Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Akumulator pro FTV

Od: nickp odpovědí: 11 změna:
Poradte nejaky akumulator pro fotovoltaiku. Nejlepe bezudrzbova, ale nebude mi vubec vadit ani udrbova. Cena do 8 tisic, s co nejvetsi kapacitou a kvalitou. Prozatim by byly 3 panely po 250W a autoalternator o vykonu 12V 70A s benzinovym motorem upraveny na plyn(bioplyn). Vyuziti celorocne pro par spotrebycu. Pozdeji dalsi tri panely, a celkova denni spotreba cca.2kW.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

0x

pro snadnou manipulaci si kup tak40 - 60 Ah 12V,pokud bude třeba větší kapacita,lze ji později doplnit serioparalelním zapojením.Mám značné zkušenosti z chalupy,kde nebyla elektřina a vozili jsme traktorovou baterii nabíjet tři kilometry.

JABRAKA

hodnocení

0x
Autobaterie údržbová nebo neúdržbová, je naprd - 3 roky provozuji solární elektrárnu. Autobaterie výdrží 1-1.5 roku a to ještě za podmínek, že se nebude vyvíjet pod 80% kapacity... Desky se rychle rozpadají a velmi rychle odejde. Pokud chceš koupit kvalitu a výdrž, tak jedině LiFePo akumulátory - sice stojí hodně, ale výdrž je přes 7 let. Pokud nechceš měnit každý rok.

LIFEPO jsou sice dobré akumulátory, ale jednoduchým výpočtem mi vychází pořád lépe normální autobaterie...

LIFEPO 12V 4,5Ah = 2600,-Kč. Takže 45Ah bude stát 26000,-Kč a životnost třeba 10let.

Autobaterie 12V 45Ah = 900,-Kč.

Životnost třeba 1rok, za 10let si koupí každým rokem novou a má to stále o 17000,- levnější...

Nehledě na to že nikdo neví co bude za 10let a jestli ho to bude stále bavit dobíjet.

To musíš koukat nějak špatně, články 100Ah se dají sehnat kolem 3000kč/kus a potřebuješ 4.

Pokud ano, tak to mění situaci.

Vycházel jsem z tohoto

Ne to ne, to jsou špatný - takovýto například eskutr.cz/...
A je potřeba počítat s tím, že lifepo se dají vybít do 15% své kapacity aniž by se poškozovali. Když takhle budeš cyklovat i autobaterii, tak do 1 měsíce je po ní. Stačí jednou vybít pod 60% a desky se tak rychle bortí, že už bude mít maximální kapacitu tak 90% z původní. A to stejné s akumulátory přímo pro fve, 100ah stojí kolem 4000kč, ale výdrž je kolem 2 let. Nejlépe prostě vychází lifepo, je potřeba ale větší investice. + drží napětí pořád stejné do úplného vybití - omlouvám se za chyby, píšu z mobilu.

rv*
hodnocení

0x
Lifepo, ale kdyz je nebudete hlidat (prebiti, hluboke vybiti, balancovani), tak je znicite.
Tak mozna nejdriv starou autobaterii a az za rok odejde, tak
Lifepo.
nickp
hodnocení

A co tyhle autobaterie-pktechnik.cz/... potreboval bych dve na 12V a maji az 700 cyklu pri 80% vybiti. Kdyby jsem cykloval na 50% tak by jsem mel pres 1 kW a jeste jeden rezervu. Na lithium by jsem musel mit na 1kW 160Ah akumulator a uz by jsem nemel rezervu. Ale stale co to pocitam to vychazi lip nez Pb. A navic by bylo lepsi mit akumulatory v obytnem prostoru, nez neco vymejslet na akumulatory venku.
rv*
Vyzkousejte to na necem levnejsim. Pak pokud na to ma bezet cela domacnost, pocitejte s 48V systemem, ktery budete uz jenom rozsirovat na aspon 3kW v panelech a na zimu dalsi zdroj - centrala, CEZ. To, co pouzijete na 12V systemu dal uz vetsinou nevyuzijete (menic 12V / 230V), tak at v tom neutopite moc penez.

Ano tady má rv pravdu, pokud chcete začít s FVE. Koupit jeden panýlek 20W, jednoduchý regulátor a autobaterii 45Ah a rok testovat co jak vydrží, pročítat fora a potom se podle toho rozhodnout co pořídit dál. Hlavně né, že nakoupíte 1KW panely, 400Ah AUTObaterie... Největší chyba.

jups
hodnocení

To uz jsem splnil mam40W panel a 20 Ah lifepo4 mam to od cervna. Cele me to stalo kolem 5k. Celou dobu jsem stim napajel notebook, jen mne zajimalo jestlu se vyplati jit opet do lithia ve vetsi kapacite nebo olovo.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]