Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení 3f fritézy

Od: vlk95® odpovědí: 17 změna:

Dobrý večer,

mám jistý dotaz. Zítra bych měl v pekárně zapojovat fritézu na koblihy. Je na ní 400V vidlice, a já budu za vypínač který již tam je na stěně dodělávat 400V zásuvku. z vypínače je kabel, 4 vodičový. černá, černá, hnědá a zelenočerná. Je mi jasné, že dvě černé a hnědá jsou tři fáze. Ovšem, zástrčka je pětikolíková. Ještě se musím podívat na internetu na jakou zdířku zásuvky co zapojit. Dotaz mám ohledně sledu fází. Jak poznat, popřípadě je důležité rozlišovat v zásuvce fáze? jak to poznat a zapojit je správně?

Díky

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

pořadí fází v tomto případě není pro provoz důležité, není to motor; ale dle znění otázky - jaký máte paragraf padesátky? odbornost? a navíc, je to pekárna, kde jsou další zaměstnanci... a pokud se tak ptáte, nebylo by lepší toto nechat na odborníka?

hodnocení

Nedá se říct že se ptám, spíše se jen ujištuji. A jsem elektřikář (mechanik-elektrotechnik) chystající se na maturitu. Vadasku mám, ale fáze jsem s ní ještě neměřil.

Už máš v ruce nějaký oficiální papír o kvalifikaci jako elektrikář?
Chystáš se na maturitu...
Nic ve zlém, ale podle otázek, které tu zakládáš, vás toho ve škole moc nenaučili.
Ruce pryč od elektriky, když nemáš oprávnění.
I když je chvályhodné, že se "ujišťuješ".
Nech to na profíka, uč se od něj, ptej se...
Já čerstvě vyučené bez dozoru a kontroly nenechal nic zapojovat. Napřed museli dokázat vysvětlit postup práce a proč to zapojí tak a tak, abych viděl, že tomu opravdu rozumí.

doktpr365*
hodnocení

0x

Podle dotazu asi nejste elektrikář,to bych se docela bál v pekárně připojit. 400V není tak málo. Na sled fází vám stačí vadaska,podle barvy to nepoznáte musíte změřit.

honzacz*
hodnocení

0x

Sled fází má význam, pokud by byl ve fritéze třífázový motor, pro topná tělesa se řešit nemusí, ta se neotáčejí.

hodnocení

0x

pokud fritéza potřebuje pracovní nulu k činnosti (řekl bych že ano, podle toho, že v ní jsou nějaká topná tělesa, která se přepínají podle požadavku na teplotu, takže tam dochází k rozdělení fází a máte tak 3x 230V ), tak musí mít pět vodičů, tudíž i zásuvka a přívodní kabel musí být pětikolíková, resp. pětižilový (3x fáze, pracovní nula, ochranný vodič), pokud byste připojoval spotřebič, který má 3f motor na 400V, pak pracovní nulu nepotřebujete

doplněno 03.11.14 22:59:

by mne zajímalo, co za znalosti je potřeba dneska k maturitě z oboru elektrotechnik

hodnocení

Díky moc za odpovědi.

Škola nás skoro nic nenaučila, a tak se učím sám. A učím se praxí.

hodnocení

0x

Nechal bych to na elektrikare. Stejne na to bude nejspis revize.

fiser22*
hodnocení

0x

Pro ty co argumentují že je to jedno: To že fritéza nemá motor neznamená že by zásuvka neměla mít správný sled fází, už jen proto že je tam zásuvka, a ne připojení na pevno je určena k zapojení "přenosných" spotřebičů, nikdo nezaručí že v případě potřeby se tam nějaký motor apod. nezapojí.

v současné době tam do té zásuvky připojí právě jen ten motor, chybí mu tam pracovní nula, jsem zvědav, jak si s tím "skoro" elektrikář poradí :)

PS: doma u spotřebičů s motorem přehazuji fázové vodiče ve vidlici na káblu od spotřebiče né v zásuvce na zdi, no jenomže si to pak někdo půjčí a přehodí mi to zase opačně...:)

fiser22*

Ono mu v té zásuvce chybí i nechybí, záleží zda je tam chránič nebo není .) jinak samozřejmě že nepřehazovat vodiče v zásuvce na zdi ale u spotřebiče, z toho ale plyne určitá unifikace že jsou L v zásuvce vždy ve stejném pořadí .)

A vzhledem k tomu že ve zdi má černá hnědá černá, cosi naznačuje že síť bude TN-C, ale jak udělat přechod na TN-C-S by přecijen elektrikář před maturitou měl vědět :)

111®

@fiser22 tohle se mechanik elektronik neučí, tedypokud nemá nějakého kantora, který to považuje zavhodné a vysvětlí jimto..P.S. dnesk maturitě toho potřebujete tolik,aby se nepoznalo, že vás kantoři nic nenaučili... sedával jsem u maturit...bída a utrpení...

belkvl*

nelzi uci se to! sem mechanik elektronik me to ucili !

belkvl*

vytahl sem si to jako jednu ze tri otazek u prakticke matury!

hodnocení

0x

Jakékoliv rady jak to zapojit tu nejsou na místě. Jde o podnikatelský provoz a platí tu trochu jiné podmínky, než doma zapojit žárovku. Jako podnikatel bych si nedovolil pozvat někoho bez platné vyhlášky.

belkvl*

proc radit? abych sem si sel sednou do basy spolu snim? nee.

Vzhledem k novému Zákoníku práce máš plnou pravdu. Jen ještě dodat, můžeš být žalován i za odškodnění.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]