Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
rád bych koupil rodičům kombinovaný sporák, ale obávám se, že by to mohlo vyřážet pojistky.
Vím, že elektrika se dělala nová, ale nvm jak je to s okruhama a tak se bojím, že by to mohlo dělat problémy.
Z el. spotřebičů je tam sice jen pračka, ale stejně. Můžete mi prosím poradit, jak se dopočítám toho, abych si byl jist, že provoz el. trouby bude bezproblémový? Hned u toho místa je klasická zásuvka, terou bych využil.
Děkuji
Vasek
Jedná se tedy jen o el.roubu. Standard v nové instalaci je pro troubu samostatný okruh - zásuvka s vlastním jištěním 16A. Funční to ale bude zapojené v jakémkoli okruhu s jištěním 16A to té doby, než na tom stejném okruhu bude připojeno více zařízení s větším odběrem (myčka, konvice, mikrovlnka...). Chce to tedy zjistit co je na daný okruh zapojeno. Doufám že se nejedná o nějakou speciální troubu co má třeba 3 kilowatty.
Klasické trouby mají poměrně často příkon nad 3 kW, kolem 2 kW berou ty malé kombinované mikrovlnky s pečením.
Ale trouba většinou nepeče současně všema topnýma tělesama, takže uváděný maximální příkon neodebírá.
Pokud je instalace vpořáku a zásuvkový obvod je jištěný jističem 16A, pak by problém být neměl. (jmenovitá hodnota jištění neznamená, že právě při 16 A jistič vypne, k vypnutí by došlo při cca 23 A, takže zásuvkový obvod zvládne teoreticky cca 5,5 kW.)
Pokud je v kuchyni u sporáku zásuvka, je možné, že je to zásuvka právě pro sporák. To zjistíte celkem jednoduše - vypnete jistič této zásuvky a zjistíte, zda je bez napětí ještě jiná zásuvka. Pokud by se jednalo o samostatnou zásuvku pro sporák, pak není co řešit.
V opačném případě je potřeba dát pozor na přetížení - tedy pokud do jednoho zásuvkového okruhu zapojím třeba troubu a myčku, a oba spotřebiče mám zapnuté, už musím počítat s tím, že bych současně do téhož zásuvkového okruhu neměl zapojit ještě vysavač, varnou konvici a žehličku.
Nejsu žádný elektrikář ti vám doporučí samotný okruh ale trouby mají vesměs 2Kw a jestli máte novou elektriku tak tam máte určitě cyky3x2,5 a 16A jistič a to utáhne i stou pračkou dohromady.Teď se do mě pustí odborníci že 16 jistič udrží +-3,7Kw adt.(asi se nestane že půjdou na plný příkon) já bych se toho nebál
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.