Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny. Obracím se na vás s prosbou zda-li existuje vypínač kombinovaný se zvonkovým tlačítkem ( přepínací klapka se vrací do původní polohy. Potřebuji zapojit světlo na WC a ventilátor. V místnosti není místo na dva vypínače nad a nebo vedle sebe. Nechci spouštět ventilátor pokaždé když rozsvítím. Díky za rady.
Už jsem podobnou věc vyráběl - stačilo na to tavné lepidlo a celoplošný vypínač "lustrák". Pod jednu "páčku" jsem nalepil pružinu z propisovačky a v krabici udělal ďůlek, aby se ta pružinka nesmekala. Chce to spíš mělkou krabici a obyčejný celoplošný vypínač, třeba do Tanga by se to cpalo hodně blbě.
Další možnost je složit si takový vypínač+tlačítko z přístrojových vypínačů.
Dobrý den, a nešlo by to vyřešit použitím dvojitého vypínače? Jedno tlačítko na světlo a to druhé na ventilátor - vše v jedné krabici. Zdravím!
doplněno 01.11.14 18:03:Potom snad nějaký kutilský zásah do toho vypínače a proti druhému tlačítku (na ventilátor) umístit pružinu, která překoná vypínací polohu.
doplněno 01.11.14 18:25:Myslím, že bezpečné to bude - nebudete zasahovat do elektřiny, ale jenom pružina vykoná stejnou práci, jako prst z druhé strany tlačítka. Ale, půjde to zapínat více ztuha, čímž se zase hezky rozpozná tlačítko světla a tlačítko ventilátoru.
doplněno 01.11.14 19:26:ovczaak - tak vložte odkaz na to dvojité tlačítko (já jsem ho nehledal). Ale, snad je to tak, jak píše kolega @bmbx. Ovšem, jestli to nebude mít vliv na životnost kontaktu (jeho možné ulomení).
Šlo by to řešit dvojitým vypínačem, ale mám tam relé a to mi zajistí aby neběžel ventilátor až do doby než si na jeho vypnutí vzpomenu
ten ventilátor nemá časovač na zastavení? P.S. je to stejně divný tohle řešit když to skoro nic nežere, aby to nejelo pokaždé se světlem...
Nějak se s tím budu muset porvat. Asi zvítězí jak navrhujete hrubé násilí. Snad to dobře dopadne. Dřív to bylo docela běžné že se vypínač kolikrát nedal zapnout protože se vracel do výchozí polohy. Dnes to všechno funguje a to je ten problém. Nápad s pérkem není až tak marný. Sbohem bezpečnosti práce ale asi to tak vyrobím. Díky za radu.
Ono lze přiohnout přímo kontakt vypínače a pak se začne vracet i bez přidané pružiny, ono to v těch "tlačítkových" vypínačích je takto řešeno z výroby. Žádná přídavná pružina, žadný větší mechanický odpor.
Znovu opakuju, stačí trochu ohnout pevný kontakt směrem k pohyblivému a je hotovo, žádná přídavná pružina není potřeba.
On asi nikdo z vás neměl rozebran "kolébkové" tlačítko, žádná přídavná, vratná pružina navíc tam prostě není, ale pokud vás baví něco dělat složitě, tak tomu se meze nekladou
Je to otázka asi 20 vteřin
Dobrý večer,a proč tam nedáte tento dvojitý vypínač lseshop.cz/...,vedou vám do toho stávajícího vypínače kabely pro světlo a zvlášt pro ventilátor?
před lety jsem řešil něco podobného,udělal jsem to nezávisle,k ventilátoru jsem dal infra čidlo na pohyb,nastavil jsem ho tak aby fungoval pouze za tmy a nastaven na dvě minuty chodu,funguje to asi 3 roky OK a následovně,otevřu záchod,zapne vetilátor,rozsvítím si a případně sednu,za dvě minuty ventilátor vypne a mám klid,za světla nezapne,po dokončení potřeby při odchodu zhasnu a chytí mě čidlo,dvě minuty větrá a vypne
Jedno to není, stačí koupit buďto dvojité tlačítko a jednu pružinu vyndat, nebo dvojitý vypínač Ř5 (lustrák) a tlačítko 1/0, z tlačítka vyndat pružinku a umístit ji pod jednu páčku vypínače, ohnutím plíšku se ničeho nedocílí, ten je ohnutý z důvodu mžikového rozpojení obvodu. Na nastavení doběhu ventilátoru lze použít časovač který se obvykle vejde pod vypínač (v případě KU68 a hlubší) jako například CS 3-4 nebo SMR-T
dneska jsem potřeboval řešit stejnou situaci a nakonec jsem na ebay objednal hygrostat za 70,-kč, tak uvidíme jak bude fungovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.