Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dnes se už nevyrábí hifi- věže?

Od: hifik odpovědí: 12 změna:

Zdravím vás,

tak mi po letech, celých 14 letech odeška na věčnost hifi věž sony rxd 7, už na ní nefukguje x věcí a myslím, že právě nadešel čas koupit si novou.

Dal jsem se do hledání a co jsem nezjistil - takové podobné hifi věže pro domácí použití se již NEVYRÁBĚJÍ ! Žasnu, jak může být něco takového i v kapitalismu možné, nicméně možné to asi je.

Dnešní přístroje jsou totiž výrazně levnější, obsahují výrazně méně funkcí a vůbec již kazetovou mechaniku a například 4-pásmové reproduktory jsou pro dnešní dobu asi sci-fi.

POTŘEBOVAL BYCH OD VÁS PORADIT, jaký přístroj může takové staré sony nahradit. Používáme jej v rodině hlavně na poslech CD, kdyby se to dalo propojit i pro ozvučení televize, byl bych rád. Mám i sólo zařízení pro 3D-Blue Ray, které ale používám akorát na některá DVD, jinak moc využívaný není (spíš vůbec).

Může mi někdo poradit, c omám koupit?

Díky všem za pomoc k tématu. Pepa

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ben®
hodnocení

2x

Dobrý den, máte pravdu, že sehnat nového "hifíka"klasických rozměrů už moc nejde. Ale, hlavně záleží na tom, jak jste náročný posluchač a jaké jsou Vaše finance. Takže, nemá asi význam pro náročnějšího "hifistu", aby si kupoval "plastová udělátka". Je třeba zaměřit se na věž sestavenou z jednotlivých komponentů - zesilovač, CD přehrávač, tuner, gramo a reprobedny.

Dnes se už moc nepoužívá výraz Hi-Fi, ale spíše výraz High-end (a podle toho se to dá vyhledávat).

Jinak potom už je výběr velký a stačí si vybrat vhodné a k sobě pasující komponenty (a nemusí být vše od jednoho výrobce). Doporučuji vybrat si kvalitní reprobedny (klidně za polovinu plánovaného rozpočtu), zřejmě sloupové (podle velikosti místnosti) a k nim zbytek. A také si projít internet, kde jsou fóra a rady. Zdravím!

doplněno 23.11.14 15:04:

hifik - ale, Vy vlastně máte reprobedny v pořádku a kvalitní, ne? Tak si podle jejich parametrů dokoupit jen zesilovač a CD-player. Tuner možná být nemusí a gramo (pokud nemáte LP) také ne. Pokud to má být na kvalitní poslech hudby, tak bych do domácího kina nešel - to je takové "allinone". A zesilovač s CD-playerem za tyto peníze pořídíte.

doplněno 23.11.14 15:10:

mall.cz/... mall.cz/...

hifik
hodnocení

tak high end je zcela mimo můj rozpočet - tenkrát mě stála 14000, nyní do toho můžu dát max. tak 12000, takže asi nic neseženu. Nebo koupím domácí kino, 1000W výkonu by mělo stačit a bude to i Blue Ray s BD. Není to to nejlepší rešení v současnosti?

host*
hodnocení

1x

píšete: vůbec nefunguje DO,... Nejvíce mě štvou ty tlačítka, často i vůbec na stisk nereagují.

DO si můžete nechat opravit v dobrém servisu, nebo pokud už si opravdu nevíte rady a chcete celou věž kvůli DO vyhodit, můžete si ovladač vyzkoušet nebo zkusit opravit sám.

Vyzkoušení DO: zapnete si rozhlasový přijímač na střední vlny (tedy AM). Nejlépe rádio s vnitřní ferritovou anténou (na webu najdete i jiné metody vyzkoušení). Ovladač DO přiblížíte k rádiu a stiskáváte postupně tlačítka. Po stisknutí by rádio mělo vydávat krátké zvuky znící asi jako "trrrr"

Oprava, nebo spíš vyčištění: po otevření víčka krytu baterie vyndáte články (baterii) a možná tam, nebo na krytu najdete nějaký šroubek, který odšroubujete. Pak se nad rozprostřeným bílým nebo světlým ručníkem (aby vám cokoliv do vypadne, spadlo na ručník a mohl jste to snadno najít) snažíte opatrně DO rozlousknout, sundat kryt. Pak se vám to rozpadne například na zadní kryt, přední kryt, desku s plošnými spoji a měkký gumový plát s tlačítky.

Plošný spoj je možné vyčistit nakapáním přiměřeného množství co nejčistšího lihu, například ISOPROPYLALKOHOLU, v nouzi i běžného denaturovaného lihu, štětečkem nebo čistým, měkkým, už opotřebovaným kartáčkem na zuby, kontaktní plošky na plošném spoji očistíte, případně otřete čistým hadříkem, který nepouští chlupy, nebo ještě jednou pokapete lihem a necháte odpařit.

Gumová tlačítka mají na spodní straně vodivé čudlíky, pokud nejsou poškozené, je možné je také opatrně, aby se nepotrhaly vyčistit lihem. Nakonec ještě můžete zkusit umít přední díl ovladače, ale nejdříve si opatrně zkuste na nejméně používaném tlačítku, jestli váš líh nebude rozpouštět popis na krytu, pak by byl ovladač "slepý" a nevěděli byste, jaké tlačítko mačkáte.

Pak se DO opět sestaví, vloží baterie a znovu přezkouší na rádiu naladěném na střední vlny, nebo přímo na vaší věži.

host:

zkoušet DO na středovlném přijímači je hodně velký anachronismus :-D

V dobách kdy každý vlastní digitální foťák, alespoň v podobě mobilního telefonu, se DO přezkušuje tak, že se fotoaparát namíři na předek DO a při zmačknutí jakéhokoliv tlačítka musí být vidět blikání IR LED. Všechny digitální fotoaparáty jsou totiž citlivé na infračervené záření, přestože na svých snímacích čipech mají filtr, který pronikání IR zabraňuje.

host*

bmbx: díky za radu, i starý pes se může naučit novým kouskům :)

hodnocení

0x

Lepší je tu starou Sony věž opravit, stará poctivá práce se už dnes nevidí, pochybuju, že je tam něco neopravitelného :)

Co to je, nefunguje x věcí? Možná vyšeptaný displej, to bývá problém.

doplněno 23.11.14 14:57:

Nejlepší řešení to není, nejlepší řešení je opravit, pokud chceš své Hi-Fi nahradit domácím kinem, tak asi nejsi moc velký fajnšmekr :-D

hifik
hodnocení

vůbec nefunguje DO, pak při zmáčknutí některého tlačítka jako bych zmáčkl jiné i 10cm vzdálené, dělá si to naprosto cokoliv, cvaká někdy při hraní CD. Sám přenastavuje ekvalizér. Nejvíce mě štvou ty tlačítka, často i vůbec na stisk nereagují. Nicméně přístroj sloužil dlouho a byl často využívaný, takže asi by měl jít do důchodu, asi ho nahradím domácím kinem, takovým nějakým: mall.cz/...

Nebo máte někdo lepší nápad? Jde o poslouchání hudby pro fajnšmekry v domácím využívání

Tak zlobení tlačítek je opravdu to nejmenší a proč by měla jít do důchodu? Je to ještě poctivá práce. Jsou výrobky, které se opravdu už v takové kvalitě neseženou a pokud ano tak výrazně dražší, nebo jsou vybaveny "kurvítky"a vydrží tak dva roky.

Já mám Sony věž 22let a jediné na co se chystám je výměna řemínků v kazetové mechanice, ale to mě moc netlačí, kazety už moc nepoužívám :)

doplněno 23.11.14 15:15:

Dálkové ovládání stačí většinou vyčistit, ale pokud to nepomůže, řešení existuje. Vada spočívá v omačkání vodivé plošky na tlačítku, zde je "náhradní díl":

ame.cz/...

hodnocení

0x

Tady mají minivěž s minidiskem, 3CD měničem a kazeťákem ovšem pro fajnšmekry to asi nebude.

hodnocení

0x

možná pomůže moje starší otázka, když jsem řešil něco podobného :)

poradte.cz/...

hodnocení

0x

Lidi, proboha proberte se, nevyhazujte staré dobré a poctivé věci kvůli každé 3.14čovině

souhlas,taky pouzivam veci dokud funguji,nebo se daji opravit.hifi cca pred 15az 20lety ma lepsi parametry nez dnesni,myslim tim nektere bedny,zesilovace apod.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]