Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr fotoaparátu

Od: dbednarik* odpovědí: 36 změna:

Dobrý den :) potřebuju poradit s výběrem fotoaparátu který bude mít dobré výsledné rozlišení...

Fotil bych převážně makro a přírodu :) Posuďte samy který by byl nejlepší poměr cena výkon :) za každou odpověď budu velice rád :)

digitalni-fotoaparaty.heu/...

Napište mi prosím jeden nebo dva který by jste zvolili vy :) nebo nějaký jiný který je podle vás top... Dík všem ! :)

36 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Opět a zase - varuji Vás ! Jestli chcete vybrat tímto způsobem a objednat z internetu, budete litovat!

doplněno 23.11.14 21:34:

Máte nějakou představu, zajděte si do specializované prodejny FOTO a nechte si poradit přímo na místě... koupit přes internet můžete klidně pak, ... ale ošaháte si na místě tělo aparátu, vyzkoušíte uživatelské rozhraní... někdo Vám tu poradí a zbytečně se budete za týden rozčilovat... po tak dlouhých a podrobných radách v předchozím příspěvku si myslím, že "každá rada drahá"...

hodnocení

0x
Komu není rady...
Držel bych se rad bmbx a jmlc, něco o tom vědí. Aspoň tady na poradně.
Fotím od 12 let, začínal jsem bakelitovým Pionýrem, fixfokus, dvě clony a myslím dva časy. A dost. Svátečně sem tam půjčený Voigtlander od otce. Potom do dnes dalších 11 fotoaparátů, a při každém novém dilema, že to zase není ono. A značky různé, optika kvalitní, ze zrcadel třeba legendární Flexaret. Potom japonské mašinky.
Prvním digitálem jsem byl nadšený, teda hlavně kvůli neomezenému množství pokusů při nastavování expozice. Tam jsem se učil znova. Chválabohu už bez tmavé komory, zvětšováku, chemie. A to měl jen 3 MPx! S jídlem rostla chuť, výběr se rozšiřoval... I tak dnes nejsem spokojený.
A mnohé starší oprašuji při různých specifických potřebách. Každý má své plus na něco jiného.
Pro začátečníka bez praxe a hlavně teoretických vědomostí o stavbě foťáků, vlastnostech objektivů, expozici, a kromě mnohých dalších záludnostech a možnostech také třeba o kompozici, pro laika teprve objevujícího svět fotografie bych místo nahánění megapixlů a ultrazůmů doporučil zatím zůstat u focení mobilem a absolvovat aspoň jeden kurz fotografie, doplněný intenzivním samostudiem teorie.
Neunáhlete se, spěchejte pomalu. Ptejte se v prodejnách foto, těch kvalitních je dost. A v nich dost prodavačů většinou vyššího věku, kteří o tom opravdu něco vědí a najdou si dost času na vysvětlování.
Fotím už 56 let. Furt se učím, a ještě stále nevím plno věcí. Jedno si dovolím poradit:
Jeden digitál tak do 10 MPx a 10-12x zoom se dá sehnat v bazaru fotoprodejen za pár korun. Bezchybné je tam dávají lovci mega a maxi ultra super mašinek. S takovým se dá získat mnoho dobrých zkušeností, dobrých fotografií.
Posoudit technickou kvalitu fotoaparátu a výsledné fotografie pozorované na monitoru počítače s malým rozlišením si netroufám. Spíše až na papíře. A na tom záleží také na tiskárně.
Jak jste přišel k vyjádření "nevím nevím" při hodnocení kvality fotky Vy?
jofa*

No nevím, jestli je vynikající rada od bmbx v předchozím příspěvku, že...Pozor ! manuální ostření je nespolehlivé, fotoaparáty nejsou vybaveny ... Já jsem se mohl vždy na manuální ostření spolehnout u všech dosavadních aparátů, Jinak všeobecně rady od bmbx i jiných platí.

jofa:

zrcadlovky nejsou standartně vybavovány matnicemi se zaostřovacími klíny / mikrorastrem jako to bylo u filmových a ostřit manuálně jen na matnici se signalizací z fázového detektoru není tak pohotové a o to horší to pak bývá u kompaktů.

Naštval jsem se a dal jsem si do své zrcadlovky mikrorastr s klínem a na manuál je to paráda :)

To jsem měl na mysli, prostě to vybavení na pohodlné manuální ostření chybí.

dbednarik*
hodnocení

A když si potrpím na kvalitu obrazu a ne na nějaký zoom je lepší koupit kompakt nebo zrcadlovku za stejnou cenu :)

Bez ohledu na to že jsem začátečník.. :)

Dík moc..

Protože nikon D3200 nevypadá vůbec špatně a splňoval by moje požadavky :)

jofa*

Fotím desítky let, nějaké zkušenosti mám a měl bych nyní na zrcadlovku jen kolem 11 tis. tak bych si Vámi vyhlídnutou koupil. Je to slušný základ do budoucna pro další vybavení objektivy pro specializaci témat. Rozhodně nic nezkazíte. Pokud to není jen momentální vzplanutí pro fotografii a chcete se tomu věnovat více, solidní volba. Takové rady, jako koupit něco laciného zkusmo a pak se uvidí, jsem nikdy neposlouchal. Ale je to Vaše rozhodnutí a musíte vědět jak se focení věnujete či chcete věnovat. Další dobré objektivy jsou ale mnohem dražší než je tento Váš základ Nikon 3 200. Toť ve stručnosti.

doplněno 24.11.14 17:19:

fotoskoda.cz/...

dbednarik*
hodnocení

Děkuji moc za dobrý názor :) Na megapixelu jsem jen letmo koukal na různé fotoaparáty ale vždy když chci něco koupit jdu buď na heureku nebo na seznam do zboží... Protože tato stránka najde nejlevnější prodejnu na webu takže nikon D3200 se tam dá sehnat cca za 7-8 tisíc :) což je podle mě nághera ! :)

doplněno 24.11.14 22:03:

Jo ale ten zdrcujcí pocit když se dozvíte že to je jen tělo je hroznej :( buď to zvolím aukro nebo něco kde bude použitá zrcadlovka a nebo ještě někde sehnat nějakou korunu...

:(

No samozřejmě že 8tis je cena jen za tělo.Však samotný slušný pevný základní objektiv stojí 5tis..a slušný základní zoom pak 11tis.
Fotografování je prostě také o penězích, čím dříve si to uvedomíte, tím lépe pro Vás.

dbednarik*
hodnocení

A kdybych šel do zrcadlovek tak jak je to s čištěním čipu? protože hodně obchodů dává k fotoaparátu třeba poukázku 2000 na čištění atd... Jak se to tak často čistí? :)

Jak často se čistí DSLR? Inu tak často, jak dobře či špatně s fotoaparátem zacházíte, kde a co fotíte..atd.
Osobně jsem DSLR ani po několika letech provozu čistit nemusel.
Pokud budete fotit reportáž v cementárně, pak bude potřeba čištění třeba obden.
dbednarik*
hodnocení

Myslíte si že je teda dobrá volba jít ihned do zrcadlovek? a jak dlouho by mi třeba vydržela kdybych si dokoupil pár objektivů? :)

Životnost zrcadlovky třídy D3200 bych při rozumném používání odhadl tak na 7let.Objektivy pokud nakoupíte kvalitní a s rozmyslem, tak Vám vydrží 2-3x déle.
Jestli je pro Vás DSLR vhodná, nelze říct..To bych si s Vámi musel tak hodinku dvě povídat, a potom bych Vám to s nějakou mírou pravděpodobnosti řekl.Z pár vět zde na webu Vás ale neodhadnu.

mně to připadá, jak kdyby si žák autoškoly bez teorie a praktických zkušeností z provozu aspoň v okresním formátu chtěl koupit hned auto F1...

zůstaň při zemi a foť, nežeň se za vidinami. Kompakt a učit se, učit se, učit se. Učit se obsluze a nastavení fotoaparátu, učit se vidět co fotíš, učit se kompozici. Foťák dnes udělá technicky slušnou fotku jednoduchým dotykem spouště. Ovšem pěkná fotka, to je také něco jiného...

jofa*

Za sebe mohu prohlásit, že rozhodně ano. Nejdete do zrcadlovky za destitisice. Tam bych Vám to rozmluvil. Pokud Vás fotografování "chytne", postupně si dokoupíte objektiv(y), které se pro vaší tvůrčí práci budou hodit. Se základním objektivem v setu si vše osaháte a pak se rozhodnete jak dál. Pokud Vás to "nechytne", tak budete mít slušný aparát pro příležitstné "normální" focení.. Dnes 10 tis. za lepší foťák, nejsou žádné peníze. Objektivy při slušném zacházení budete mít na velmi dlouho a tělo můžete časem vyměnit za pokročilejší model.

doplněno 25.11.14 20:29:

hejkal: nic ve zlém, ale co vidíte na zrcadlovce něco nepřekonatelně složitého a nemožného pro začátečníka. Vždyť to je foťák ( Nikon 3200) za pár korun a žádný "záludnosti" tam nejsou.

mnoho lidí má tendenci každému vnucovat zrcadlovku, já si myslím, že pro začátečníka je opravdu lepší kompakt, zvlášť pro člověka který o fotografování nemá ani páru. Vždyť tazatel nemá ani představu o použitelném rozsahu zoomu, podle čeho si například bude kupovat jednotlivé objektivy když si zkušenostmi neověří do jakého ohniska bude pro jeho focení investovat a taky se bude tahat zhruba víc jak 5x těžším přístrojem :)

Prostě hejkal má pravdu, učit se jezdit na F1 je dost dobrý příměr.

doplněno 25.11.14 21:00:

Záčátečník co začne rovnou zrcadlovkou bývá zpravidla rozčarován, ten co se naučí na jednodušším kompaktu má pak lepší představu proč bude pro něj zrcadlovka lepší (nebo taky ne).

jofa*

Jaká F1? Vždyť je to normální foťák s výměnným objektivem. Chlapi nepřehánějte to s tou F1čkou. Vždyť to má dnes kdekdo na ulici a nemusí být žádný umělec na fotografování.

Tak ano..Zrcadlovku má dnes kde kdo, ale jen tak 10% vlastníků DSLR s ní umí zacházet, zbytek nastaví ještě v obchodě "zelený režim"..a tím pro ně veškerá tvůrčí činnost navždy skončila.

Pokud bude mít F1 taky kde kdo, tak to nebude znamenat, že to přirovnání ztratílo smysl *smich*

Ano zrcadlovku má dnes kdekdo, ale hlavně díky dostupnosti, ne kvůli tomu, že by se zvýšila úroveň fotografických vědomostí a zkušeností. Takže jak píše martincakl, využít výhod takového fotoaparátu umí málokdo.

jofa*

Zrcadlovka za 10 tis. není žádná F1 ve fotoaparátech. Až k tomu přihodíte 0, tak určitě. Tyto za 10 tis. aparáty budou mít uživatelé běžně k focení, ať to umí či neumí.

doplněno 26.11.14 11:21:

Kdo bude chtít využít potencionálu zrcadlovky, tak je využije. Kdo nikoliv, zůstane u základu. Solidní kompakt, je dražší než zmiňovaný Nikon 3200.

Otázka je, zdali úplný začátečník co si nechá nakecat, že 30x zoom je dnes standart a nelze se bez něj obejít a nemá základní znalosti o technice fotografování, potřebuje solidní kompakt, nebo pověšenou větší a těžší zrcadlovku na krku.

Samozřejmě, že běžné zrcadlovky budou mít uživatelé ať to umí, či neumí, ale pokud někdo chce poradit, tak mu zrcadlovku nebudu prostě vnucovat, viděl jsem hodně případů kolem sebe, kdy skok rovnou na zrcadlovku způsobil zklamání. Pak je ještě jedna sorta lidí, která si se "závažím" na krku připadá IN a těm nepomůže nic *smich*

Nikdo zde netvrdil, že zrcadlovka za 10k je F1 ve fotoaparátech, ale není přece takový problém pochopit, co autor tohoto příměru chtěl vyjádřit :-D

jofa*

Tazatel se naposled zeptal, jestli zrcadlovku Nikon 3200 nebo ve stejné cenové relaci kompakt. Za sebe jsem mu doporučil Nikon. Jinak je jeho věc co si koupí. Bude s tím fotit on a ne já.

Na toto mohu zareagovat jen tak jak jsem to už mnohokrát udělal, konkrétní rady na koupi čehokoliv jsou k ničemu, tazatel sám si musí umět vybrat, pokud je to nad jeho síly, tak ať si radši nic nekupuje *smich*. Lze poradit co je důležité na co si dát pozor, ale konečné rozhodnutí musí být vždy na něm. Já a hejkal jsme doporučili začít něčím jednodušším, což pro člověka který chce začít si myslím platí obecně, nejen ohledně fotografování *smich*

dbednarik*
hodnocení

Pochopil jsem že ultra zoom je jen drobné + když se doma právě nudíte a chcete se podívat co dělá sousedka vedle v baráku :D Místo zrcadlovky pudu teda do kompaktu... ale to je další otázka na vás jestli s vyměnitelným objektivem nebo ne... Uznal jsem že každý by měl začínat od h***a tím však nechci říct že kompakt za pár tisíc bude špatnej ;) ale vzhledem k tomu že bude sloužit jako muj první učící prostředek u kterého budu na začátku nesmyslně mačkat tlačítka si myslím že to bude rozumná volba :) V rozmezí 6-8 tisíc najdu něco solidního na začátek a pak někdy za hodně desítek let si koupím F1 ;) :D

doplněno 26.11.14 18:39:

Tak jsem vybral dva pro mě nejlepší fotoaparáty :)

Nikon coolpix p600

Nikon coolpix p530

:) každý má něco do sebe... hodně se mi líbí na p600 výklopný displej ale zase cena a ten přehnaný zoom mě znervozňuje :D

Co myslíte? mám se teda rozhodnout sám nebo by jste mi dokázali říct který má těch kladů víc? :)

Sám bych asi zvolil p600 :) děkuji...

Přiznám se, že jsem se díval tak nějak průběžně a líbí se mi spíše Panasonic Lumix DMC-FZ72Má možnost formátu RAW + možnost externího blesku!Expoziční režimy a scény (přednastavení aparátu) mají podobné s P600. U Nikonu se mi líbí možnost nastavení dioptrické korekce - pro lidi, co mají brýle dost zásadní věc...Rozdíl pro začátečníka mezi P600 a P530 je spíše cenový... tady bych se klonil na levnější variantu - původní rozpočet jste udával ještě o něco nižší :)

jmlc:

mě se líbí, jak bývá v oblibě brát jako plus RAW, externí blesk, nebo třeba i kovový stativový závit :)

Kdo ze začátečníků zainvestuje do externího blesku ke kompaktu? Kdo ze začátečníků začne opravdu užitečně využívat RAW? Kdo je takové prase, že za životnost fotoaparátu dokáže strhnout stativový závit?

*smich*

doplněno 26.11.14 19:26:

A přesto to bývá v recenzích zdůrazňováno jako velikánský klad, nebo u fo´táků co to nemají jako velikánský zápor:

To je taky jeden z důvodů, proč recenze nečtu, nelze si podle nich vybrat *smich*

Mnohokrát jsou tam zmiňovány, zveličovány, haněny, zcela bezpředmětné 3.14čoviny.

njn, pravda...

hodnocení

0x

Zdravím. Osobně dávám přednost zásadně zrcadlovce a focení ve formátu RAW, ale občas si při výšlapu na kole vezmu do kapsy malý kompakt (kdyby náhodou). Není potřeba investovat těžké peníze do supervýkonné zrcadlovky, ale kompakt (pokud vás focení chytne) vás díky zvyšujícím nárokům rozhodně brzy omrzí. Různé obchody a to i internetové nabízejí v akcích dobré zrcadlovky se základním objektivem (18 - 55). Na Aukru či bazarech se dá dokoupit objektiv vhodný na focení v exterierech a dají se na ně použít nejrůznější filtry či sluneční clony. Po svátcích bude nákup ještě výhodnější a rozhodoval bych se také podle finanční dostupnosti komponentů. Dobré je obrátit se na nějaké foto fórum a hlavně se pídit po informacích. Kompakt je dobrý začátek, ale než dát za něj sedmičku, raději dva litry připlatím a koupím dobrou zrcadlovku se základním objektivem a později pořídím použitý objektiv 18 - 200.

doplněno 26.11.14 20:10:

PS : Úplná bomba by byla, kdyby jste se dal do kupy s nějakým zkušenějším fotografem a vyzkoušel si s poradou kompakt i zrcadlovku a hlavně veškeré dostupné možnost v různorodém prostředí s proměnlivými světelnými podmínkami (exteriér, interiér, jasno, oblačnost, mlha, sníh, stíny, jednotlivé objekty i scenérie, pohyb, práce s clonou, časem, ISO a přednastavenými režimy...).

2kedar*
hodnocení

0x

Dnes se každý honí za Megapixely a teleobjektivy...

Zkusil jste se někdy podívat na fotografie pana Josefa Sudka.?

A hlavně..! Zamyslel jste se nad tím, jakou "špičkovou"technologii tenkrát používal.?

Ten chlap tahal s jednou rukou velikou "kisňu"se stativem kolem celé Vltavy (a nejen tam)

a k tomu ještě spoustu jiných věcí, jako skla na které se tenkrát fotilo a nejen to.

Měl možnost jedné jediné expozice.!

Zvládl to dokonale.!

My můžeme dnes "vyplácat"i tisíc snímků na jednu hloupost a stejně to nemá ten náboj a

tu sílu. Je to o kompozici a o myšlení.

Panem fotografem se musí člověk zkrátka narodit. Já fotím půl století a nedovoluji si říct,

že jsem někdy vyfotil něco zásadního. Taky se nebudu montovat do sochařiny, architektury, když jsem tak maximálně něco zpatlal z plastelíny.

Je to na Vás.

fotopraha.com/...

Naprostý souhlas, ale i ten Saudek se učil pracovat s dostupnou technikou. I tazatel se vlasně snaží dopídit s čím ZAČÍT a třeba z něj vyroste nový Saudek (kéž by). Též fotím poměrně dlouho a když se mi fakt povede jeden snímek z pěti set, jsem spokojený.

doplněno 26.11.14 20:18:

Omluva za komolení jména pana Sudka.

2kedar*

S tím povedeným snímkem je to pravda.!

Taky chodím hodně venku a snažím se... Jenže pak příjdu domů a podívám se na dispozici a...

"Ono to není Ono".

Prostě člověk se s tím musí smířit. Buď to má v genech, nebo jak bych to řekl.. nebo se může snažit, jak chce,

ale nikdy z něj "Pan fotograf" nebude.

Možná na to má vliv i jakási autocenzůra, která mi sama řekne - "Tak tudy cesta nevede".

2kedar*

"Sudek... Saudek..."

Jeden byl a jeden stále je špička ve fotografii.

A to v podstatě té klasické.

Takže mnoho práce s negativem a s nejistým výsledkem.

Dnes se s tím nechce nikdo párat. Je to možná chyba.

za svých mladých let jsem se párkrát setkal na zastávce s tímto pánem cs.wikipedia.org/...

Ve světě je nyní po své smrti známý a uznávaný - my si mysleli, že to je vagas, bezdomovec, humáč... jak to ještě slušně napsat...

Všichni se ho štítili a báli.

Fotil na foťáky, které si vyrobil - třeba i z ruličky toaletního papíru...

2kedar:

myslím že je to chyba a velká, už jen to že člověk musel fotit s pocitem že musí udělat úplně všechno aby to vyšlo, protože výsledek nebyl hned vidět.

2kedar*

V tomto právě takové lidi (právem nazývaných umělci) obdivuji.

Začínal jsem fotit někdy ve svých deseti letech, na stroj, co mi věnoval děda.

Byla to stará Leica... Ovšem fotilo to nádherně.

Pak jsem prošel stádiem "sovětských" fotoaparátů a taky nemůžu pominout

Flefaretu 6x6.

Všechny měly své plusy i své mínusy.

Když se fotilo na kinofilm, pak byl větší šum, pokud to bylo na Flexaretu, tak to bylo taky o něčem jiném.

Každý ten foťák byl vlastně stavjený na něco jiného.

Jeden na krajinky, jiný na portréty.

Dnes se prodávají stroje.. "Vše v jednom" a každý, kdo si to koupí, tak si myslí, že z něj bude za pět minut

fotograf. NEBUDE.!

S tím se musí člověk prostě narodit.

Osobně fotím dobře deset let, začal jsem obyčejným kompaktem Kodak, pak ultazoom Fuji, ted mám zrcadlovku Nikona, dvě skla a že by mě vyšla pěkná fotka z pěti set kousků, tak to ani náhodou. Možná tak jedna dobrá, nebo lépe řečeno lepší fotka tak ze dvou ze třech tisíc. Často si tu čtu rady pánů bmbx a martincakl plus tisíce rad od jiných fotografů kteří vědí vo co jde a je to asi jako se vším jiným. Čím víc toho "umím" tím více zjišťuji, že vlastně nic neumím.

dbednarik*
hodnocení

to já co fotím na telefonu udělám dobrou fotku jen málokdy :P hlavně s telefonem není chuť moc fotit protože si dělá někdy co chce nastavuje si jas a vše jak se mu zachce a i rozlišení mi jednou sám přešoupnul na 5Mpx :D Jinak tohle je moje hodně oblíbená fotka která pro mě moc znamená :)

Výběr fotoaparátu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]