Nejste přihlášen/a.
Dobrý den...
Mám menší problém... Původně jsem měl v pc zdroj 250W HP který měl 2x (+12 11A) tedy celkem 22A na +12 ale mojí grafiku s odběrem přes 100W bral asi jako zkrat a pc se vypínal (to by člověk neveřil kolik železa v tom zdroji je, težkej jak blázen snad 4kila má, v jedný ruce se dá sotva udržet.. Grafiku jsem tedy napájel dvěma spojenýma externíma mini pc zdrojema 200W HIPRO... Pak se mi po čase dostal do ruky jeden nefunkčí 450W EuroCase PFC a přikoupil jsem k němu i za 70,- jeden 400W eurocase... Po následné analýze součástek jsem zjistil, že spínací tranzistory jsou naprosto stejné a zbytek vlastně taky akorát slabší než v té 450... Proto jsem z té nefunkční 450 vzal transformátorek, diody, primární a sekundární kondíky... Takže jsem z té 400 udělal vlastně takovou 450 (toroidní cívka na sekndáru se lišila jen v průměru jádra, drát měl průměr stejný, a bylo ho tam stejně...) Protože jsem dal na primár jednou tak větší kondíky, tak jsem raději přendal i pojistku...
No a v čem je ten problém... PC mám: Intel Pentium 4 630 HT 3Ghz (myslím...) s overclockem na 3,9 chladim to takovou obrovskou krávou od zalmanu, kvůli který jsem musel vyříznout rozbrusem díru z boku do skříně, protože se tam nevešel, díra je zaslepená pružným materiálem, který se vyboulí.. Ram jsou jakési prachobyčejné ddr2 2x 512 kingston a 2x 256 samsung a taky mírně přetaktované grafika ja ATI Radeon Sapphire x1950 xt taky po přetaktování (přes catalyst). Problémem je že při hraní, nebo prostě vytížení grafiky na plno kolísá napěťí na +12V a občas grafika přestane reagovat a vyresetuje se, nebo se kousne pc... Jelikož jsem s tím počítal, tak v místě pro disketové mechaniky mám jeden ručičkový voltmetr na +12V (tento zdroj má větev jen jednu)...
A teď ten můj dotaz, jelikož nemám peníze a přijde mi naprosto nevýhodné do této setavy cpát další peníze, tak bych se chtěl zeptat jak trochu zvýšit stabilitu napětí, myslíte, že by stačilo vyměnit ty šmejdský Fhy/Fuhyyju kondíky na primáru za něco porádnýho?, případně dát souměrně k oboum další dva mezi sebou stejné paralelně?
Díky za odpovědi, a přeji hezký zbytek dne...
Já bych snížil ty overclocky, hlavně na CPU. Téměř 4 GHz je podle mě naprostá zbytečnost. Stejně tu sestavu brzdí paměti. To by chtělo minimálně 2 - 3 GB.
doplněno 24.10.14 08:12:Být tebou, tak si na grafiku nestěžuju. Jsou tu lidé jako třeba já, kteří si musí vystačit s ATI Radeon X1300.
Mno více než paměti mne trápí grafika... Na hry které hraju mi sotva stačí, mimochodem ram mám jen tak tak při hraní zbývá 200-100MB ram volné (Team Fortress prostě papá...) bez Overclocku si nic ale nezehraju... Overclock na týhle frekvenci bych řekl že je dobrý, a já si myslím že ten zdroj by to měl stejně utáhnout, proto v něm hledám chybu... Mimocgodem kolikrát se zvýší příkon CPU při tomhle overlocku? Od výroby má normálně TDP 84W... Zkrátka všechno v tom compu je nataktované, aby to stačilo na to co dělám, a stejně to obšas nestačí... (mám ho jen na hry, a máš pravdu ty ram to brzdí, ale jiné prostě nemám...) Takže má smysl se vrtat ve zdroji? Trodas na trodasově fóru takhle neuvěřitelně zlepšil stabilitu zdroje, já jsem to taky plánoval... trodas.wz.cz/...
Tak až jednou budu mít lepší, tak se tě zeptám jestli by se ti nehodila
jinak myslíš že by šlo dát na primár paralalně 828uF 200V + 330uF 200V? na - i +... Tedy celkem jako dva kondy o kapacitě 1158uF na 200V?
Šlo by to, ale co by se stalo po zapnutí, až by se na těch kondenzátorech objevilo třeba 350 V, to nevím
U Trodasova zdroje byly kondenzátory sériově, ale u tebe mohou být paralelně - podívej se, na jaké napětí jsou ty stávající.
Nebo, že jsi to ty, můžu prolézt své zásoby, nějaký zdroj bych možná našel...
V tom zdroji jsou origo kondenzáẗory na 200V (jsou sériově, ano) a ke každému z těch dvou je jeden paralalně(těch 330uF 200V) nakreslil bych něco, ale na linuxu neumim vložit print screen do gimpu a navím je to hrozně pomalý.. PC na kterém mám hry s windows mám teď rozebranej kvůli tomu zdroji...
Mno zdroj by se určitě hodil, ale nechci tě takhle obírat... Třeba to bude fingovat, u sekundáru se tohohle nebojim, protože toam byly různý kondenzátory paralelně rovnou usebe už od výroby, ale u toho vyššího napětí se treochu bojím, protože ty original kondíáky co tam byly jakési pěkné šmejdy, tak jeden byl tak nafouklý, že vysloveně tancoval nad dps... Ani se nedivim že mi ze dne na den začalo kolísat napětí... Ten kondík se musel vyboulit během max. 2 týdnů... ale zapojen byl stejně jako od výroby!
Omlouvm se za chybu, ne fingovat, ale fungovat!
No, jak jsem říkal... Když jsem zdroj otevřel, byl na primáru nafouknutý kondenzátor, tak jsem jej vyměnil za jiné na stejné napětí 200V a le pouze na 820uF (ty původní měly 1000uF) Ale říkal jsem si že ty starý šmejdy rozhodně nemohly mít 100uF, a skoro bych řekl že měli míň než tyhle, tak jsem je tam napájel (polarita je určitě dobře), (ty další dva co jsem tam chtěl dát paralelně k těm novým, jsem tam pak nakonec nedal).. spojil jsem zelený s černým a zapnul vypínač a takhlejsem to dal do prodlužovačky a z dálky zapojil do sítě, rozočil se ventilátor, zátěžová žárovka také, ale po chvílí ve zdroji bouchlo a zasyčelo - hned jsem ho vypnul, bouchly kondíky... A teď ta otázka, jak je možné že ty původní na stejné napětí to normálně přěžili (sice, asi proto potom vytekly) a tyhle hned bouchly...?
PS: Praivo, teď by se nějakej 450W zdroj hodil, mám z toho nervy v kýblu... Už fakt nevim co s tim, takový práce mi to dalo a jako odměnu mi bouchne do ksichtu, no to bych se toho posr*l...
doplněno 26.10.14 18:33:ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ! Tak to se omlouvám, nebouchny na primáru, ale na sekundáru, a to by mohla být už moje chyba..,.. Omlouvám se za zavádějící informaci, kondíky na primáru jsou v pohodě, nic se jim nestalo...
Když jsi takový operatér a přetaktovávač, tak co třeba vzít nějaký starší zdroj, třeba 200W Fortron, (by mohl být docela levný a docela kvalitní) napojit na něj HDD, CD mechaniku a přídavné napájení GK. Prostě bys přišel k PC, nejprve zapnul pomocný zdroj (tady stačí propojit dva dráty na ATX konektoru a naskočí přes normální vypínač) a pak teprve zdroj pro napájení desky, který by nahodil systém?
Úvaha hezká, již jednou realizovaná, ale nebylo to ono, mechanika a disky témeř nic nežerou, hlavním žroutem je grafická karta... A tu když budu napájet externě, tak mi zase budou lítat pruhy po obrazovce... Takže rozhodnuto... Ten Eurocase je už tak rozšťouranej, že nevim, jestli se z něj půjde dát udělat zdroj na experimentování, natož zdroj do pc... Takže zítra pojedu koupit novej, čím jsem alůe omezen, je to že mám jen 500,-... Víc ani ťuk... A já pc zítra potřebuju... Funkční! Takže jaký laciný šmejd by jste mi doporučili, abych aspoň nepodpálil barák... (myslím to vážně, jako tak že větší šmejdy než ten euracse se asi už nedělaj...) Takže bych to viděl na nějaký 500W za 500,-?
Mám tu 300W (12 V @ 16 A, 5 V @ 20 A) Fortron a 500W Seasonic, který ale je, myslím, nestabilní (ještě jsem nepátral proč).
No, hele je to na tobě, na ten seasonic bych se klidně mohl podívat, ale jestli si ho chceš opravit sám, tak mi do toho nic není, je to tvoje.. Jak se rozhodněš, ale ten 300W mi bude asi k ničemu, ten je moc slabej... Alwe jak říkám, je to jen a jen na tobě...
Ta karta bere v zátěži okolo 120 W, k tomu CPU = cca. 200 W, s ostatními věcmi by to sice bylo jen tak tak, ale možná by to šlo. Mimochodem, můj počítač bere cca. desetinu a myslím, že o tolik pomalejší není...
Nový jedině alfacomp.cz/...
No toho se právě bojím - koupit zdroj nový, proto chci tak výkonný, protože si jsem naprosto jist že výkon je poddimenzovaný, proto... Když vidím jak dopadl ten eurocase 450W, a to to sotva stíhal, proto nejspíš odešel...
A co jsi tedy vymyslel, dáš mi ten vadnej seasonic, nebo si mám koupit novej, ten co mi doporučuješ? Je to na tobě... Řekni ano, nebo ne.. toť vše...
No, ve středu jsem to v 21:06 objednal. Druhý den večer přišla sms že balíček byl předán ČP a druhý den večer přišla další sms s tím že mi balíček nemohl být doručen a že si ho mám vyzvednout, je zajímavě že jsem ten den byl celou dobu doma a nikdo nezazvonil, Ku*vy jedny za*raný... Přístě si to nechám poslat přes PPL.. Dneska tam na tu poštu skočim a skusim si to vyzvednout. Byl by případně k mání ten vadný seasonic?
(omlouvám se za vulgaritu, ale to prostě jinak nešlo)
Tak, tedy... Zdroj mám teď vybalenej na stole a co jsem vyzkoumal s děrování z boku zdroje je následující:
Předtím jsem na internetu zjistil, že wgitenergy je klonem eurocase, to znamená, že mají stejnou DPS a stejné zapojení... Už ze začátku bych si dovolil tvrdit, že tento zdroj je horší než eurocase... Například chladič tranzistorů jsou tak tenkej, kdybych do něj šťouchnul, tak by se snad ohnul, má cca 1mm, To samé na sekun dáru, takže nejen že efektivita, díky vysokejm teplotám bude extrémňe nízká, ale taky asi brzy odejdou tranzistory, protože se upečou.. Na primáru, jsou kondíky 2x 560uF 200V značku jsem nevykoukal... (mimochodem v tom mém eurocase byly 1000uF...) Trafíčko se mi zdá super malinkaté a zemnící vodič z něj je také tenký... všechny kondíky na sekundáru a kolem IC jsou VENT a na primáru nevím, asi to samý... Opravdu nevěřím že celkový proud +12 je 30A... Počítám s tím, že pc zapnu, ale po puštění hry to za hodinu bouchne... Jinak toroidní cívku na primáru jsem málem přehlídnul, jak je malá... Tento zdroj, už nikomu nedoporučuj, je to ještě více ošizený eurocase... Mimochodem, fakt nechápu proč je na diodovém můstku na primáru typ diod cik-cak, malá diodka, velká dioda, malá diodka, velká dioda... Hmpffff... Bojim...
doplněno 31.10.14 16:36:mimochodem na štítku píšou že ze sítě táhne max 1,96A! To je nějak málo že?
Nuže, dal bych ti 150,- ale jak ti je poslat? Co mne napadá je poslat ti to hotově v obálce poštou, ale to je poměrně riskantní... (účet nemám...) Pokud tě napadne nějaký lepší způsob jak ti to zapaltit, tak sem s ním...
Ty ještě nemáš vlastní účet? Mrkni se na G2.2 od KB. Já se podívám, jestli najdu krabici, abych ji nemusel kupovat, čímž bych ušetřil a mohl ti ho dát zadarmo...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.