Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stolní lampička ruší TV signál

Od: pavel00* odpovědí: 4 změna:
Zdravím. Dnes jsem měl zaplou televizi a jen tak z nudy jsem zkusil vypínač lampičky vyrovnat do pozice mezi zapnuto-vypnuto. Jak jsem ho vyrovnal, tak žárovka začala blikat a na televizi naběhla hláška, že není signál. Zkusil jsem to ještě asi třikrát a výsledek byl stejný. Lampička je asi 3m od televize. Nevíte čím je to způsobeno?

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

stonek*
hodnocení

0x

Jasněže víme, mezi kontakty uvnitř vypínače jste natáhl oblouk. Vzhledem k velkému množství tepla hrozí roztavení vypínače, úraz el. proudem, případně požár. Dojde navíc k opálení kontaktů a tím zvýšení přechodového odporu a tím k zahřívání i při normálním používání> výše uvedená nebezpečí.

doplněno 21.10.14 19:53:

Jen doplním, k tomu rušení dochází, protože el.oblouk vysílá velké množství frekvencí které se šíří jak vzduchem tak el. rozvody, na vstup přijímače se dosane tento "bordel" s mnhem vyšší výkonovou úrovní než užitečný signál. V el. praxi je tendence oblouku a jiskření předcháze a omezovat jej tzn. zrychlyt odpojování, zhášení atp.

pavel00*
hodnocení

Děkuji za objasnění. Už to zkoušet nebudu. Nehledě na to že praskla žárovka a spadl hlavní jistič.

Ale tazatel se ptal,čím je způsobeno,že dojde k výpadku signálu TV :)

Už to vysvětlil stonek. Při vypínání dochází k jiskření, které produkuje elektromagnetické vlny i v pásmu příjmu televize. Přístroj tak dostane "signál", který nedokáže rozklíčovat protože jiskření žádnou informaci nenese. Proto napíše, že signál chybí. Pokud je skutečný signál z antény dostatečně silný a rozvod je odolný proti příjmu nežádoucích rušení, ani jiskřící vypínače příjem TV nijak neovlivní.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]