Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Objektiv NikonD3100

Od: aeninith odpovědí: 9 změna:

Ciao lidi,

jsem naprostý fotografický analphabet a tak bych se chtěla zeptat Vás odborníků na názor.

Mám doma Nikon D3100 objektiv 18-55 a bohužel se mi zničil objektiv. A teď si chci koupit nový a když už, tak bych si připlatila za nějaký trošku lepší. Nejraději bych fotila na Makro, ale i na dálku, například zvířata. Vím, že to nejsou moc skloubitelné požadavky, ale věřím, že mi dokážete poradit. Cenový limit je max. 8000 Kč (jsem student).

Všem moc děkuji za radu a za čas

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

objektiv
hodnocení

0x

Zapomeň, že tyto požadavky spláchneš jedním objektivem. To focení zvířat snad ještě jo. Ale bavíme se o zvířatech domácích, ochočených či třeba v zoo. Prostě tam, kde se k nim můžeš poměrně dost přiblížit a zvířata se při tom moc nehýbou. Na nějakou zvěř v přírodě potřebuješ hodně dlouhé, hodně kvalitní a tudíž hodně drahé sklo (fakt ne nějaký zoom 28-300) a hlavně haldu zkušeností. Makro, tedy pokud myslíš "pravé" makro (třeba detaily hmyzu) se dělá buď speciálním makroobjektivem (ideální a nejdražší řešení) nebo s využitím předsádek či mezikroužků (o něco levnější, ale také ne úplně levné), kde je zas o něco horší kvalita. V každém případě, a to jak u focení na dálku, tak u makra, potřebuješ opravdu kvalitní, pevný a celkem těžký stativ, který má všechny myslitelné možnosti nastavení nohou, hlavy a tak. Pokud "makrem" myslíš třeba hlavu kočky vyfocenou zblízka (či něco o cca této velikosti), běžné zoomy postačí a dá se to fotit i z ruky.

hodnocení

0x

Makro pomocí makrokroužků je velice levná a hlavně velice kvalitní varianta, neboť se využívají v plné míře kvality objektivu i přesto, že ten objektiv k makru určen není.

objektiv

No, záleží, čemu říkáš VELICE levná a VELICE kvalitní. V porovnáním s makro objektivem je to sice levnější, ale - za sadu makro kroužků dáš nějakých 5000 (potřebuješ AF kroužky pro daný typ foťáku, aby měly veškeré elektronické obvody mezi tělem a objektivem) a při nasazení ti seberou značnou část světla, čili musíš používat delší časy či menší zaclonění i tam, kde to nepotřebuješ. Proto to pro tazatelku asi nebude úplně to, co chtěla, když má připravených 8000 korun. Pro profi fotografa by samozřejmě šlo o pakatel.

Se světlem u kroužků je to sice horší, ale elektroniku žádnou neobsahují, jen elektrický a mechanický přenos. Kdo za tubus s pár kontakty a celkem jednoduchou mechanikou dá kolem 5000Kč je blázen :) Stačí pohledat výrobky fy Meike, tam lze kroužy koupit za mené než pětinu.

doplněno 01.10.14 07:35:

aliexpress.com/...

jofa*

Na výběr za 8000 kč a požadované vlastnosti objektivu toho mnoho není, respektive nelze. Jedině zase universál megapixel.cz/...

Nebo si něco připlatit a pořídit dva objektivy.

Na makro: megapixel.cz/...

A vzdálené objekty: megapixel.cz/...

trifid

V Číně je všechno za méně než pětinu ;)

No právě, tak proč dávat za tak jednoduchou věc jako je tubus, takové nekřesťanské peníze? :)

grregorr

No třeba proto, že to nemusí fungovat. Vlastní zkušenost... :(

Po nasazení mezikroužků Kenko vše fungovalo na 100 % :)

grregorr:

kdyby ty kroužky obsahovaly v sobě něco složitého, tak ti snad i uvěřím :) :) :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]