Nejste přihlášen/a.
Zdravím, prosím o radu pomoci vybrat Tv do 10 tisíc. Uhlopříčka nejlépe tak 39"-40" Vzdalenost od obrazovky cca 2,5m.(nejsem si jistý zda není 39" moc ale v obchodech se mi zdají 32"malé a optimalní ty 40". Preferoval bych Smart TV a DVB-S. Dostatečná hlasitost(hůře slyšící) a pozorovací úhly. Zda má smysl připlácet za prodlouženou záruku. Díky za rady.
stirecek:
už jsme to jednou rozebírali, tvé smýšlení o úhlopříčkách je přehnaně megalomanské - nemohu si pomoci
stirecek:
dobře, ale pokud mám určitou pozorovací vzdálenost, tak se taky může stát, že s přehnanou televizí už můžou být patrné pixely, nebo i subpixely a to rozhodně není dobré
stirecek:
nebavím, pokud není dostatečná pozorovací vzdálenost, tak ty pixely lze vidět i na uhlopříče třetinové. Tazatel chce TV pozorovat z 2-2.5 metrů, to je dobré si uvědomit a tebou doporučovaná uhlopříčka je na tuto vzdálenost prostě moc.
tak by to asi chtělo vyšetření u očního lékaře
teď mám před sebou Ful HD 32" a ze dvou metrů je patrný rastr pixelů
Nehledě na to, že je důležité co oko obsáhne, takže pokud je pro pozorování z ruky ideální nějaký rozměr obrázku, tak podle toho je ideální velikost pro pozorování ze dvou metrů, z deseti metrů atd.. V jiném případě se okem plocha neobsáhne a pak na to člověk čumí jak na tenise a musí pohybovat hlavou, aby mu něco neuteklo
Já mluvil, o rastru obrazovky, ne o kvalitě obrazu
Stačí jednoduché počty, pro nevnímání jednotlivých prvků se pro fotografii pozorovanou z 30cm považuje minimální počet na palec 300, pro stejné vnímání 32" obrazu musím mít minimálně ty dva metry - z této vzdálenosti si mohu dovolit tak 5x menší DPI pro stejný vjem, kolik má tvoje TV pixlů na palec? Ale opravdu pixlů, ne subpixlů.
doplněno 17.11.14 20:08:Jak vědecky? Pokud chce někdo poradit, jakou TV koupit když bude mít pozorovací vzdálenost kolem 2,5m tak mu nebudu doporučovat 150cm uhlopříčku, zvlášť když tazateli samotnému příjde 40" TV optimální
stirecek:
myslím, že v tomto nemáš pravdu, vše má své meze, vše je nějakým způsobem optimální i velikost zobrazovací plochy vs. pozorovací vzdálenost. Jo muže být pěkná frajeřína mít TV přes celou zeď, ale pokud bys chtěl něco sledovat tak by sis obraz stejně zmenšil a zbytek by fungoval třeba jako proměnná tapeta
stirecek:
...proč se dělají 60" TV?...
Protože se na ně nebude čumět z 1-2m, protože na ně může čumět i víc lidí a logicky z větší vzdálenosti, na ty účely se zatím používají projektory, které mají jednu velkou a neodstranitelnou nevýhodu musí se promítat na bílou plochu. Takže pokud chceš mít černou jako černou tak musí být zhasnuto i kdybys měl neomezeně výkonný projektor
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.