Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vytvořit jiskru

Od: adamskalda* odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, vyrábím doma takovou blbost, a potřebuji elektricou jiskru, ale ze zapalovače mi nestačí. Napište mi prosím vaše nápady. Předem děkuji za odpovědi.

PS: Jestli se to povede, dám sem výsledek. :D

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

musí to být jiskra? nestačí třeba žhavý drát. U něj by to bylo řádově jednodušší provedení.

doplněno 22.10.14 17:12:

Pokud by to mohlo být jednorázové, tak rozžhavení drátu je otázka pár ms... takže v tom bych problém neviděl.

Stačí vzít třeba krátký (3-5cm) kousek UTP a pustit do něj 12V z autobaterie.

doplněno 22.10.14 17:18:

dobře, tak když ne autobaterie, tak normální rc modelářská 3 č/...

adamskalda*
hodnocení

Potřebuji zapálit plyn, a okamžitě, nejlépe° na zmáčknutí tlačítka. Takže nemůžu čekat až se mi zažhaví drát. Ale díky. :D

adamskalda*
hodnocení

Hraju airsoft a vím, že li-pol je hodně citlivá na zkrat atd. S tím bych si radši nezahrával. :D A pro mě je to i dost drahé.

praivo*
hodnocení

1x

Napřed napiš, co vyrábíš, podle toho můžeme usoudit potřebnou sílu výboje a tedy jak ho udělat.

adamskalda*
hodnocení

Potřebuji výbuch, takže zapálit plyn ze zapalovače, nebo něco podobného.

tesyk*
hodnocení

1x
adamskalda*
hodnocení

To je na 1 použití.

a ono něco může vybouchnout vícekrát?

doplněno 22.10.14 18:30:

myslím že je to ideální - na elektřinu, spuštění tlačítkem, cena za odpal 8 Korun, stačí menší 12V akumulátor, ale v diskuzi píšou, že to bez problému odpálí i 4,5V baterie.

dericcaster*
hodnocení

0x

A co třeba zkusit použít elektrický zapalovač co je třeba k plynovým sporákům. Takový ten co jen jiskří. Nevýhodou ale je, že je trošku větší než obyčejný zapalovač, a k jeho provozu je potřeba baterie. U ťamanů se dá pořídit za pár kaček.

adamskalda*
hodnocení

Právě že jí to skoušel s obyčejným zapalovačem, a jiskra nestačila. Ale tohle by mohlo fungovat, skusím nějaký sehnat. Díky.

hmm
hodnocení

0x

máte doma liščí ohon a ebonitovou tyč? tam by měl být taky výboj, který dokáže zapálit třeba plyn...

paulus1
hodnocení

0x

barta-dily.cz/...

tohle nepotřebuje baterky

adamskalda*
hodnocení

A ještě jsem zapoměl dodat, že by to mělo míc co nejmenší velikost. 12V baterie do auta se mi tam vážně nevejde. (spíš ji nechci tahat)

adamskalda*
hodnocení

Ještě mě napadá, kdybych chtěl použít tužkové baterie, jak je mám zapojit, abych zvětšil napětí? Vedle nebo za sebe?

Zvýšení napětí - za sebe (sériově)

Zvýšení kapacity (a tím i maximálního proudu) - vedle sebe (paralelně)

doplněno 22.10.14 18:33:

Zvýšení kapacity samozřejmě myslím v Ah, protože bude při stejném napětí vynásobená počtem článků, jinak celková kapacita v Wh bude u obou zapojení stejná.

adamskalda*
hodnocení

Dostal jsem nový nápad, použít místo výbuchu stlačený vzduch. Věděl bych jak, jen nevím, jak ho naráz uvolnit. Pomocí nějakého ventilu?

Doporučuji se podívat na některé díly seriálu Bořiči mýtů. Tam si rádi hrají se stlačeným vzduchem. :) Třeba v tomto dílu třeba vyrábí dělo na kuřata poháněné tímto způsobem.

hujer123*

Ještě se vrátím k té jiskře. Co použít zapalovač z plynového kotle? Ale netuším, na jaké to pracuje napětí. Nebo zapalovací cívku a svíčku z auta.

Nenapsals jak si představuješ, že by to nemělo být jednorázové. My když jsme blbnuli, tak jsme plyn odpalovali žárovičkou z kola na který se rozbilo sklo. To ale píšeš že nechceš protože to je jednorázovka. Jestli ti ale plyn nechytá od piezo jiskry, tak to není špatnou jiskrou ale špatně namíchanou směsí plynu.

Ale ta žárovka nemusí být jednorázová, když se vlákno nažhaví tak aby se nepřepálilo, tak plyn to zapálí taky. Ale osobně bych viděl jako nejlepší řešení induktor ze zapalovače od Vietnamců, dává relativně dlouhé jiskry rychle zasebou.

adamskalda*
hodnocení

Špatná směs to není, plamenem to chytne. Jenže já potřebuji, aby to bylo v uzavřeném prostoru a to plamenem nejde.

No to je právě to, když to plamenem chytne, tak to ještě neznamená, že ta směs je dobrá :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]