Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
dnes jsem se omylem chytnul drátu fáze jak jsem opravoval zásuvku a nekoplo mě to. Jak je to možné?
Když se chytnu drátu fáze tak ny mě to mělo kopnout, nebo ne?
Děkuji
Kopne vás to za předpokladu, že budete současně i uzemněný. Když budete mít dobré gumové boty a nedotknete se současně u jiného drátu, tak vás to nekopne. Stejně jako třeba ptáci na vedení nejsou zabiti proudem, protože nejsou uzemnění.
To ne, kdyby byl uzemněný, tak ho to spíš zabije.
doplněno 08.10.14 21:55:
To jsem napsal, aby ho nenapadlo třeba chytnout jednou rukou fázi a druhou zemnící kolík ...
Proud má tu vlastnost, že musí téct odněkud někam, tedy se musíte dotýkat minimálně 2 bodů (třeba stát na zemi), s rozdílným potenciálem. Pokud jste se chytil jen fáze a při tom stál na suchém izolačním materiálu (lino, gumová rohožka, dřevěné štafle...), nebo měl třeba gumové podrážky, neměl proud z fáze přes Vás kam téct a proto jste nic nemohl cítit.
(sakra, zase jsem pomalej )
bmbx - nejsou tu závody, ale přijde líto, že než člověk pracně nasmolí odpověď, někdo ho s prakticky stejnou odpovědí předběhne.
Rádcové vám to už vysvětlili. Jen doplním. Až jednou proud ucítíte, mohlo by to být i naposled ! Chcete-li se dožít vyššího věku, doporučuji, abyste před podobnými opravami (zásuvky, vypínače, lustry, ap.) nikdy nezapomněl el. proud vypnout, nejlépe jističem !
Nikde jsem si tu nepřečetl tu možnost,že je zásuvka připojena přes proudový chránič.Pak bude proud mizivý,aby fyzicky ublížil.
JABRAKA
"...bude proud mizivý,aby fyzicky ublížil."
Už jste si to zkusil? Já mám jinou zkušenost. I přes chránič to dokáže pěkně seknout. Prakticky stejně, jako bez něj. Jen je doba průtoku proudu omezena na pár milisekund. Proto Vám to neublíží.
Praxe, co je to praxe? Zkušenej (starší) elektrikář (kolega) se strašně divil když jsem mu tvrdil, že se holou rukou dotknu šíny v rozvodně. Nemohl pochopit proč mi to nic nedělá, přestože tou šínou teklo 400A. (Vždyť proud přece zabíjí.)
Trochu vás v tej odbornej debate popletiem. Videli ste už železničných trolejárov oplachovať izolátory na živom troleji vodou z plošiny trolejárskeho opravárenského mot. vozňa? Ja áno, mimochodom je tam striedavé jednofázové napätie 25 000V, 50 Hz. Prečo neskratuje el. vedenie dážď, ktorý padá husto na zem?
Je to stejný případ jako když prší, tak se po izolátorech valí voda a nic se nezkratuje. Zajímavé, ale velice prostá odpověď. Konstrukce izolantů musí být taková, aby nenastal souvislý tok kapaliny. V tomto tématu je vidět dost velice amatérských odpovědí.
Není problém se dotknout rukou živé části. Jen musím znát její vlastnosti a ty respektovat. Bezpečnost je jedna věc a realita druhá. Pokud budete dělat na přehození přípojky v nemocnici a máte na odpojení 3 hodiny, tak pak vše ostatní děláte pod napětím. Za tu dobu stihnete akorát přehodit hlavní přívod na první pole.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.