Nejste přihlášen/a.
Ahoj,chci se zeptat scháním nějáký multimetr tak do 1000kč.akorát se chci zeptat zda existuje nějáký automatický protože u klasického jsem vždy omylem nastavil špatný rozsah a shořel,nebo aspon aby měl proti takové blbosti nějákou pojistku.ještě poslední věc co bych chtěl aby multimetr uměl měřit do 400v.zatím mám nějáký za 200kč a bojím se ho dát vůbec do zásuvky(made in china)
Já mám tenhle:
ges.cz/... už rok a na běžné použití stačí, jen ten rozsah si musíte nastavit správně.
Jinak kvalitněší s aut. volbou rozsahu doporučuji tento:
doplněno 13.11.14 19:51:Ano, je automatický, ale automatické je nastavení rozsahu. Žádný multimeter neumí číst vaše myšlenky. Vy sám si musíte vybrat, jestli chcete měřit proud, napětí atd.
můžete my prosím teda něco vysvětlit,proč tam píšou že ten multimetr je automatický ale přitom tam ko kolečko pro nastavování pořád má.bez toho to asi nejde že?
Multimetr není věštící koule, zkrátka můsíte vědět co vlastě chcete rámcově měřit - znát alespoň rozdíl mezi napětím, proudem, odporem.
Ono když nastavíte multimetr na proudový rozsah a chcete změřit jesli jde "proud"do zásuvky, tak je jasné že to pěkně šlusne... Proti tomuto není ochrany (ikdyž je tam většinou tavná pojiskta)
Jinak většina multimetrů (schopnějších) přežije připojení síťového napětí např. při měření odporů/kapacit... a pod... Výrobce stím trochu počítá že se omylem někdy ve spěchu stane...
Každopádně ty levné multimetry to prostě nedají, shoří, na display se pak zobrazují nesmyslé hodnoty... a pod...
doplněno 13.11.14 20:17:V manuálu k přístroji se většinou o ochraně před tímto zacházením najdete zmíňku... před koupí projít net...
Jinak mám na domácí měření gme.cz/... , prozatím spokojenost..., párkrát se mi dostalo síťové napětí při měření odporů... přežil...
Za mě UT70B. Ale hlavní je umět s ním měřit - a to bezpečně jak pro tebe tak pro něj. Jestli si neumíš dát pozor na nastavený rozsah, tak si nakup bednu 1A pojistek a měř jen na bezpečném napětí (on ten DMM pár voltů přežije i na odporovém rozsahu).
Jak píše @zajixxx, lepší multimetry na odporovém rozsahu přežijí i 230+ V, ale rozhodně je pitomost na to spoléhat a nedávat pozor! Pracuj s každým DMM tak, jako by žádnou ochranu neměl!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.