Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výběr TV

Od: norbert odpovědí: 13 změna:

Zdravím, prosím o radu pomoci vybrat Tv do 10 tisíc. Uhlopříčka nejlépe tak 39"-40" Vzdalenost od obrazovky cca 2,5m.(nejsem si jistý zda není 39" moc ale v obchodech se mi zdají 32"malé a optimalní ty 40". Preferoval bych Smart TV a DVB-S. Dostatečná hlasitost(hůře slyšící) a pozorovací úhly. Zda má smysl připlácet za prodlouženou záruku. Díky za rady.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

stirecek*
hodnocení

1x
Ono i těch 100 cm je málo. Na takovou vzdálenost je ideální 140-150 cm, ale zase vás limituje cena.
doplněno 16.11.14 19:47: Mám 117, klidně mohla být větší. Mojí mamce se zdála velká, skoro se nechala v obchodě přemluvit na levnější 100 cm s nižším rozlišením. Tak jsem ji hned na netu koupil tu samou co mám já. Balík ji přivezli, aniž by to cekala. Nyní děkuje bohu, ze si nakoupila tu menší a říká, ze by klidně mohla byt ještě větší. Mnoho lidí počítá úhlopříčka x vzdálenost, ale to platilo u crt 50hz obrazovek. U full rozlišení není vzdálenost nijak limitovaná.
norbert
hodnocení

To má být ironie? Nebo co? 106 max větší ani náhodou.

stirecek:

už jsme to jednou rozebírali, tvé smýšlení o úhlopříčkách je přehnaně megalomanské - nemohu si pomoci :)

stirecek*
Když vidím, za jaké ceny se to dnes nabízí, proč ne :) Je hřích kupovat malou :)

stirecek:

dobře, ale pokud mám určitou pozorovací vzdálenost, tak se taky může stát, že s přehnanou televizí už můžou být patrné pixely, nebo i subpixely a to rozhodně není dobré *smich*

stirecek*
Ale to se bavíš o třímetrové úhlopříčce :)

stirecek:

nebavím, pokud není dostatečná pozorovací vzdálenost, tak ty pixely lze vidět i na uhlopříče třetinové. Tazatel chce TV pozorovat z 2-2.5 metrů, to je dobré si uvědomit a tebou doporučovaná uhlopříčka je na tuto vzdálenost prostě moc.

stirecek*
Však jsem to psal, ze 60"je ideální pro vysoké rozlišení. Ty pixely nejsou vidět vůbec, to by se musel dívat z 15 cm. Například u me 117 je doporučená vzdálenost 1.8 m.
m.alza.cz/...
doplněno 17.11.14 13:00: Uz jsem to tu psal, ohledně prohnuté TV Samsung 140 cm s rozlišením 4K. Žádný pozorovatelny rozdíl s full hd na stejné úhlopříčce.

tak by to asi chtělo vyšetření u očního lékaře *smich*

teď mám před sebou Ful HD 32" a ze dvou metrů je patrný rastr pixelů :-D

Nehledě na to, že je důležité co oko obsáhne, takže pokud je pro pozorování z ruky ideální nějaký rozměr obrázku, tak podle toho je ideální velikost pro pozorování ze dvou metrů, z deseti metrů atd.. V jiném případě se okem plocha neobsáhne a pak na to člověk čumí jak na tenise a musí pohybovat hlavou, aby mu něco neuteklo *smich*

stirecek*
Když se podíváš zblízka, tak ty pixely jsou sotva rozeznatelné, ne tak z půl metru nebo dokonce ze dvou. Pokud jo, tak by to chtělo za a - pořádnou TV, za b - kvalitní signál. Ono například prima vysílá ve full, ale neni to full, pouze 720p. Něco jiného je eurosport nebo HBO.
doplněno 17.11.14 19:40: Ty na to jdeš moc vědecky. Já jestli se dívám z metru nebo čtyř, žádný rozdíl nevidím. Myslíš ze su slepý? :)
doplněno 17.11.14 20:51: Ono každý si dřív nebo později řekne, ze si měl vzít rovnou větší. Ja jen tvrdím, ze velikost není vůči obrazu limitující. To jsou právě ty peníze...
doplněno 17.11.14 22:16: No jasně, všechno má své meze, ale proč se dělají 60"? Tam ještě meze nejsou... Kamarád má samsung smart 140 cm a dívá se z 1-2.5 m podle toho, kde si sedne. Navstevujeme se, ale i kdyz sedím úplně na kraji, nemám s tím problém. Na čtení netu ideální... Dal za ní okolo 40 tis, dnes ji koupíš za polovinu a neni to ani rok, co ji kupoval. Ja jsem dal dvacet za toho quatrona 117 cm, mám ho třetím rokem. U těch velkých cena klesá rychleji, možná i proto, ze některé modely ještě nemají dvb-t2

Já mluvil, o rastru obrazovky, ne o kvalitě obrazu :)

Stačí jednoduché počty, pro nevnímání jednotlivých prvků se pro fotografii pozorovanou z 30cm považuje minimální počet na palec 300, pro stejné vnímání 32" obrazu musím mít minimálně ty dva metry - z této vzdálenosti si mohu dovolit tak 5x menší DPI pro stejný vjem, kolik má tvoje TV pixlů na palec? Ale opravdu pixlů, ne subpixlů.

doplněno 17.11.14 20:08:

Jak vědecky? Pokud chce někdo poradit, jakou TV koupit když bude mít pozorovací vzdálenost kolem 2,5m tak mu nebudu doporučovat 150cm uhlopříčku, zvlášť když tazateli samotnému příjde 40" TV optimální *smich*

doplněno 17.11.14 21:09:

stirecek:

myslím, že v tomto nemáš pravdu, vše má své meze, vše je nějakým způsobem optimální i velikost zobrazovací plochy vs. pozorovací vzdálenost. Jo muže být pěkná frajeřína mít TV přes celou zeď, ale pokud bys chtěl něco sledovat tak by sis obraz stejně zmenšil a zbytek by fungoval třeba jako proměnná tapeta *smich*

doplněno 17.11.14 22:28:

stirecek:

...proč se dělají 60" TV?...

Protože se na ně nebude čumět z 1-2m, protože na ně může čumět i víc lidí a logicky z větší vzdálenosti, na ty účely se zatím používají projektory, které mají jednu velkou a neodstranitelnou nevýhodu musí se promítat na bílou plochu. Takže pokud chceš mít černou jako černou tak musí být zhasnuto i kdybys měl neomezeně výkonný projektor *smich*

9gavax

Mám před sebou zrovna teď 40" monitor(TV) s rozlišení 1080p a dívám se na něj asi s 50cm. . Dělám něco špatně?

Mě to daleko více vyhovuje, než malý 24" monitor, co jsem měl dříve.

kangaroo*
hodnocení

0x

Ještě by měla umět DLNA :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]