Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
jsem elektrikář, ale již dlouho jsem nepracoval v oboru.
Bydlím v panelovém domě a mám původní elektriku (Al vodiče atd.)
Budu si kupovat digestoř a chtěl bych si ji sám zapojit, poradil by mi někdo jak to provést?
Děkuji, pěkný den
2x
ano digestor bude mit zcela jiste zastrcku. Jde mi o to jak udelat tu zasuvku?
Staci kdyz bych natahnul kabel z krabice co je nad kuchyni? Jsou tam myslim 3 krabice nad kuchynskou linkou.
Jaky kabel pouzit? 1.5 ci 2.5?
Nebo jak jinak to pripojeni udelat? Samozrejme to nechci zapojovat na spolecne.
Dekuji pekne
0x
Zásuvku si musíš připravit svoji, ze svého rozvaděče. Tlačítko na starém digestoři spíná jen ventilátor na střeše, neuváženým ustřižením můžeš znemožnit zapínání i ostatním obyvatelům domu.
To tlačítko (na spouštění ventilátoru na střeše) v paneláku v kuchyni, většinou umístěné na stěně, někdy někde možná i na digestoři, je paralelně zapojené k ostatním tlačítkům v bytech nad i pod tvým. Klidně ho ignoruj, nepoužij, zruš, jak je ti libo. Je stejně rozepnuté, teda ustřižené. Ostatním to bude fungovat i nadále. Teda pokud ten ventilátor vůbec funguje.
Dusger tě zřejmě (a správně) varuje před zásahem do společného vedení ve stoupačce
teda v příslušné odbočovací krabici v jádru.
Pokud bys chtěl ale to panelákové tlačítko i nadále používat a přemístit ho do nové digestoře, bude potřebné zapojení digestoře předělat, odpojit-oddělit obvody společné domu a tvého bytu. A poprvé to není bezpečné a kóšer, a podruhé ztratíš záruku...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.