Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jaký použít vypínač varné konvice při opravě?

Od: wendos odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

rozebral jsem doma varnou konvici, odešel vypínač, mám ho změřený. Jde vypínač nějak nahradit? Celý se rozsypal.

Poté bych se chtěl zeptat, jak vlastně funguje vypínání konvice? Co dá povel k vypnutí a jak je možné, že vypínač sám přepne, čím je ovládán?

Děkuji

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Je to na principu bimetalu. Dávat jiný vypínač, než použitý v konvici se asi nepodaří instalovat. Konvici vzít a vyhodit. Toto se fakt neopravuje.

doplněno 11.11.14 22:37:

Bimetal nemusí být zákonitě ve vypínači. Některé ho mají umístěny mimo a nechanicky spřažen s vypínačem.

hodnocení

2x

různé konvice mají různé mechanismy, pokoušel jsem se taky jednou opravit konvici, ale když jsem zjistil, na jakém malém kousíčku umělé hmoty závisí to, zda konvice pracuje či ne (že může dojít i k samospuštění), tak jsem koupil raději novou, než bych to tam dal zpátky do konvice (spínač)

proto konvici odpojujeme vždy ze sítě a nebo sundáváme z podstavce

doplněno 09.11.14 22:02:

vypínání snad řídí termostat, jako u obdobných přístrojů, ne?

hodnocení

1x

Vypínač je ovládán bimetalem, nelze nahradit, neboť bimetal je navíc zahříván vodní párou a to se provedením liší dost podstaně mezi jednotlivými modely. Pokud mechanicky funguje (lze jej zmačknout a zůstane zaaretován) tak by možná stačilo jen očistit kontakty. Jinak vyhodit, těžko někde získáte originální vypínač.

hodnocení

0x

Jedině z jiné konvice stejného typu, co nefunguje z jiného důvodu. Nebo zkusit prodejce náhradních dílů, ale moc šancí vám nedávám a bude to nejspíš stejně drahé jako nová konvice.

wendos
hodnocení

Děkuji nevěděl jsem, že je vypínání konvice ovládáno bimetalem, který je ve vypínači.

buss
hodnocení

0x

Máte dvě možnosti, buď spínat natvrdo a po uvedení do varu konvici odstavit ( co u jedné používám), nebo vyhodit a koupit novou. Cena některých do 200 Kč.-

jir1*

Propojit natvrdo z preventivních důvodů nedoporučuji. Může ji použít osoba neinformovaná a shodou událostí by vám mohl vyhořet dům.

jir1:

konvice mají a musí mít ještě jedno jištění a to z důvodu selhání spínače, zapnutí konvice bez vody protože spínač pak nemusí vypnout - bývá ohříván párou. Takže v konvicích je ještě jeden bimetalový spínač na vyšší teplotu ohříván přímo od topného tělěsa, nebo nevratná tepelná pojistka. Tím vším se nebezpečí vyhoření minimalizuje, ale přesto se to stává, ale to je způsobeno levnými nekvalitními výrobky, kde to nebezpečí je i když na první pohled funguje vše i ten spínač :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]