Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Oprava PC zdroje

Od: blechta® odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

Jedna slečna mne proprosila abych se jí podíval na její pc, že se vypíná, padá a občas spatně startuje a vyhazuje pojistky! Jukl jsem se na to, kromě toho že v pc byla tuna prachu tak velmi nepříjemně pískal zdroj EuroCase 450W PFC. Vyčistil jsem chladiče jak grafiky, tak procesoru dal novou pastu a domluvil jsem se s ní na koupi nového zdroje. Druhý den mi slečna řekl že pc nejde už vůbec zapnout a na nic nereaguje. Koupili jsme Seasonic SSP-450RT 450W PFC 80 PLUS GOLD a pc jede jak nikdy předtím...

No a já jsem si ten starý mrtvý vzal a koukl na něj... Zjistil jsem že je vadný jeden z výkonových tranzistorů na primáru, ale nevím kde ho sehnat, protože jsem ještě žádný takovýhle prapodivný typ neviděl Je na něm napsáno (viz můj nákres)

A pokud nepůjde sehnat (coš si myslím že nepůjde) tak alespoň nějakou alternativu...

Předem děkuji za odpovědi...

Oprava PC zdroje

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

praivo*
hodnocení

1x

MJE13009 - ges.cz/...

hodnocení

Mnohokrát děkuji, ale tamten měl větší pouzdro, nevadí to? Přijde mi dovný že tranzistor se stejnýmy parametry má menší pouzdro než ten původní...

To vůbec nevadí, rozhodující je chladič na který je připevněn, ten čip co je uvnitř je zcela jistě stejně velký :)

doplněno 27.09.14 14:38:

praivo:

nic ve zlém, ale když už se někdo ptá na to jak je s futrálem, tak bys nemusel odpovídat ve zkratkách :)

doplněno 27.09.14 15:03:

praivo:

předpokládám, že se mnohdy zdejšími radami inspirují i jiní :)

praivo*

Pardon, spletl jsem to. Na pouzdru zase tak moc nezálěží, pokud se dodrží TDP, ale on by ti tam asi nešel připájet. Takže sháněj FJA13009TU - mercateo.cz/...

doplněno 27.09.14 14:42:

@bmbx: Předpokládám, že @blechta, jako každý správný "ajťák", tuto zkratku zná.

hodnocení

Zkratku znám (TermalDesignPower) Ten tranzistor an npájet půjde... Na desce jsou totiž díry na tva typy pouzder, takže ta velikost mi nevadí, jen mi to přišlo divné...

doplněno 27.09.14 15:16:

Jo a ještě... Mám ještě jeden úplně stejný akorát 400W a deska je úplně stejna, akorát jsou na ní slabší součástky, ale tranzistory by mohly stačit... Takže pinout mají stejný, ale nevím, jetli budou stačit... Jedná se o typ T13009

doplněno 27.09.14 15:21:

hm, Takže jsem´zjistil že v tom 400W zdroji je Podobný tranzistor, Jen je jiný to první trojčíslí, je tam 852 a poslední řádek je T13009

to trojčíslí nemá s parametry tranzistoru nic společného a písmeno / písmena ( v tomto případě T ) bývá různé, většinou dle výrobce, důležité je to 13009

Stačí pohledat na www.alldatasheet.com a přesvědčit se.

doplněno 27.09.14 15:59:

Znovu opakuji - www.alldatasheet.com tam lze najít všechny alternativy.

doplněno 27.09.14 16:10:

No a co třeba zde? Parametry sedí:

aliexpress.com/...

Prostě jak jsem psal, většinou jen stačí číslo, to je důležité...

hodnocení

No když do googlu zadám T13009 tak mi tam vyjedou samý čínský stránky plný rozsypanýho čaje...

praivo*
hodnocení

Ty jsi mne asi nepochopil... no nic... Prostě ale v tom seznamu není... Proto tě žádám o pomoc, jde mi jen o to jestli mohu pouzit ten tranzistor T13009 misto 13009 to je vsechno... Jde mi o tom že když z toho budu tahat větší výkony tak aby to nevyletělo do luftu...

praivo*

UMT13009. Jak psal @bmbx, záleží JEN na čísle, písmena před ním jsou jen označení výrobce.

Někdy to třeba může být například i jednoduchá charakteristika polovodiče - např. KD, BD - křemíkový, výkonový tranzistor (hlavně evropské nebo bývalé označení Tesla), ale i tak je vždy důležité číslo za písmeny

hodnocení

No... Tak jsem tedy z toho 400W přendal ty T13009 do toho 450W, ale ztrácím odvahu to zapojit do elektriky *smich*

doplněno 29.09.14 10:44:

Tak zdroj se nerozjel, tak jsem ty tranzistory vrátil do toho 400W a udělal jsem to obráceně... Z toho 450W jsem vzal součástky a dal je do toho 400W. Vymenil jsem trafo, didodový můstek míso původních samomstatných slabých diod a kondenzátory na výstupu a na primáru (na primáru z 2x 560uF na 2x 1000uF a pro jistotu jsem přendal i pojistku za tu větší (z 5A na 8A) protože ty kondíky na primáru by jí mohly při zapojení do sítě přepálit Pak jsem vyměnil diody na sekundáru za dvakrát tak silné, takže teď je na +12V paralelně dvojdioda 2x10A takže 4x10 tedy 40A na 12V větev *smich* asi zbytečně moc, ale co... Na +5V je dvojdioda 30A a na +3.3 je taky... No a pak už jen dostat odvahu do dát do zásuvky... Ani nevíte jak to vypadalo komicky, včera se mi zalomily dveře, takže v nich nemám takovej ten jazýček protože jsme museli rozvrtat futra aby šel vyndat, takže nejdou zaklapnout, jen přivřít... No a v pokoji jsem zdroj položil na zem připíchnul k němu napajecí kabel spojil zelenej drátek s černym zmáčkun vypínač na zdroji a vidlici napájecího káble jsem si protáhnul pod dveřma společně s prodlužkou. Schoval jsem se za dveře a zapojil kabel do prodlužky. Po pár vteřinách když jsem neslyšel zádnou ránu, tak jsem otevřel dveře a viděl jsem dobré znamení - větrák na zdroji se točil, takže teď už s menššimí obavami změřim napětí větví a zkusím na něj zapojit na nějakou dobu zátěž, jestli přežije a napětí budou ok, tak ho vrazim do pc, protože mám grafiku s odběrem 100W A celej komp živim 200W zdrojem, takže grafiku nemůže utáhnout, takže grafárnu napájim externě jinym zdrojem *smich* a to se mi nelíbí...

blechta:

já s kámošem si při takovýchto akcích vždy řikáme: "navlíknout drátěné košile - teď ! " a zapojíme inkriminované zařízení do zásuvky *smich* Až za dveře nechodíme :-D A že jsme se už navyváděli "elektrotechnicko-nických" 3.14čovin.

hodnocení

*smich* Mno až vyřešim problém s instalací XP, tak začnu shánět tlustej drát a budu předělávat MOT na bodovou svářečku :-D Výboje mně už fakt nuděj...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]