Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Divné napětí na svítidle

Od: vlk95® odpovědí: 16 změna:

Dobrý večer,

začínám uvažovat, že být elektrikářem mi není souzeno. Mamka za mnou přišla, že jí už delší dobu poblikává světlo. V obýváku máme svítidlo na 4 ks 24V 35W žárovky. Už asi rok tam jsou jen dvě, pro úsporu elektřiny. Začal jsem se koukat, a zjistil že svorka, kde se zbíhají železné napájecí tyče od žárovek jiskří. Očistil jsem je a dobře utáhnul pod šroub. Jiskření a poblikávání světla přestalo. Jen tak ze zvyku jsem vzal multimetr a měřil napětí. Když mi můj klešťový multimetr ukázal 94V dost jsem se divil. Jelikož rád používám pro měření proudu rychlý, ale nepřesný klešťový měřák, a zrovna jsem jej měl v ruce hned jsem změřil i proud k jedné z žárovek. Proud byl 1,5A. Tj 141W což je nesmysl, protože žárovky svítí normálně a svítí tak už rok. Nedalo mi to, a dal jsem tam všechny 4 žárovky, napětí kleslo asi na 70V. Pak jsem vzal ještě obyčejný multimetr a měřil napětí znova při 2 žárovkách. Bylo 46V. Při 4 žárovkách 36V. Ve světle je pravděpodobně trafo.

Nějak nevím co si o naměřených hodnotách myslet.

Klešťový multimetr, 2 žárovky 24V 35W:

94V, 1,5A (jedna žárovka)

Obyčejný multimetr:

2 žárovky: 46V

4 žárovky: 36V

Divné napětí na svítidle

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

A není ten zdroj spínaný? Střídavina by pak mohla být někde v desítkách kHz a na to ten multimetr určitě není cejchovaný.

hodnocení

0x

Ampéry souhlasí, 1,5A x 24V = 36W. Napětí je špatně, otázka je proč. Měl jste voltmetr nastavený na střídavinu?

hodnocení

Jistě, jak na klešťovém tak na normálním multimetru. Prvně jsem měřil napětí vždy na svorkách, tj tak kde jsou tyče přišroubovány ke světlu. Teče tam největší proud a tak mě napadlo že tam třeba vyskakuje napětí. Před chvílí jsem měřil na končích tyčí, a napětí odpovídá předtím naměřeným hodnotám +- 2V

To by mne teda zajímalo v čem je zakopaný pes. Bohužel žádnou lampičku na 24V doma nemám tak to nemohu ověřit.

hodnocení

Já osobně mám lampičku na 24V a napájení k žárovce je řešeno taky pomocí dvou teleskopických tyček po kterých jde napětí a proud, ale při měření na nich obouma multimetry je +- 24V.

Abych řekl pravdu, jsem typ člověka co když najde nějakou anomálii, tak ji nikdo není schopen vysvětlit. Mnoho lidí vždy řekne že je to nemožné. :D Už jsem si na to zvyknul.

danusak

Vyborna lampicka, zvlast kdyz si ty anteny omylem zkratujete :)

prase45
hodnocení

0x

Dobrý večer,neměří vám náhodou ty měřáky blbě protože při takovém napětí už by žárovky dávno praskly.

hodnocení

Používám je oba často, a ještě se mi nestalo že by měřily blbě.

Není tam náhodou impulzní zdroj?

danusak

Ono je dobry mit ve sbirce alespon jeden analogovy merak (s rucickou) ten tolik nekeca. To co leze obcas ze spinanych zdroju je obcas docela sila. Osobne se divim ze maji vubec atesty.

Jo jo, není nad starý dobrý "Avomet" (radši teda "Avomet II" *smich* )

hodnocení

Bohužel to nevím co je tam za zdroj.

To je pak těžké měřit střídavinu v obvodu kde nevíš jaký je kmitočet, běžný multimetr měří jakž takž správně tak do 400Hz

praivo*
A to ještě jenom sinus...

hodnocení

0x

Spínaný zdroj je tam téměř jistě. Do té krabičky na stropě by se rozhodně klasické 35 W trafo nevešlo.

Pravda, natož pak 140W.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]