Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čím sepnout 40W zátěž přes MCU

Od: otisk odpovědí: 9 změna:

Dobrý den,

potřebuji poradit. Potřeboval bych zapínat a vypínat spotřebič o výkonu 40W pomocí ARM procesoru, který na výstupu je schopný mít log. 1 v 3,3 V. Co nebo jaká součástka by byla nejvhodnější? Případně doporučte konkrétně. Děkuji

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Co je to za spotřebič? Co třeba relátko pomocí tranzistoru?

hodnocení

0x

Relé+tranzistor, SSR relé, triak s optočlenem pokud by to mělo být galvanicky oddělené.

Asi nejjednodušší je SSR:

gme.cz/...

otisk
hodnocení

Jde o odporový drát, který bude ohřívat nádobu. O relátku jsem přemýšlel, ale má malou životnost. Ten tranzistor by byl asi lepší (asi MOSTFET), ale v těch se bohžel nevyznám ... poradíte?

otisk
hodnocení

Ještě jsem zapoměl poznamenat, že ten odporový drát je napájen ze stejnosměrného napětí.

Ještě byste mohl eventuelně doplnit, jak velké je to napětí, resp. jak velký proud bude tím drátem protékat. Dost těžko se dá něco konkrétního doporučit.

SSR relé, on ten tranzistor MOSFET, nebo triak (podle provedení) je už uvnitř a celé je to k takovému účelu určené, tak co vymýšlet dál? Stačí vybrat podle vstupních a výstupních parametrů...

otisk
hodnocení

Omlouvám se :) Napětí zdroje je 12 V max. Proud při tomto napětí bude do 4 A.

doplněno 24.09.14 17:20:

SSR je dobrá věc, ale zbytečně drahá. Prej by to bezproblému vyřešil prívě ten MOSFET, který je cenou uplně někde jinde ...

V tom případě ano

danusak

optoclen a nejaky IRF (podle katalogu) stoji par kacek treba tento ges.cz/... kazdopadne optoclen pouzit nejlip s darlingtonem cca 15k, tranzistor 40k dva odpory cca 2k a je hotovo

sorry prekoukl jsem se ten nahore je na 40A takze tento ges.cz/...

:)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]