Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, před týdnem jsem si koupil Lumii 1020. Vše fungovalo naprosto v pohodě. Fotky dělala pěkný, ale dnes večer jsem zkusil fotit za pouličního osvětlení a fotky jsou naprosto otřesný. Když jsem fotil třeba chodník, tak v pohodě, ale když jsem měl v záběru pouliční osvětlení nebo světla od auta, tak tyto světla naprosto pokazila fotku (viz přiložené fotky a odkaz na onedrive 1drv.ms/... Zkusil jsem natočit i video a výsledek byl hodně podobný (viz odkazy na youtube
Děkuji, Jaroslav Charvát
Normálně to reklamuj jako vadný kus u prodejce s tím že jsi měl další 3 identické telefony v ruce a ani jeden tak nefotí, nicméně ještě předtím bych zkusil smazat aobnovit celý OS telefonu zda to není SW chyba a pokud ne ,s čistým systém hupla na reklamačku, je too asi jediná možnost kterou může user doma eliminovat...
Ne to video je fakt hnus...
Zbytečně moc to řešíte, doneste to do obchodu, řekněte že to chcete poslat na reklamaci a hotovo. Klidně můžete říct, že uplatňujete "rozpor s kupní smlouvou ve lhůtě do 6ti měsíců od převzetí zboží" a že požadujete výměnu za nový kus anebo dobropis. Obchod to pošle do servisu na posouzení, a ti přinejhorším usoudí, že se nejedná o tak velkou závadu aby Vám dali nový kus a radši ten Váš opraví.
Krycí sklo objektivu je sice vyosené, ale ty ukázky spíš vypadají na sklíčko zapatlané a možná i poškrábné. Očistěte, uvidíte, případně reklamujte.
Děkuji za odpověď, sklíčko poskrábané není a špinavé také nebylo, udělal jsem několik fotek a sklo čistil několikrát. Myslím si, že za vadu může právě to vyosení. Čáry od světel nejsou svislé, jsou lehce odkloněné a stejně tak i vyosení sklíčka není ani kolmé ani svislé, ale je lehce posunuté, takže by to odpovídalo i lehkému otočení čar od světel (prostě uvažuju, že kdyby bylo sklíčko vyoseno podle osy rovnoběžné s telefonem, pak by i čáry byly rovnoběžné s hranou s displeje, ale tak to není, sklíčko i čáry jsou lehce posunuté).
Tak to je dobré peklo, nevěřil že se něco takového dostane na trh, zvlášť a kousků kterým říkají vlajková fototřída...
Zlatej ip 4S...
Peklo je jak každý by chtěl fotit, ale jako nástroj používá mobil a od mobilů chce zázraky
Jako pididírkovými objektivy, zakrytými sklíčkem se za takovýchto podmínek, kdy je v záběru množství bodových světel opravdu nelze chtít nemožné.
Na 99% je to tím sklíčkem, ale ne špatnou montáží, ale znečištěním a pokud to takto dělají všechny (dle recenzí) tak je to nevhodný materiál toho sklíčka.
Taky jedna ukázka videa. (od 1 min.)
Já bych to nijak neřešil. Vždyť to jsou pro tyto účely (fotky, videa) stále jen "hračky".
doplněno 31.10.14 14:19:Nejsem expert na telefony, ale tenhle "efekt" je záležitost optiky a pevně věřím, že ne špíny, či jinak zapatlanýho mobilu.
doplněno 31.10.14 14:33:To už jsme ale u difrakce a míry zaclonění a lamel závěrky atd. To již je jiná kapitola.
jofa:
montovat tu jinou kapitolu do problematiky mobilů je poněkud usměvné
dám zde dva záběry pořízené mobilem, první je s čistým sklíčkem a druhý je na pohled také s čistým sklíčkem, jen jsem jej přejel prstem - nic víc
Takže ono to sklíčko nemusí být nutně zapatlané, ale pokud není vyloženě vyblýskané hadříkem, tak to tam prostě bude.
Doporučuji vyzkoušet, ale pro fotografy je to stará známá věc, pokud takový efekt chce umyslně, tak se v nouzi nějaký čirý filtr přejede prstem, pro silnější efekt se doporučovalo prst umastit třeba i trochou másla
bmbx. Jasně tazatel psal, že žádné zapatlané ani mastné sklíčko neměl a čistil jej pro kontrolu jestli to není tím. Jinak žádnou novou kapitolu jsem nezačal, jen naznačil problematiku.
Jenže já zmínil i další možnost, nevhodný materiál sklíčka. To co jsem demonstroval otřením prstu je na sklíčku neznatelné, přitom při focení ostrého světla to udělá hodně. Ta Nokie má hodně velký konstrukční nedostatek, to sklíčko je zároveň s krytem mobilu, to sklíčko nemuže být zcela čisté nikdy, leda by mobil majitel nosil v čistém futrále s vnitřkem ze sametu a každý den jej pucoval pečlivě mikrovláknovou utěrkou. I obyčejný kompakt se zapatlaným objektivem, takovou hrůzu neudělá, neboť nečistoty na přední čočce jsou mimo vzdálenost kdy se mohou zobrazit, ale krycí sklíčko to už na obraz vliv má. Ne nadarmo se říká, že i fotografický filtr na objektivu má negativní vliv na kvalitu obrazu. A u tý nokie bude sklíčko navíc dál od objektivu než je zdrávo, proto jsou ty čáry na krajích obrazu zakřivené.
Proč naznačovat problematiku difrakce světla, míry zaclonění a lamel závěrky , clonu a závěrku mobil nemá a difrakce taky asi zrovna hrozit nebude
Dovolím si tě opravit, 1020 je jeden z mála mobilů, které závěrku mají. A nastavitelná clona je (údajně) ve vývoji.
praivo:
a co ta závěrka přináší pro mobil dobrého? A clonit tak malý objektiv, to pak ta difrakce opravdu hrozit bude. Ne pro nic za nic mají malé kompakty místo clony šedé filtry, které tam zařazuje krokový motorek
Eliminaci zkreslení pohybu při použití krátkého expozičního času (CMOS senzor - čtení po řádcích).
Děkuji za všechny odpovědi a za diskuzi, která se tu rozjela. Samozřejmě, že od mobilu nečekám při focení a natáčení záraky, ale tohle mi přijde jako opravdu velý nedostatek. V některých videích z 1020 jsou čáry podobné, ale v některých nejsou, dnes jsem zkoušel sklíčko čistit vším možným a vždy poté udělal fotku a výsledek byl vždy naprosto stejný, i čáry měly stejný směr. Takže se chci zeptat zda si opravdu nemyslíte, že by to mohlo být tím vyoseným sklíčkem?
Nevím, ale možná by bylo nejlepší jit zpět do prodejny a domluvit se s prodávajícím na vyzkoušení jiného kusu a toho Vašeho ve stejných podmínkách (světla lamp). Moje doměnka ale je, že to není náhoda, že je to je i v jinych snímcích (video). Jinak reklamovat.
doplněno 31.10.14 23:04:Dole noční srovnávací snímky. Že by taky špatné sklíčko !
Ano, prostě slavná Nokia asi použila špatný materiál, když to dělá i kus použitý v recenzi. Pokud vymyslíš jiný důvod, který by mohl být příčinou takovýchto čár, tak sem s ním
Já jsem místo teoretizování předvedl co dokáže otření sklíčka prstem, mám ještě vyfotit detail toho sklíčka, že se jeví jako čisté?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.