kompresor bude mít tendenci běžet pořád, tazatel sice píše, že lednice "nevrčí" ale kompresor je horký, možná je zadřený. Snad ještě umím číst
Nebyla řeč o termostatu a poku má lednice dgitál tak má PTC čidlo a tam žádné chladivo není. řídí to elektronika.
Ano, pokud cvaká, tak opravdu spíná proudová tepelná ochrana a v tom případě je problém na 90% na straně kompresoru, který je u takto starého zařízení nerentabilní opravovat.
ALE! Zbývajících 10% může být problém v rozběhové části kompresoru, a to buď relé, nebo kondenzátor a to už za výměnu stojí. Doporučil bych aby servisní technik přijel zkontrolovat tyto části a poté rozhodl. Je před Vánocemi, tak nová lednice může být zásah do rozpočtu. Nadruhou stranu si některé servisy účtují nehorázné poplatky za výjezd, a servisní zjištění závady. To už vše záleží na Vás.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.