Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lednice nefunguje, cvaká, ale nemrazí

Od: tazz1 odpovědí: 14 změna:

Dobrý den, mám ledničku Baumatic BFE256SS, kompresor HVM86AA. Je cca 7 let stará. Po celou dobu makala bez problémů. Až dneska jsem zjistil, že lednička nemrazí. Displej normálně běží, ale i on ukazuje, že jak lednička, tak mraznička nejede (u obou teploty uvnitř 17, respektive 18 stupňů). Ledničku jsem odmrazil, respektive vytřel, protože vše již samo roztálo, vysušil a znovu zapnul. Žádné typické hučení, jen prostě čas od času uvnitř cvakne. Hodiny dle displeje stále stejná teplota a i dle podívání dovnitř, žádné chlazení. Snad, můj laický odhad, jako by se snažila sepnout, ale nic. Ten černý, kulatý hrnec jak jsou na něj navařeny výstupky (kompresor?), označený HVM86AA docela hřeje, skoro až pálí.

Takže se ptám, co to může být za závadu? A má cenu volat nějaký servis nebo rovnou koupit novou ledničku? Na kolik tak výjde výjezd technika, kdy jen mrkne na ledničku a řekne, že nemá cenu opravovat? Abych za tu "analýzu" nedal třeba 2 tisíce a pak si stejně nekupoval novou ledničku.

děkuji za Vaše odpovědi

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

esme*
hodnocení

2x

Vyřešil jste to dobře; Baumatik byla dost pochybná značka, sedm let byla tak hranice životnosti, a ta firma pokud vím zkrachovala a tím pádem byste těžko sháněl náhradní díly. I kdyby se to povedlo opravit, brzy by pravděpodobně odešlo něco co se dá jen vyměnit - panty, těsnění atd. - a lednici byste stejně kupovali.

tazz1
06.12.14 11:11
hodnocení

hodnocení

0x

Tak to vypadá, že vám uniklo chladící médium. Cenu opravy nedovedu odhadnout. Možná by byla lepší nová chladnička.

doktpr365*
hodnocení

0x

To,že občas cvakne vypadá na vypnutí klixonu (tepelná ochrana). Na dálku těžko radit.Většinou při takovéto závadě bývá přidřený kompresor proto ho vypne ten klixon. Muselo by se změřit klešťákem kolik bere, pro elektrikáře brnkačka.

Kdyby uniklo chladivo kompresor by normálně běžel.

hodnocení

0x
Pokud je chladivo cele pryc kompresor nesepne , nebot by odesel. Zavolejte opravare , ten zjisti co a jak. Pokud chladivo tak za litrik to spravi. Lepsi nez koupit new lednicku.
doplněno 04.12.14 18:24: A tak to se omlouvam ja myslel , ze to je jak u auta ...

h0nz490:

to si malinko pleteš, kompresor nesepne pokud unikne médium z termostatu, ne z chladícího systému :)

doplněno 04.12.14 00:52:

doktpr365:

Vím že nebyla řeč o termostatu, jen jsem si dovolil zmínit, že kompresor neběží / nesepne pokud unikne médium z termostatu a ne ze systému. (reakce na h0nz490, což jsem taky uvedl). Pokud unikne ze systému a lednice to nepozná, tak kompresor bude mít tendenci běžet pořád, tazatel sice píše, že lednice "nevrčí" ale kompresor je horký, možná je zadřený. Snad ještě umím číst :-D

doktpr365*

Nebyla řeč o termostatu a poku má lednice dgitál tak má PTC čidlo a tam žádné chladivo není. řídí to elektronika.

doktpr365*

Pokud je chladivo celé pryč,tak kompresor normálně běží,protože lednička nemá presostat jako klimatizace,tepelné čerpadlo... Běh kompresoru řídí pouze termosta,když nechladí tak je stále sepnutý.

tazz1
hodnocení

0x
Pomůže trochu, když ještě poznamenám, že když je lednice vypnutá ze zásuvky, tedy by se nemělo nic dít, tak v ní jakoby žbluňká? Bližší pojmenování toho zvuku mě nenapadá.
Ještě jednou díky moc

To je zcela normální stav.

tazz1
hodnocení

0x
Tak jsem teď mluvil po telefonu s opravářem a prý zdá kompresor hřeje i když nic neběží...tak jsem mu řekl, že hodně. Tak prý to je jasné, zadřený kompresor a to cvakání je, jak ho odpojuje elektronika. A kompresory se prý neopravují, ale mění. I s prací cca 4-5 tisíc. Takže si říkám, zda nebude lepší rovnou koupit novou ledničku...

Tak jsem to typnul dobře, žádné vrčení a přesto hřeje - to musí být zadřené.

majsterjoe*

Ano, pokud cvaká, tak opravdu spíná proudová tepelná ochrana a v tom případě je problém na 90% na straně kompresoru, který je u takto starého zařízení nerentabilní opravovat.

ALE! Zbývajících 10% může být problém v rozběhové části kompresoru, a to buď relé, nebo kondenzátor a to už za výměnu stojí. Doporučil bych aby servisní technik přijel zkontrolovat tyto části a poté rozhodl. Je před Vánocemi, tak nová lednice může být zásah do rozpočtu. Nadruhou stranu si některé servisy účtují nehorázné poplatky za výjezd, a servisní zjištění závady. To už vše záleží na Vás. *nevi*

tazz1
500 jen za výjezd, 400 paušál doprava po Praze, 1200 za každou započatou hodinu...
To se už opravdu bez ničeho vyplatí rovnou koupit novou ledničku.
Bohužel jsem za ty roky ledničku obestavěl nábytkem a zjišťuji, že potřebuji ledničku v rozměrech té staré a to není snadné sehnat.
Každopádně všem díky za rady. Lednička už je objednaná, přivezou ji a starou rovnou odvezou.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]