Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych poradit jestli lze z autobaterie 12 V napájet AKU vrtačku,která má původní baterii také na 12 V.
Představuji si to tak,že bych si udělal napájení kabelem se svorkami,které bych napojil přímo na kontakty autobaterie.U vrtačky je baterie už KO a kupovat novou se nevyplácí,ale zase je mi je mi líto vrtačku vyhodit a používal bych ji alespoň při vrtání nebo šroubování na autě.
Za rady předem děkuji.
Alespoň 2,5mm? To je průřez na 16A x 12v = téměř 200W, to máte nějakou "turbo" aku však?
Se podívejte, jaký drátek vede ve vrtačce mezi aku a motorem, netřeba silnější!
Při zatížení některé vrtačky berou klidně i tolik. A dovol, abych ti připomenul, že se vzrůstající délkou vodiče roste i jeho odpor...
hubas:
v 16A tavné pojistce je docela tenký drátek a asi by sis nedovolil takovým drátkem připojit něco třeba na poloviční proud
Ty přívody k aku uvnitř vrtačky jsou sice tenké, ale dost krátké. Pokud chceš mít aku vrtačku připojenou na nějakou rozumnou vzdálenost tak rozhodně je potřeba silný vodič, ono tam opravdu několik mnoho ampérů teče, jak píše praivo a i když to ty tenčí dráty snesou, tak to při tom proudu bude mít dost velký úbytek napětí.
Mám aku na 14,4V-napájení jsem udělal SUA-kabelem (ženijní polní dvoužilový vodič na trhací prace při el.roznětu) a funguje to.Při přehození pólů nejde jak by měla,točí špatně (pomalu a téměř nulový výkon) ,stači mít označeny (původně jsem neměl!)
Udělal jsem to ze stejných důvodů jako máte Vy! Paradoxně aku za cca300 v kauflandu, a mám ji asi 7 roků a až na baterii je OK!
Nedavno jsem přelešťoval zašlé světlomety na autě, ke konci práce mi akumulátor v akuvrtačce došel, nechtěl jsem čekat na to až se mi aku nabije abych to mohl dokončit, tak to vyřešily kabely - na obou stranách krokodýlky a připojeno na autobaterku, bez nejmenších problémů světlomety jsou jako nové
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.