Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebuji trochu poradit. Chci zapojit 20 ks Led čipů CREE XP-G Nature White LED Chip 3-3.6V, které při 1500 mA mají výkon 5W. Já potřebuji do nich pouštět 700 mA, (kde mají 3W při 2,9V). Zapojení, je mi docela jasné, ale nevím jaký zdroj koupit, nerad bych koupil něco špatného, či si čipy odpálil. Děkuji za radu
Pro správnou funkci a hlavně životnost LED potřebuješ zdroj proudu. To znamená, že takový zdroj dává trvale nastavenou hodnotu proudu. Klasický zdroj (napětí) , který je stabilizován právě pouze na napětí, ti může LED odpálit.
Výrobců a prodejců je plný internet.
doplněno 28.10.14 12:23:Jdeš na to špatnou cestou.
Ještě se vrátím k zadání. Při 700mA a 2,9V nemůžeš mít nikdy příkon 3w. Výpočet příkonu je ti snad jasný.
Dám příklad. V odkaze máš zdroj, který dokáže dávat trvale 700mA a to od 10V do 43V . To rozpětí je tam právě proto, aby mohl zdroj regulovat. Když se ti mění odpor LED dle teploty, proud musíš zachovat stejný, tak je ti snad logické, že jediné s čím může zdroj regulovat je napětí.
Pro napojení tvé jedné LED diody je nepoužitelný. Regulovatelné napětí je mimo rozsah napětí tvé LED.
doplněno 28.10.14 15:23:Začal bych tím, že bych si nastudoval, co je to příkon.
Pak pochopíš, že hodnoty které uvádíš, nejsou možné.
To jsem právě procházel, ale nějak nevím, jaký vzít, když jsem našel zdroj např. 60W, tak nebylo uvedeno, zda dává těch 700mA, které potřebuji, pokud bylo uvedeno 700mA, nenašel jsem kolik W dává celkem. Chápu dobře, že potřebuji zdroj + nějakej driver (regulátor) či jak se to jmenuje? pokud ano, šlo by alespoň uvést přibližné hodnoty, jaké by to mělo mít, abych mohl vybírat správný?
doplněno 28.10.14 13:26:Ty 3W při 2,9 V a 700 mA udává výrobce, opsal jsem to z tabulky dané led. 1500 mA 3,6 V= 5W, 700mA přo 2,9 V = 3W a nepletu-li se, tak při 350 mA =1W.
Já budu mít čipů 20, takže zapojím sérii, tak aby součet V v serii byl v rozmezí V, které dává zdroj, dle toho udělám potřbný počet větví. Snad to píši srozumitelně, nejsem elektrikář ,
Tak se omlouvám, špatně jsem přečetl hodnoty v tabulce, sekl jsem se o řádek (tam byl uveden jiný výkonnější čip), při 700mA, 3,05V = 2W. 3W jsou při 1000mA a 3,15V. Nepřepočítával jsem si to, tudíž je chyba na mém příjmači
Takže pokud jsem vše správně pochopil, tak mi stačí zdroj, co dává 700mA (jak bylo v odkazu), ale musí mít 40W +20% což bude nějaká 50-54W, a výstupní V budou dle zapojení čipů v sérii, pokud bude dávat např. 20 - 24 V, tak zapojím 7 čipů do série, když bude dávat 20-40V, tak zapojím 2 větve čipů po 10 ks v sérii.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.